Ekonomi İhracatçı iyimser şubat rekoru yolda

İhracatçı iyimser şubat rekoru yolda

15.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “2018’de ihracatçılarımızın yüzde 77.2’si, yani her 4 firmadan 3’ü yapacakları ihracatın artacağını öngörüyor. İhracatçı Eğilim Araştırması’nı 2013’ten bu yana yürütüyoruz. İhracat artışı bekleyen firmaların oranı hiçbir araştırmamızda bu denli yüksek olmamıştı” dedi.

İhracatçı iyimser şubat rekoru yolda

TİM İhracatçı Eğilim Araştırması 2017 yılı 4. Çeyrek Gerçekleşme ve 2018 yılı 1. Çeyrek Beklenti anketi sonuçlarına göre, ihracatçıların 2018 yılı 1. çeyrek büyüme tahmini yüzde 3.7, 2018 yılının tamamı için de yüzde 6.2 oldu. İhracatçıların bu yılın ilk çeyreğinde dolar kuru beklentisi 3.87, euro kuru beklentisi de 4.73 oldu.

Haberin Devamı

Büyükekşi, “Bu yıl sadece yıl genelinde değil, aylar bazında da rekorlar kırılacak, artışlar kalıcı ve sürekli olacak. Ocak ayında açıkladığımız yüzde 16.3’lük artış bu zincirin ilk halkası. Şubat ayında daha yüksek oranda bir artış gelebilir” dedi.

İhracatçı iyimser şubat rekoru yolda

Yeni pazarları keşif

Büyükekşi, “Bazı sektörlerimiz, artık başarılı oldukları pazarlarda derinleşmenin yanında, yeni pazarlara da açılıyor. Otomotiv sektörümüz AB pazarında yakaladığı başarıyı Amerika kıtasına taşımaya kararlı, çelik sektörümüz ABD’ye gözünü dikti. Gıdaya dayalı sektörlerimiz ise Orta Doğu ve Rusya’nın ardından Asya ülkelerini, Uzak Doğu’yu radarlarına aldı. İhraç pazarlarını çeşitlendirme çalışmalarımız nihayet meyvelerini veriyor. Tek bir pazara, tek bir ülkeye, tek bir bölgeye bağlı olmadan ihracat yapabilen firmalarımız sayesinde, ihracatımıza sürekliliği daha kolay yakalayacağız. Bu hedefe ulaşabilmek için ticaret heyetlerine ve Türkiye Ticaret Merkezi açılışlarına hız verdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 hedef ülke

İhracatçıların 2018 yılı birinci çeyreğinde ilk 5 hedef ülkesinin, sırasıyla ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve İngiltere olduğunu belirten Büyükekşi, “Rusya ile ilişkilerin düzelmesi sonrasında Rusya, hedef ülkeler arasında sürekli olarak ilk üçte yer alıyor. Rusya’ya ihracatımızdaki artış da bu durumu destekler nitelikte” dedi.

İstihdam da artacak

Araştırmaya katılan firmaların yüzde 40’a yakının 2018’in her çeyreğinde yeni istihdam yaratmayı planladığını kaydeden Büyükekşi, “Firmalarımızın verdikleri yanıtlar istihdamın 2018’de daha fazla artacağını, işsizliğin tek haneli rakamlara düşeceğini gösteriyor” dedi.