Ekonomi İhracatçı ‘uzaklarda’ 18 ülke hedefliyor

İhracatçı ‘uzaklarda’ 18 ülke hedefliyor

07.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ihracat menzilini genişletmeyi amaçlayan “Uzak Ülkeler Stratejisi” tanıtıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Bu yılın ilk yarısında ihracatımız yüzde 20 artışla 125.9 milyar dolar seviyesine yükselerek makroekonomik göstergelerimizi olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir. Bu güçlü performans ile 250 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımızdan eminiz” dedi. Bakan Muş, şöyle konuştu:

İhracatçı ‘uzaklarda’ 18 ülke hedefliyor

 

“Pandemi nedeniyle küresel üretim ve tedarik zincirinde yaşanan aksamaları da fırsat olarak değerlendirerek, küresel pazarlardaki konumumuzu güçlendirmek için yola çıkıyoruz. Ortalama 3 bin 65 km olan ihracat menzilimizi dünya ortalaması olan 4 bin 744 km’nin üzerine çıkarmak için harekete geçiyoruz. İhracatımızın geleneksel ürün-pazar yapısını bir ileri aşamaya taşıyarak yeni-ürün ve yeni pazar çeşitliliğine odaklanıyor, böylece rotamızı uzak ülkelere çeviriyoruz. Bakanlığımızca yapılan analitik çalışmalar neticesinde ülkemize 2 bin 500 km’den uzak mesafede bulunan, dünyadan ithalatı 60 milyar doların üzerinde olan ve ithalatından aldığımız payın yüzde 1’in altında olduğu 18 ülkeyi ‘Uzak Ülkeler Stratejisi’ kapsamında ticaretimizin geliştirilmesine yönelik hedef ülkeler olarak belirledik.”

Haberin Devamı

Bakan Muş, belirlenen 18 hedef ülkenin, dünya ekonomisinde toplam yüzde 64 paya sahip olduğunu, dünya mal ithalatının yüzde 47’sini ve dünya hizmet ithalatının ise yüzde 35.6’sını yaptığını sözlerine ekledi.

Bakan Mehmet Muş, “Bu 18 ülkeyi seçerken ince eleyip sık dokuduk. 18 ülkeye yönelik, ülkemizin ihraç ürünlerini ve ilgili ülkenin ithalat kompozisyonunu göz önüne alarak arz-talep eşleştirmesi yaptık, potansiyel sanayi ve tarım ürünlerini belirledik” şeklinde konuştu.

İşte o ülkeler

- ABD

- Kanada

- Meksika

- Brezilya

- Şili

- Çin

- Japonya

- Güney Kore

- Pakistan

- Hindistan

- Endonezya

- Malezya

- Tayland

- Filipinler

- Vietnam

- Güney Afrika

- Nijerya

- Avustralya

Yazarlar