Ekonomi İhracatta ‘150 milyar $’ garanti

İhracatta ‘150 milyar $’ garanti

02.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk 9 ayda ihracat 96 milyar dolara yaklaştı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Eylül ayının yüzde 40’ı tatille geçti. Bayram perşembe başlasa ihracat yüzde 9 artacaktı. Bu performansla 150 milyar doları rahat yakalarız” diye konuştu

İhracatta ‘150 milyar $’ garanti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre eylül ayında ihracat önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.8 azalışla 10.4 milyar dolar oldu. Yılın ilk 9 ayında, 2015’in aynı dönemine göre yüzde 2.7 azalışla 95.7 milyar dolarlık ihracat yapıldı. Son 12 ayda da bir önceki döneme göre yüzde 4.3 azalışla 130.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kurban Bayramı ve hafta sonları ile birlikte eylül ayının yüzde 40’ını tatil ile geçirdik. Bayram tatili geçen yıl gibi perşembe günü başlasaydı, bu ay ihracat yüzde 9 artacaktı. Buna rağmen ihracat değeri tatmin edici. Son üç ayda bu performansla devam edersek 150 milyar dolar ihracatı rahatlıkla yakalayabiliriz” dedi.

Otomotiv ve tekstil lider

Sektörel bazda eylül ayında otomotiv endüstrisi yüzde 3.7 artışla 1.9 milyar dolarla en fazla ihracata imza atarken, bunu 1.3 milyar dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti.

Eylül ayında ihracatımız ülke grubu bazında, Avrupa Birliği ülkelerine yüzde 3, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 0.6 arttı. Yılın ilk 9 ayında ise Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 5.4 ve Kuzey Amerika’da yüzde 2.3 oranlarında arttı. Toplam ihracatımızda AB’nin payının geçen sene eylül ayında yüzde 49’dan bu sene yüzde 51’e yükselmesi dikkat çekti.

‘Yılın en iyi performansı’

Kurban Bayramı tatili 9 gün olduğu için ihracatın eylül ayında artış gösteremediğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:
“Buna rağmen ihracat değeri oldukça tatmin edici. Bayram tatili etkisine rağmen gelen ihracat rakamının bir başarı olarak algılanması gerek. Bu yıl eylül ayında çalışma günü başına gerçekleştirilen ihracat 2016’nın en iyi performansı olarak karşımıza çıkıyor. Ocak ayında çalışma günü başına günlük ihracat 366 milyon dolar iken eylülde bu rakam 479 milyon dolar oldu. Aylık ihracat rakamının detaylarına indiğimizde ağustos ve eylülde ihracatımızda yönün yukarı döndüğünü net olarak söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Rusya pazarı atağa kalktı...

İhracat fiyatlarının her zamanki gibi olumsuz bir etki yarattığını belirten Büyükekşi, “İhracat fiyatlarındaki gerilemenin son bulmasını bekliyoruz. Aynı zamanda çevre ülkelerle yaşadığımız sorunların da çözülmesiyle, ihracatımızın istikrarlı bir şekilde artış trendi içerisine girmesini öngörüyoruz. Örneğin Rusya’ya ocakta çalışma günü başına 3.8 milyon dolar ihracat yapılmışken eylülde bu rakam iki kata yakın artarak 6.5 milyon dolar oldu” dedi.

TİM Başkanı, “Türkiye olarak rotamızı Cumhuriyetimizin 100. yılına çevirdik. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat, dünya ticaretinden ise yüzde 1.5 pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.