Ekonomi İhracatta yeni rekor geliyor

İhracatta yeni rekor geliyor

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatta yüzde 20’nin üzerinde bir artış var. Belki ay sonunda en yüksek temmuz rakamını açıklayacağız. 161.5 milyar dolarlık rekoru yukarı taşıyacağız” dedi.

İhracatta yeni rekor geliyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, temmuz ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’nin üzerinde bir artışla gittiklerini belirterek, “Belki ay sonunda en yüksek temmuz rakamı açıklayacağız. Bu da geçen ay 161.5 milyar dolar olan ihracat rekorunu daha da yukarıya koyacak. Yıl sonundaki 173 milyar dolarlık hedefi yakalamada önemli bir eşik olacak” dedi.

Haberin Devamı

Dünya markası

Anadolu Ajansı’nın Finans Masası’na konuk olan Gülle, 71 bin ihracatçı bulunduğunu ve 1000 ihracatçının toplam ihracatın yüzde 60’ını yaptığını, 70 bin ihracatçıyı büyütüp geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin her yerinde ihracatçı potansiyelinin bulunduğunu dile getiren Gülle, bir mentörlük programı çerçevesinde Türkiye’nin en ücra köşesindeki firmalara da destek vereceklerini ifade ederek, “Yerel ürünlerimizi dünya markası yapacağız” dedi.

İran ve Afrika

En çok ihracat yapmaları gereken ülkelerin komşuları olduğunu dile getiren Gülle, “İş siyasetin önündedir. İran’a ayrıca çalışmamız, komşularımızla ayrı strateji ve ilişkileri yürütmemiz gerekiyor. Afrika’yı çok iyi okumamız ve çalışmamız gerekiyor. Artık yeni pazar Afrika. 500 milyar dolarlık bugün bir ticareti olan kıtada biz 12 milyar dolarlık ihracatla varız” dedi.

Haberin Devamı

İhracatta yeni rekor geliyor

Faiz artışı ciddi sorun

İsmail Gülle, döviz fiyatları ve faizdeki artışa ilişkin olarak, “Normal günler yaşamıyoruz. Türkiye’de döviz bir taraftan artıyor, faiz bir taraftan artıyor. Dövizin artmasını ülke ihracatla taşıyabilir ama faizin bu kadar artması gerçekten ciddi bir sorundur. Faiz dünyayı rahatsız ettiği bu noktada bizi de rahatsız ediyor” dedi. Gülle, şöyle konuştu:

“Faiz artışı maliyetler içerisinde çok ciddi bir borçlanma getiriyor. Bankaların piyasaya bakış açısını da etkileyebiliyor, zaten daralan piyasayı daha da etkileyebiliyor. Bence faiz bütün bu söylediklerimizin üzerinde en etkili olabilecek argüman. Faizi bizim iyi yönetmemiz gerekiyor. Türkiye’nin faizi aşağı doğru indirmesi gerekiyor. Bu yukarı doğru beklenti daha farklı hastalıklara sebep olacaktır. Üretime, tüketime ve ihracata zarar verecektir.”

Kurdaki oynaklığın ihracatçıyı rahatsız ettiğini ifade eden Gülle, volatilitenin artmasıyla ihracat birim fiyatlarının baskı altında kalacak seviyelere geldiğini kaydetti. ‘Kur’u avantaja çevirmeye çalışmaları gerektiğini belirten Gülle, “Bunu bir avantaj olarak görmek lazım” dedi.

Merkez cesur olmalı

Türkiye’nin seneyi yüzde 5 veya bunun üzerinde bir büyüme ile bitirebileceğini ifade eden Gülle, yerli üretime ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı. Cari açığı azaltmak için milli para ile ticaret konusunu önemsediklerine işaret eden Gülle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kurdaki dengeyi sağlama noktasında cesur davranması gerektiğini kaydetti.

Haberin Devamı

İhracatı teşvik için 10 proje

TİM olarak ihracatı teşvik edecek projeler hazırladıklarını anlatan Gülle, “Taleplerimizi ilettik. 10’un üzerinde bir proje hazırladık. İnşallah bunların hepsi sayın bakanımızın (Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan) onayıyla gerçekleşir. İhracatçılarımıza inşallah güzel teşviklerimiz olacak” dedi.

Gülle, Gümrük Birliği’nin ihracatçı firmaları bazı ülkelerde kısıtladığını, AB’nin STA anlaşmalarının Türkiye’yi açık pazar haline getirdiğini söyledi.

e-ihracat da kayda alınmalı

Önemli çalışmalardan birinin de e-ihracat alanında olacağını kaydeden Gülle, “Bizim e-ihracatçı sayımızı artırmamız gerekiyor. Şu anda Türkiye e-ihracatı kayıt altına almıyor. Bu ihracat da kayıt altına girmeli, bu konuda destekler sağlanmalı. Küresel e-ticaret hacmi ise 2.3 trilyon dolar. Biz bundan da en az yüzde 1 pay almalıyız. Bu da yaklaşık 25 milyar dolar yapıyor” diye konuştu.