Özelleştirildiğinden beri başı dertten kurtulmadı
EKONOMİ SERVİSİAtatürk’ün talimatıyla 1935 yılında kurulan Etibank’in o dönemdeki amacı yeraltı kaynaklarının işletilmesiydi. Etibank’ın bankacılık bölümü 1955’te faaliyete geçirildi ve bu bölüm 1989’da diğer işletmelerden ayrıldı.
Etibank’ın ilk özelleştirme girişimi 1997’de Refahyol Hükümeti döneminde oldu. Banka, 20 Ocak 1997’deki ihalde Doğan Kumaşcılık’ın sahibi Sabri Doğan’a 185 milyon dolara satıldı. Doğan, 74 milyon dolarlık ilk taksidi 7 Haziran 1997 tarihine kadar yatırmadığı için satış iptal edildi.
1 Aralık 1997’de ikinci kez satışa çıkartılan Etibank’ı bu kez Cavit Çağlar’ın başındaki İpek Ortak Girişim Grubu 155.5 milyon dolara aldı. Çağlar, İpek Ortak Girişim Grubu’nun
yüzde 35’ini Dinç Bilgin’e ait Medya Holding’e sattı. Yüzde 35 yanında Bilgin’in şahsi olarak yüzde 14 ek hisse alacağı açıklandı. Dinç Bilgin Grubu’nun Etibank’taki hissesi yüzde 49’a kadar çıktı. Geçen yıl ocak ayında ise Sabah Medya Grubu ile Bilgin ailesi Etibank’ın tek sahibi haline geldi.
Bilgin Grubu’ndan yapılan açıklamada Etibank’ın, “iki yıldır uygulanan istikrar programının mali sektör üzerindeki etkileri sonucu, faaliyetlerini sağlıklı biçimde yürütemez hale geldiği" belirtildi. Açıklamada, bankanın yerli veya yabancı bir başka gruba devredilmesi için çalışmalar yürütüldüğü, ancak mali sektöründeki gelişmelerin bu çabaları olanaksız kıldığı kaydedildi. Bilgin
Grubu’nun, Başbakan ve Üst Kurul ile temaslarda bulunup, Etibank için çözüm aradığı ifade edilen açıklamada, “Sonuçta, Etibank’ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devri kararlaştırılmıştır" denildi.
Pazarlık yapılmıştıBu arada iki hafta önce Koçbank’ın Etibank’ı almak için pazarlık yaptığı ancak hesaplardaki bazı uygunsuzluklar nedeniyle alımdan vazgeçtiği öğrenildi. Etibank’ı almak için devreye giren bir diğer bankanın ise İş Bankası olduğu ileri sürüldü. Ancak bu görüşme de sonuçsuz kaldı.
5 trilyon zarar, 500 bin müşteriYönetim Kurulu Başkanı: Dinç BilginMurat Yüksel, Önay Şevket Bilgin, Vural Bayazıt (ayrıldı), Zafer Mutlu, İsmail Hakkı Karakaya (Genel Müdür).
‘Grup borçlarını ödeyeceğiz’Dinç Bilgin’in başında olduğu Bilgin Grubu , Üst Kurul’la yaptığı temaslarda, Etibank’a olan grup borçları için ödeme planı sunmayı teklif etti. Grup,Etibank’a olan borçlarının tamamını ödeyeceğini açıkladı. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Dinç Bilgin şu anda Londra’da.
Sabah’ın yüzde 15.7’si devletin
TMSF, Etibank’ın yüzde 15.7’sini elinde tuttuğu Sabah Yayıncılık’a ortak olduEKONOMİ SERVİSİBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun Etibank’a el koymasıyla birlikte Sabah Gazetesi’nin yüzde 15 hissesini elinde bulunduran devlet, aynı zamanda gazetenin ortağı oldu.
Etibank’ın sahibi Dinç Bilgin, geçen hafta Sabah Gazetesi, ATV ve Sabah Yayıncılık’a işadamı Turgay Ciner’i ortak etmişti. Bir hafta önce yönetim hisselerinin yarısını alarak Sabah’ın yedi kişilik yönetim kuruluna dört kişi sokmuştu. Bankaya el konulmasından sonra yüzde 15 ortak konumuna gelen devletin yönetimdeki durumunu önümüzdeki günlerde açığa kavuşması bekleniyor.
Medya Holding’in gönderdiği açıklamada Sabah Pazarlama’nın 10 trilyon 511 milyar 843 milyon lira tutarındaki A grubu nama yazılı hisselerin 6 trilyon 270 milyar lira olarak satılan bölümü 21 Ekim’de 5 trilyon 255 milyar 921 milyon lira olarak değiştirilmişti. Değişiklik sonrası satılan tutarın toplam sermayeye oranının yüzde 15.92 olduğu bildirilmişti.
Sabah Pazarlama, 20 Ekim’de İMKB’ye gönderdiği açıklamada, önce Sabah Pazarlama’nın A grubu hisselerden oluşan yüzde 19.01’inin Turgay Ciner’e satıldığını duyurmuştu.
Bir haftalık yönetimDinç Bilgin’in Turgay Ciner ve şirketlerine sattığı Sabah Pazarlama hisselerinin ise şirketin sermayesinin yüzde 22’sine denk geldiği de bildirilmişti.
Bu arada, Ciner’in yönetim hakkı sağlayan A Grubu hisseleri içindeki payı yüzde 60 dan yüzde 50’ye indiği açıklanmıştı.
Hisse devirlerinden sonra, Sabah Yayıncılık ve Sabah Pazarlama şirketlerinin
Yönetim Kurulu Dinç Bilgin, Turgay Ciner, Önay Bilgin, Zafer Mutlu, Mustafa Dinçer, İbrahim Başol ve Ertin Akgüç olarak değiştirilmişti. Sabah Yayıncılık Yönetim Kurulu’nda, Sabah Pazarlama’dan farklı olarak Ciner’in önemli isimlerinden Süleyman Yaşar da yer almıştı.
Fransa’dan temiz geldi Türkiye’de beş yılda çöktü
EKONOMİ SERVİSİBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilen Bank Kapital TAŞ, Ceylan Grubu tarafından 1995’te satın alınan Fransız sermayeli bir bankanın yeniden yapılandırılmasıyla kuruldu.
Ceylan Grubu, Fransız sermayeli bir banka olan Banque Indosuez Generale
Euro Türk AŞ hisselerinin yüzde 99.9’unu Mart 1995’te satın aldı.
1995’te el değiştirdiBanka, baştan sona yeniden yapılandırılarak Bank Kapital’e dönüştürüldü ve Temmuz 1995’ten itibaren yeni kadrosuyla hizmet vermeye başladı. Mahmut Ceylan’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı bankanın, İstanbul, Ankara, Bursa, Gaziantep, İzmir, Antalya, Gebze, Ege Serbest Bölge ve İzmit’te 32 şubesi bulunuyor. Banka ayrıca, Bahreyn’de “sanal şubesi" ile hizmet veriyor. Bank Kapital’de 595 personel çalışıyor.
1999 yılını 246 trilyon 582 milyon lira aktif büyüklükle kapatan Bank Kapital Türk’ün ödenmiş sermayesi 10 trilyon lira. Bank Kapital, geçen yılı 1 trilyon 295 milyar lira dönem karı ile kapattı.
AB iddiasıBank Kapital yönetimi, internet sitesinde bankanın faaliyetleri ve hedefleriyle ilgili bilgi verirken, Avrupa Birliği’nde bir banka ya da bir finansal kurumu satın almak istediğini belirtiyordu. Sitede, kendini “Biz kasalarında çok miktarda bilgi, akıl, yetenek ve cesaret bulunduran bir bankayızödiye tanıtıyordu.
İştirakleriBank Kapital’in finans piyasalarında faailyet gösteren iştirakleri şunlar: Kapital Sigorta, K - Leasing, K - Factoring, K - Yatırım ve Kapital Bilgi Teknolojileri. Bank Kapital, 1999 yılı sonunda 464 milyon
dolar düzeyinde aktiflere ve 316 milyon dolar düzeyinde bir mevduat hacmine ulaşmıştı.
237 trilyon mevduat 33 bin hesap varYönetim Kurulu Başkanı : Mahmut Ceylan
Üyeler: Zülküf Ceylan, Ayhan Ceylan, Tayfun Kabalak (Genel Müdür), Sibel Sonuş, Adnan Özen (Hazine temsilcisi), Turan Ceylan
Bahreyn’de sanal şubesi varYönetim Kurulu Başkanlığı’nı Mahmut Ceylan’ın yaptığı Bank Kapital 32 yurtiçi şubenin yanı sıra Bahreyn’de bir
sanal şube ile faaliyet gösteriyor. Bank Kapital, Ceylan Grubu tarafından satın alınmadan
önce Fransız sermayeli bir bankaydı.
Ceylan, Demirel’in yakın dostu
Bank Kapital’in sahibi Mahmut Ceylan da İnterbank’ın eski sahibi Cavit Çağlar gibi 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e olan yakınlığı ile tanınıyorEKONOMİ SERVİSİYurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda şirketle işbirliği yapan Ceylan İnşaat’ın sahibi olan Mahmut Ceylan, binlerce insanın öldüğü 17 Ağustos depreminden sonra deprem bölgesinde yaptığı konutlarla gündeme gelmişti. Ceylan İnşaat, daha sonra deprem bölgesindeki konutlar için düzenlenen ihalelerden de pay almıştı.
Ceylan Holding’in temeli 1960’lı yıllarda atıldı. Ağa Ceylan’ın 1960’ta kurduğu inşaat şirketi 1975 yılında anonim şirket haline dönüştürüldü. Şirket, kısa sürede büyük ölçekli konut ve altyapı projeleri alanında Türkiye’nin önde gelen müteahhit firmalarından biri haline geldi.
31 şirketleri varGruba, 1980 yılında inşaat malzemeleri lojistik tedarik firması olarak kurulan Cimaş katıldı. 1990 yılında Ceylan Holding adını alan grup, faaliyet alanlarına, finansal hizmetler, turizm, medya ve yayıncılık, enerji dağıtımı ve çeşitli sanayi alanlarını dahil etti. Ceylan Grubu bugün dört ana faaliyet alanına bölünmüş 31 şirketten oluşuyor.
Grubun ilk şirketi Ceylan İnşaat, İsrail, Bulgaristan, Kazakistan ve Makedonya gibi komşu ülkelerde projeler gerçekleştirdi. Şirketin Türkiye’de bitmiş ve devam etmekte olan çok sayıdaki projede de imzası bulunuyor. Ceylan İnşaat’ın portföyünde bulunan önde gelen bazı uluslararası projeler şunlar:
600 milyon ABD Doları bedelli Bulgaristan hidroelektrik santralı ve otoyol inşaatı. 72 milyon ABD Doları bedelli israil’deki Ben Gurion 2000 Havalimanı Terminal Binası Projesi.100 milyon ABD Doları bedelli Makedonya’daki Skopje Havalimanı Projesi 25 milyon ABD Doları bedelli Kazakistan’daki Eurasia Üniversitesi inşaat Projesi. Halen devam etmekte olan projelerin toplam bedeli ise 2.2 milyar ABD dDoları düzeyinde.
Sheraton’ın kiracısı
Ayrıca, Ceylan Turizm bünyesinde Ceylan Intercontinental Oteli bulunuyor. Holding, 1996 yılında Ceylan Otel adını alan otelin işletme hakkını Sheraton zincirinden yılda 7 milyon 200 bin dolara kiraladı. 290 odası bulunan otelde, VIP misafirleri için de 55 özel oda bulunuyor. Ceylan Intercontinental, 1996’da 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de katıldığı görkemli bir törenle açılmıştı.