Ekonomi İki yeni projeyle İstanbul’da atakta

İki yeni projeyle İstanbul’da atakta

13.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çok sayıda sektörde faaliyet gösteren Yenigün İnşaat, uluslararası yatırımlarının ardından Türkiye’deki projelerine hız kazandıracak. İstanbul’da atağa kalkan firma, Bomonti ve Kazlıçeşme projelerine hız verdi

İki yeni projeyle İstanbul’da atakta

1973 yılında kurulan Yenigün İnşaat, çok sayıda ulusal ve uluslararası projeye imza attı. İnşaattan enerjiye, turizmden yapı malzemeleri üretimine kadar pek çok alanda faaliyet gösteren firma, Türkiye’deki yatırımlarına hız kazandırdı.
Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, 11 ülkede gerçekleştirdikleri projelerle dünyada en iyiler arasına girdiklerini belirterek, 2014 yılıyla birlikte Türkiye’deki yatırımlarına hız verdiklerini söyledi.
Milli Savunma Bakanlığı, NATO Enformasyon Dairesi Başkanlığı ve Amerikan Ordusu Mühendislik Birimi’ne yapılan yüksek nitelikli imalatların, Yenigün’ün ulusal ve uluslararası alanda kazandığı başarıların temel etkenlerinden bazılarını oluşturduğunu belirten Mithat Yenigün, “Bu projelerin yapımı sırasında Afganistan, Özbekistan, Kuveyt, Kuzey Irak, Libya gibi ülkelerde faaliyet göstererek, çok etkin bir çalışma disiplinini geliştirmeyi başardık” diye konuştu.
Yenigün, Türkiye’deki güçlü varlığının yanı sıra Rusya ve Suudi Arabistan’da devam eden işleri ve ABD, Suudi Arabistan, Polonya ve Rusya’daki temsilcilikleriyle global piyasalarda duruşunu güçlendirdiklerini vurguladı.

En iyi ofis ödülü
Ankara’daki Yenigün Yönetim Binası’nın, ‘En İyi Ofis Yatırım Geliştirme Projesi’ ödülüne layık görüldüğünü belirten Mithat Yenigün, “1993’te Antalya Belek’e yatırım yapan ilk firma olarak, 1200 yatak kapasiteli Zeynep Resort Otel ve Zeynep Golf& Spa Otellerinin işletmesini de üstlenerek turizm sektörüne adım attık” dedi.

Haberin Devamı

Bomonti’ye 140 rezidans
Yenigün İnşaat’ın İstanbul’daki diğer projesi Tophane’de Mimar Sinan Üniversitesi tarafından kurulacak Çağdaş Sanatlar Müzesi inşaatı. Yenigün, The House Grubuyla işbirliği ile 51 odalı The House Otel ve yine The House Otelden tüm concierge hizmetlerini alacak olan 140 rezidans ve spor merkezinin yer alacağı Bomonti gayrimenkul yatırım projesine yönelik çalışmalarını hızla sürdürüyor.

‘Sorunlara alışığız’
Aynı zamanda Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı olan Mithat Yenigün, Musul’da yaşananlarla ilgili olarak, şunları dile getirdi:
“Orada sadece Çalık Gayrimenkul’ün projesi var. Bölgede tabiî ki bir tedirginlik hakim ama biz müteahhit olarak böyle sıkıntılara alışığız. Daha önce de Libya’da benzer şeyler yaşandı. Bağdat’ta da belli bir tedirginlik olduğunu duyuyoruz. Orada yaşayanlar sürekli elçilikle görüşüyor. Fakat Irak bizim için çok önemli bir pazar. Zamanla bu sorunların biteceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Kazlıçeşme’de proje aşamasında
Kazlıçeşme’de Özak, Ziylan ve Delta grupları ile Yenigün, Emlak Konut GYO'nun satışa çıkardığı 111 bin metrekarelik arazinin ihalesini kazanmayı başardı. Hasılat olarak 4 milyar 240 milyon liralık teklif veren ortaklar tüm dikkatleri üzerine çekti. İhalede, Emlak Konut’a ayrılan yüzde 37’lik idare payı 1 milyar 568 milyon lira, bugüne kadar verilen en yüksek hasılat payı olarak tarihe geçti. Kazlıçeşme projesi planlama aşaması süratle ilerliyor.
Yenigün, projenin önünden geçen sahil yolunun yerin altına alınması için İBB ile görüştüklerini ve maliyetini kendilerinin karşılamaları durumunda bu işlemi gerçekleştirebileceklerini söyledi.

İlk beş ayda en çok konut satışı Ruslara oldu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, yabancılar Türkiye’den yılın 5 ayında 12 bin 543 taşınmaz satıldı. Bu dönemde 104 ülke vatandaşı Türkiye’den mülk edinirken, en çok gayrimenkul alanlar sırasıyla Rusya Federasyonu, Almanya ve İngiltere vatandaşları oldu. Ruslar, Türkiye’den 1.635 gayrimenkul edinirken, Almanlar 1.621, İngilizler ise 1.458 taşınmaz satın aldı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün sadece yabancı uyrukluları baz alarak hazırladığı rapora göre, bu dönemde, 12 bin 485 yabancıya 2 bin 111 arsa ve 10 bin 432 konut olmak üzere 12 bin 543 gayrimenkulün satışı yapıldı.
Türkiye’den en çok gayrimenkul alanların başında Rus vatandaşları geldi. Ruslar 55 arsa, 1.580 konut olmak üzere toplam 1.635 gayrimenkulle ilk sırada yer aldı.
Rusları, Almanya, İngiltere ve Kuveyt vatandaşları izledi. İkinci sıradaki Almanlar 730 arsa ve 891 konutu mülk edinirken, İngilizler ise 179 arsa ve 1.279 konutu satın aldı.
Bu ülkeleri, 69 arsa ve 856 konutla Arap ülkelerinden Kuveyt takip etti.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüm alanlarına ‘havadan tespit’ başlıyor...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katları özel kameralara sahip uçaklarla takip edecek. Türkiye’nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu güncel verilerinin elde edileceği ‘Ortofoto Projesi’ sonunda, ülkenin bina envanteri de çıkarılacak
Havadan görüntü alabilen özel kameralara sahip uçaklar, Türkiye’nin tüm il, ilçe ve büyük beldelerinde, bütün mühendislik çalışmalarına hassas veri sağlamak üzere havalanacak. Projeyle, Türkiye’nin 3 boyutlu verileri güncel olarak elde edilecek.

Maliyeti 50 milyon TL
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ile gerçekleştirilen ‘Ortofoto Projesi’, kapsam, maliyet, zaman ve teknoloji bakımından Türkiye’de bir ilk, dünyada da sayılı projeler arasında olacak.
Proje alanının belirlenmesinde özellikle bakanlığın mekânsal veri tabanı tarandı. İlgili kurum ve belediyelerin görüşleri değerlendirildi. Çevre düzeni planları, kentsel alanlar, planlama alanları, büyükşehir belediye hizmet alanları, turizm alanları, orman ve su kaynakları ile havaalanı bölgeleri incelenerek proje alanları belirlendi.
Toplam maliyeti 50 milyon TL olacak proje, 2 yılda tamamlanacak.

Haberin Devamı

Bina envanteri çıkarılacak
Projeyle imar planları için temel altlıklar oluşturulacak ve afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak. Projeyle ayrıca kentlerin mahalle mahalle afet sigortalanma oranları görülebilecek. Afet sonrasında hak sahipleri, DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek, kıyılardaki kaçak yapılaşmalar takip edilebilecek, kentlerde binalarda kaçak katlar belirlenebilecek. Portal üzerinden parsel sorgulama, riskli yapı sorgulama, plan sorgulama gibi verilere vatandaş tarafından erişim sağlanabilecek.

Haberin Devamı

Konut alana helikopterle İstanbul turu yaptıracak
Emlak Konut GYO güvencesiyle Varyap - GAP İnşaat Ortak Girişimi tarafından inşa edilen, Uluslararası İstanbul Finans Merkezi sınırları hayata geçirilen Metropol İstanbul’da, Babalar Günü’ne özel bir armağan sunuluyor. Buna göre, 14-15 Haziran tarihlerinde Metropol İstanbul’dan konut alanlar, aileleri ile birlikte helikopter gezisinin yanı sıra Çırağan Sarayı’nda çok özel bir akşam yemeğinin keyfini yaşayacaklar.
Konut alanlar İstanbul’un güzelliklerini havadan keşfetmek isteyenler, arzu ettikleri bir tarihte helikopter turuyla Metropol İstanbul projesi, Beylerbeyi Sarayı, Hidiv Kasrı, Süleymaniye Camii, Ayasofya, Rahmi Koç Müzesi, Eski Galata Köprüsü, Dolmabahçe Sarayı gibi İstanbul’un sembol mekânlarını gökyüzünden izleyecek.

Babalar Günü’ne özel 10 bin lira indirim fırsatı
Sinpaş Yapı, 14-15 Haziran tarihlerinde, Babalar Günü’ne özel 10.000 TL indirim fırsatı sunuyor. Kampanya Sinpaş Yapı’nın Liva Turkuaz, Köyceğiz ve Altınoran projelerindeki tüm konut tiplerinde geçerli.
Sancaktepe’deki Köyceğiz projesinde, Babalar Günü’ne özel indirime ek olarak, % 10 lansman indirimi de devam ediyor. Sinpaş’ın bir diğer projesi olan Liva Turkuaz, Sultanbeyli’de yer alıyor. Gölet alanları, pembe ve yeşilin hâkim olduğu peyzajı ve Hobi Akademisi gibi donatılarıyla fark yaratan Liva Turkuaz’da, birinci etap teslimlerinin tamamlandı. Projede, geçtiğimiz mart ayından itibaren ikinci etap teslimleri de devam ediyor.
Altınoran ise Ankara Çankaya’da yükselmeye devam ediyor. 1 milyon 850 bin metrekarelik alanı kaplayan projede ilk etap teslimleri ağustosta.

İzmir’de 36 ay vade ve sıfır faiz seçeneği sundu
İzmir’in mega projesi Soyak Siesta’nın 600 konutluk beşinci etabı Soyak Siesta Oxygen’in 288 daireden oluşan yeni ve son etabı O2’de 2+1 ve 3+1 daireler 36 ay vadeli ve sıfır faizle satışa sunuluyor. Kampanya 18 Haziran 2014 tarihine kadar devam ediyor. % 1 KDV taahhüdü de sunan kampanyada 2+1 daireler 198.500 TL’den, 3+1’ler 263.500 TL’den başlıyor.
Yeşil bina olarak tasarlanan ve Leed Silver sertifika adayı olan proje, bu temaya uygun pek çok alana sahip. Enerji ve su tasarrufu sağlayacak uygulamaların yanı sıra, Soyak Siesta Oxygen 02’de doğal aydınlatmayı destekleyen mimari tasarım bulunuyor.
Bisiklet park alanları, elektrikli araç sarj ünitelerinin yer aldığı projede, ısı tasarrufu sağlayan konfor camlar kullanılıyor.

Polimeks Türkmenistan’a teknoloji merkezi yaptı
Türkiye’nin en büyük yurtdışı müteahhitlik şirketlerinden biri olan Polimeks’in inşaatını üstlendiği Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’taki araştırma, geliştirme ve inovasyon üssü Teknolojiler Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. 32 bin 425 metrekaresi kapalı, toplam 71 bin 250 metrekarelik arsa alanı üzerine inşaatı gerçekleştirilen merkezde teknoloji merkezi, model bölümü ve teknik binalar bulunuyor.
Türkmenistan hükümeti tarafından hayata geçirilen Teknolojiler Merkezi’nde 11 bin 400 metrekarelik oturum alanı üzerinde bitkisel ilaç üretimi, gıda teknolojileri, bio-teknoloji, çevre koruma teknolojileri, yeni maddeler sentez teknolojisi, enerji üretim ve enerji tasarruf sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri ve nanoteknoloji bölümleri olmak üzere 8 ayrı Ar-Ge ve laboratuar bulunuyor.

Yazarlar