Ekonomi İkinci el cep ve tablet için etiket zorunluluğu

İkinci el cep ve tablet için etiket zorunluluğu

03.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yenileme işlemi yapılmadan ikinci el satılan cep telefonu ve tabletlere, yapılan işlemleri gösteren etiket zorunlu olacak.

İkinci el cep ve tablet için etiket zorunluluğu

 

Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile yenileme işlemi yapılmadan ikinci el ticarete konu olan kullanılmış cep telefonları ve tabletlerin, tüketicinin kolaylıkla görebileceği ve okuyabileceği şekilde, malın mevcut durumunu ve varsa yapılan işlemleri gösteren bilgilendirme etiketiyle satışı zorunlu tutuldu. Elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların yenilenebilmesi için en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj (SMS) kullanım trafiğinin bulunması zorunlu olacak. Yenileme yetki belgesi bulunmayanlar veya bu belgeye sahip firmalara bağlı yetkili alıcı ve satıcı vasfını taşımayanlar tarafından yenilenmiş ürün algısı oluşturacak şekilde reklam ve ticari uygulama yapılamayacak.

Haberin Devamı

Yenileme merkezi, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış malların en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunduğu Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kayıtlarından kontrol edecek. Bu şartları sağlamayan kullanılmış mallara yenileme işlemi yapamayacak.

Hologramlı sertifika

Yenileme merkezi, yenilediği kullanılmış malın sertifikalandırma işlemini, TSE tarafından numaralandırılmış hologramlı sertifika formunu kullanarak ve ticari unvanı, iletişim bilgileri, yenileme yetki belgesi ve yenileme işlemine ilişkin bilgileri içeren karekodla güvenliğini sağlayacak şekilde yerine getirecek. Yenileme merkezi, kendisine bağlı şubeler oluşturabilecek.