Ekonomi İklim krizi gıdayı tehdit ediyor

İklim krizi gıdayı tehdit ediyor

21.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı, bölgedeki ilk etkinliğini ‘1. IAOM Avrasya Uluslararası Kongre ve Sergisi’ başlığı altında dün İstanbul’da gerçekleştirdi.

İklim krizi gıdayı tehdit ediyor

Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve IAOM ABD Önceki Dönem Başkanı Randy Garvert’ın açış konuşmasını yaptığı kongrede ev sahibi IAOM Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, iklim krizi nedeniyle gelecekte gıdaya ulaşımda zorlukların yaşanabileceğine dikkat çekti. 

Haberin Devamı

Stok düşük

Dünya buğday üretimine de dikkat çeken Ulusoy, “FAO tahıl endeksi Rusya ile Ukrayna’nın çatışması sonrasında martta tüm zamanların rekorunu kırdı. Yeni sezon için Amerikan Tarım Dairesi’nin açıkladığı ilk tahminlerde, dünyanın 2021/22 sezonu kapanış stoğu 279 milyon ton iken, 2022/23 sezonunda stoğununun 267 milyon tona düşmesi bekleniyor. Bu, 2016/17 sezonundan bugüne görülen en düşük kapanış stoğu olacak” dedi. Ahmet Güldal ise tarım ve ticaret politikaların yeniden gözden geçirildiğini, Türkiye’de arz güvenliği sıkıntısının olmadığını belirtirken, “Bazı ülkelerde kuraklığın fazla olması, bazı ülkelerde üretimin fazla olması bir miktar stokların devrinde sıkıntı olsa da bu dönemlerin sona ereceğini düşünüyorum” dedi.