Ekonomi İlaç şirketlerine domuz gribi eleştirisi

İlaç şirketlerine domuz gribi eleştirisi

27.12.2009 - 10:59 | Son Güncellenme:

ULUSLARARASI Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Anke Martiny, domuz gribini kendi çıkarları doğrultusunda kullandığı gerekçesiyle ilaç şirketlerine ağır eleştirilerde bulundu. Ahmet YILDIRIM/ALMANYA, (DHA)

İlaç şirketlerine domuz gribi eleştirisi

Sağlık örgütleri, domuz gribine karşı alınabilecek en etkin önlemin aşı olduğunu açıklarken, Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden domuz gribi konusunda ilaç endüstrisine ağır bir eleştiri geldi. Almanya’nın Sesi Radyosu’nun haber ajansı APD’ye dayanarak verdiği haberde, Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyesi Anke Martiny, domuz gribinin felaket ölçüsünde büyütüldüğünü söyledi. “Domuz gribi aşısının, daha çok aşıyı piyasaya süren üreticilerin işine yaradığı konusunda ciddi şüphelerim var” diyen Martiny, “İlaç endüstrisi şimdi de aşıları keşfetti, rahim kanseri ya da domuz gribi aşısı gibi. Pazarlama açısından bakıldığında bunlar birer mucize ürün” şeklinde konuştu.

AŞI KOMİSYONU’NA DA ELEŞTİRİ

Haberin Devamı

İlaç şirketlerinin bu tutumu dolayısıyla insanların temelde faydalı olan aşılara karşı güvenini yitirmeye başladığını belirten Martiny, domuz gribi aşısını öneren Daimi Aşı Komisyonu (STIKO)’nun üyelerinin, ilaç şirketleriyle ilişkide olmasını da eleştirdi. Anke Martiny, “STIKO’nun domuz gribi aşısının önerilmesinde çıkar çatışmalarının hiçbir rol oynamadığını kanıtlaması gerekiyordu. Dışarıdan uzmanların en baştan beri bu kararın doğruluğu konusunda şüpheleri vardı, ancak açık, bilimsel bir tartışma yapılmadı” dedi.

YOLSUZLUK OLAYLARI

Sosyal Demokrat Parti (SPD) eski milletvekillerinden Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu üyesi Anke Martiny, sağlık sistemindeki yolsuzluklara ilişkin şikayetlerini de dile getirdi. Martiny, 250 milyar Euroluk ekonomik büyüklüğe sahip olan Alman sağlık sisteminin de yolsuzluk sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirterek, yolsuzluk vakalarının yalnızca yüzde beşi ile onu arasında bir bölümünün ortaya çıkarılabildiğini vurguladı. Martiny, “Diğer ülkelerde yolsuzluğun sağlık piyasasında yüzde üç ile beş arasında bir kayba yol açıyor. Bunun almanyada daha az olduğunu düşündürecek hiçbir neden yok” dedi.