Ekonomi İlave istihdam kredisi nedir, kimler faydalanacak? 100 bin liralık kredi

İlave istihdam kredisi nedir, kimler faydalanacak? 100 bin liralık kredi

18.03.2021 - 08:24 | Son Güncellenme:

İlave istihdam kredisi nedir? Ekonomi reform paketinin açıklanması ile birlikte başta istihdam olmak üzere çalışma hayatına yönelik önemli düzenlemeler geliyor. En çok dikkat çeken ise ilave istihdam kredisi oldu. Peki, ilave istihdam kredisinden kimler faydalanabilecek. Kısa çalışma ödeneğinin Mart sonu sona ermesiyle birlikte ilave istihdam desteği istihdam sağlayanlara nefes aldıracak. İşte ilave istihdam kredisi ile ilgili ayrıntılar.

İlave istihdam kredisi nedir, kimler faydalanacak 100 bin liralık kredi

Ekonomi reform paketi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Özellikle çalışma hayatına yönelik gelecek düzenlemelerle birlikte en dikkat çeken yenilik ise ilave istihdam kredisi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ile salgın sürecinde verilen kısa çalışma ödeneği Mart ayıyla birlikte sona eriyor. Ekonomi reform paketi içerisinde yer alan ilave istihdam kredisi ise işverenlere nefes aldıracak. Peki, ilave istihdam kredisi nedir, kimler faydalanacak? İşte Hürriyet'ten Noyan Doğan'ın yazısındaki ilgili bölüm:

Haberin Devamı

İLAVE İSTİHDAM KREDİSİ NEDİR?

Mikro ve küçük ölçekli firmalardan likidite sıkıntısı çekenlere yönelik, istihdama kattıkları her bir ilave kişi için; Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle, 100 bin liralık krediye erişim imkanı sağlanacak.

Mikro ve küçük ölçekli işletme denildiğinde yaklaşık 3 milyondan fazla işletmeyi kapsıyor demektir. Buna göre, ilave istihdam yaratacak olan işletmeye, KGF destekli 100 bin liralık kredi verilecek. İstihdam yaratılacak her bir kişi için bu destekten yararlanılacak. En fazla 500 bin liralık ilave istihdam finansman desteği verilecek. Bu da ilave 5 kişilik istihdam anlamına geliyor. Daha açık bir anlatımla, KOBİ iseniz, mevcut istihdamınızın üzerine 5 kişiye ilave istihdam sağlarsanız; KGF destekli, 500 bin liralık kredi imkanından yararlanabileceksiniz. Yok, 5 kişi değil de, ilave 2 kişilik istihdam sağlarsanız, 200 bin liralık destek alabileceksiniz.

Haberin Devamı

İLAVE İSTİHDAM KREDİSİ ÖDEMESİ

İlave istihdam finansman kredisinin vadesi 2 yıl olacak ve ilk 6 ayı geri ödemesiz kullandırılacak. İlave 2 kişilik istihdam yarattınız ve 200 bin liralık destekten yararlandınız, ilk 6 ay hiçbir ödeme yapmayacaksınız, 6 aydan sonra taksitleri ödemeye başlayacaksınız.

Kredinin faizi ise henüz net değil. Önümüzdeki günlerde yapılacak düzenleme ile faiz oranı da netleşecek. Ancak faizi ne olursa olsun; ilave istihdam sağlayan işletme, işe aldığı her bir kişi için 12 ay boyunca ödeyeceği sosyal güvenlik ve işsizlik sigortası primleri, kredi faiz bakiyesinden düşülecek.

İlave istihdam finansman desteğinden, 17 Mayıs’ta bitecek olan nakdi ücret desteği alan işyerleri de yararlanabilecek. Şöyle ki; çalışanını ücretsiz izne çıkartan ve devletten aylık 1.431 lira nakdi ücret desteği alan işveren, çalışanı işten çıkarmayıp, tekrardan istihdama dahil ederse, KGF destekli ilave istihdam desteğinden faydalanabilecek.