Ekonomi İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

24.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, kamu bankaları aracılığıyla hazırladığı ‘İVME Finansman Paketi’ üretime 30 milyar liralık finansman sağlayacak Açıklanan yeni paketin desteğiyle, ithalat azalacak, cari açık düşecek, katma değerli ve teknolojik ürün üretimine katkı sunulacak

İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu bankaları aracılığıyla ekonomiye ve üretime ‘can suyu’ olacak yeni bir finansman paketine imza attı.

Haberin Devamı

Milli üretime 30 milyar liralık finansman sağlayan paketle sanayide yerli üretim ve yerlileşme desteklenecek. ‘İleri’, ‘verimli’ ve ‘milli endüstri’ hedefleriyle hazırlanan pakete bu nedenle ‘İVME’ adı verildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İVME (İleri, Verimli, Milli Endüstri) Finansman Paketi’ni açıkladığı basın toplantısında, paketle 3 ana faaliyet alanına 3 kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlanacağını belirtti.

İhracata dayalı, katma değerli, teknolojik ürün üretimini önceleyen bir model benimseyeceklerini belirten Bakan Albayrak, bu hedefle ‘Yeni Ekonomi Yaklaşımı (YEP)’ ve ‘Yeni Ekonomi Programı’nda aynı doğrultuda stratejiler oluşturduklarını hatırlattı.

Haberin Devamı

Cari açık düşecek

Berat Albayrak, ‘milli üretim’ stratejisiyle attıkları adımların ithalatı azaltarak, cari açığın kapanmasında önemli bir fayda oluşturacağını da dile getirdi.

Bu kapsamda İVME Finansman Paketi’nin destekleyeceği sektörlerin 4 temel özelliğe göre seçildiğini anlatan Albayrak, şunları söyledi:

“İthalat bağımlılığı yüksek, dış ticaret açığı veren, istihdama katkı oranı yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek sektörlere bu paket kapsamında finansman sağlanacak.

Bu kapsamda stratejik öncelik, orta yüksek ile yüksek teknoloji ürünleri ve sektörlerinde olacak. Finansman paketimiz ürün odaklı finansman yaklaşımını benimsiyor. Sadece sektör bazında değerlendirme yapılarak değil, dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacak.

Yerli üretim kabiliyetimiz güçlenecek, Türk sanayisinin teknik altyapısının daha da ileri seviyelere taşınması sağlanacak.”

İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

3 sektör 3 dev banka

Paketle 3 ana faaliyet alanına, 3 kamu bankasının katılımıyla yıl sonuna kadar 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacaklarını vurgulayan Albayrak, İVME paketinin sanayicinin, üreticinin finansmana kolay erişimini uygun maliyetlerle mümkün hale getireceğini kaydetti.

3 ana faaliyet alanı hammadde ve ara malı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak belirlendi. Albayrak, “İlk finansman alanımız hammadde ve ara malı imalatı. Bu alanda sağlayacağımız iyileşme, cari dengeye olumlu yönde çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu alanda kimyasal/medikal (eczacılık) ürünler, plastik ve kauçuk ürünler; suni ve sentetik iplikler; kağıt, karton ve mukavva sektörleri olmak üzere 4 alt başlık belirlendi. 4 ana başlığın altında ise 21 alt başlıkta hammadde ve ara malı üretimi desteklenecek” dedi.

Haberin Devamı

Bu kapsamda desteklenecek ürünlerin Türkiye’nin ithalatındaki payının 28.2 milyar dolar olarak dikkati çektiğini belirten Albayrak, bu büyüklükte bir ithalatın çok aşağı çekilebileceğini söyledi.

Enflasyon ya da DİBS endeksli faiz

Berat Albayrak, kredi paketlerinde 2 farklı faiz seçeneği sunulacağını belirterek, ‘Enflasyon Endeksli Kredi Seçeneği’ne ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kredi kullandırım tarihi itibarıyla yıllık TÜFE oranları baz alınarak belirlenecek, kredi vadesi süresince kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez olmak üzere 0 - 2 yıl için TÜFE 2 puan, 2 - 10 yıl için TÜFE 3 puan olarak güncellenecek. Enflasyonda sağlanacak düşüşle paketin avantajları çok daha artacak.”

Haberin Devamı

İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) Endeksli Faiz Seçeneği’ hakkında ise Albayrak, “Yine kredi kullandırım tarihinden itibaren yılda bir kez, 0 - 2 yıl için DİBS 1 puan, 2 - 5 yıl için DİBS 2 puan, 5 - 10 yıl arası için DİBS 3 puan olarak güncellenecek” dedi.

‘Türkiye cari fazla verecek’

Türkiye’nin ihracatta yakaladığı ivme ile birlikte cari dengede geçen aylarda çok önemli bir tempo ortaya koyduğunun altını çizen Albayrak, “Bu başarılı performansın sürmesiyle birlikte, haziran ayından itibaren Türkiye’nin cari fazla vereceğini öngörüyoruz. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2019 yılı için biz yaklaşık 26 milyar dolarlık bir cari açık hedefi koymuştuk.

Dengelenme sürecinin cari fazlaya daha da pozitif etki ettiği, 18 yıllık AK Parti iktidarı yılları içerisinde ilk defa cari fazla dönemine haziran ayı itibarıyla gelmiş olacağız.

Bu ivme ve istikamet böyle devam ederse, 70’li yıllardan bugüne kadar hesaplanan cari denge içerisinde, 40 küsur yıllık tarihi içerisinde belki de tarihimizin en yüksek cari fazlasını verdiğimiz yıl olacak 2019 yılı” dedi.

Haberin Devamı

‘Türk lirasına karşı yapılan manipülatif pozisyon almak isteyenlere karşı mücadelemiz hiç durmadan devam edecek’ diyen Bakan Albayrak, işsizlik konusunda ise ‘en kötünün’ geride kaldığını, mart ve nisan aylarında 500 binin üzerinde SGK girişinin haziran, temmuz aylarında 1 milyonun üzerine çıkacağını öngördüklerini söyledi.

Albayrak, “Birinci çeyrekten itibaren, bir önceki çeyrek bazlı, teknik resesyon süreci geride kalacak. İkinci yarıdan itibaren de büyüme tarafında daha da pozitif gelişmeleri göremeye başlayacağız” dedi.

‘Bankacılığa da faydalı olacak’

Berat Albayrak, paketin sadece reel sektör açısından değil, bankacılık sektörü açısından da çok faydalı bir finansman ürünü olduğunu vurgularken, bu sayede bankaların bilançosunun varlık ve yükümlülük tarafını da dengeleyeceğini söyledi.

Albayrak, “Son dönemde artan enflasyona endeksli mevduat ürünlerindeki bilanço dengesini de oluşturacak, kredi verme, mevduat toplama açısından da çok kreatif ve sağlıklı bir ürün ortaya çıktı. Hem bankalar bilançolarını hedge edecekler hem de reel sektöre o anlamda daha öngörülebilir, istikrarlı ekonomi açısından da sağlıklı bir ürün ortaya koyacaklar. Üretici ve sanayicilerimize sağlanan destek ve teşvikler meyvesini yavaş yavaş vermeye başladı” dedi.

Albayrak, 2018 yılı mayıs ayı itibarıyla yaklaşık 58 milyar dolar ile en yüksek seviyeye ulaşan cari açığın, 2019 yılı mart ayı itibarıyla yıllıklandırılmış olarak 13 milyar dolar seviyesine gerilediğini anımsattı.

İHRACATI ARTIRACAK

Berat Albayrak, desteklenecek ikinci ana faaliyet alanının makine imalatı olacağını aktararak, “2010 - 2018 döneminde makine teçhizat sektöründe dış ticaret açığı ortalama 23 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bu alanda, ‘elektrikli makine ve aksamları’, ‘bilgisayar, elektronik, optik’, ‘motorlu taşıtların aksam ve parçaları’, ‘motor ve aksamları’, ‘genel endüstri makine ve aksamları’ ve ‘elektrikli teçhizat makineleri’nden oluşan altı sektör destek kapsamında önceliklendirilecek” bilgisini verdi.

Bakan Albayrak, bu başlıklar altında; 22 alt başlıkta üretimi destekleyeceklerini dile getirerek, “Bu sektörde ise 18 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştiriyoruz. Hammadde ve ara ürün ithalatındaki kalemlerin toplamı bu iki başlıkta toplamda 46.2 milyar doların üzerindeki cari açık etkisini kırabilmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, desteklenecek üçüncü ve son ana faaliyet alanının da tarım sektörü olacağını belirterek, “Tarım gerek enflasyonla mücadele, gerek ihracatın artması, gerekse ithalatın azalması açısından büyük önem taşıyor” ifadesini kullandı. Bu alanda ise ‘seracılık’, ‘soya, mısır, ayçiçeği üretimi’, ‘hayvancılık-yem bitkisi üretimi’ ve ‘Birlikte Ekipman Paketi’ olmak üzere dört başlık belirlendi.

İleri Verimli Milli Endüstri... Kazanacağız

BANKACILAR: SORUMLULUK ALMAYA DEVAM

Paket için güç birliği yaptıklarını belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, ülke ekonomisinin istikrarlı büyümesi, gelişmesi ve dünya ticaretinden hak ettiği payı almasının; ülkedeki üretim ve üretimin kalitesiyle mümkün olacağını kaydetti. Aydın, şunları dile getirdi:

“Önümüzdeki süreçte diğer bankaların da benzer çalışmalar yapacaklarını ve bizleri izleyeceklerini umuyoruz.”

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan da, üretimi desteklemeye durmadan devam ettiklerini anlatırken, “Özellikle ithalat açığı fazla sektörlerin bu paketle desteklenecek olmasını çok önemli buluyoruz. Bu sektörlere sağlanacak imkanlar kapsayıcı ve caziptir” diye konuştu.

Vakıfbank Genel Müdür Mehmet Emin Özcan ise, şunları söyledi:

“Emanetçisi olduğumuz kaynakları ülkemiz için kullanmaktan mutluluk duyuyoruz. Bundan sonra da sorumluluk almaya devam edeceğiz.”