Ekonomi İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde

İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde

17.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

AB, ABD, Rusya ve Irak’a yönelik ihracat artışlarıyla 2018’in her ayını rekor ihracat rakamlarıyla kapatacaklarını belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl ‘ticari risk’ görmüyoruz” dedi

İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde

Türk ekonomisini 2018 yılında sırtlayacak alanların başında hiç şüphesiz ‘ihracat’ geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu yıl ekonomide öncelikli konu olarak ele aldığı ihracatta hedefler büyük. Atılım yılı olarak adlandırılan 2017 sonrasında ihracatçılar 2018’e ‘rekorlar yılı’ sloganıyla başladı. İlk 15 günlük veriler, şimdiden Ocak ayının çift haneli rekorla geleceğini gösteriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile ihracatçıya büyük sorumluluk yüklenen 2018’in gündemini konuşmak için önceki gün İstanbul’da bir araya geldik.

Haberin Devamı

Avrupa, ABD, Rusya ve Irak gibi ülkelere yapılacak ihracat artışlarıyla rekorların kırılacağını ifade eden Büyükekşi, “2018’de ticari bir risk öngörmüyoruz, önümüzdeki en büyük risk jeopolitik belirsizlikler” dedi. Büyükekşi, “Dünya dış ticaretinde yüzde 3.2 artış tahmin ediliyor. Büyümeyle ilgili olumlu sinyaller geliyor. Petrol ve tüm emtia fiyatları artıyor. ABD ve AB’de işler düzeliyor. Rusya’yla ilişkiler pozitif. 2014 rakamlarına ulaşmak istiyoruz. Katar önemli bir ortak olarak beliriyor. Irak’ta merkezi hükümetle aramız iyileşiyor. Afrika ile güzel gelişmeler var” diye konuştu.

2018’in her bir ayında yeni bir rekor kırmayı öngördüklerini anlatan Büyükekşi, “2018 OVP’de 169 milyar dolar ihracat hedefi var. Biz bunu 170 milyar doların üzerine çıkarmayı hatta her ay rekor ihracat açıklamayı planlıyoruz, 15 günlük rakamlar da bunu gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Derinleşmemiz lazım’

Geçen yıl ABD’nin tarihte ilk kez Türkiye ihracatında ilk 5’e girdiğine vurgu yapan Büyükekşi, bu artışın otomotiv sektörünün desteğiyle geldiğini kaydederek, “ABD’nin ilk 5’e girmesi çok önemli. Çünkü dünyanın en büyük pazarı. ABD’de güçlenmeye başladığımızda ihracat önemli hacimde artar” ifadelerini kullandı.

Yeni pazarlara yönelik çalışmaları sürerken, mevcut büyük pazarlarda ihracatı derinleştirmek istediklerini anlatan Büyükekşi, “Almanya’ya ihracatımız 15 milyar dolar. Derinleşmemiz lazım. Burada ihracatı yüzde 10 artırırsam, 1.5 milyar dolar yapar ama daha yeni bir pazara gidip 200 milyon dolarla başlayıp onu yüzde 100 artırırsam rakam düşük kalır. O yüzden hem ABD’de, hem AB’de ihracatımızı daha da derinleştirebilmemiz lazım” dedi.

AB İLE TARIM GÜNCELLENMESİ

Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ‘kazan-kazan’ modeliyle hareket edebileceklerini anlatan Büyükekşi, “İhracatımızın yarısını AB’ye yaptık. AB üyeliği önemli. Üstelik bu konu tek başına Türkiye’nin faydasına değil. Kazan-kazan durumu. Üye olsaydık, AB’nin büyümesi 1 puan fazla olabilirdi. Ayrıca AB’den ithalat yapıyoruz” dedi.

İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde
AB ile güncellenecek Gümrük Birliği anlaşmasının tarım ürünlerini de kapsamasını istediklerini anlatan Büyükekşi, serbest ticaret ve serbest dolaşım haklarına da değindi. Büyükekşi, şöyle devam etti: “Gümrük Birliği ile sadece sanayi malları ihracatında anlaşmamız var. Tarım ürünlerinde ya kota, ya da gümrük söz konusu. Dünyanın her yeriyle serbest ticaret anlaşması yapıyor ancak biz o ülkelerle direkt anlaşma yapmış sayılmıyoruz. 3 ülkede sıkıntı var. Cezayir, Güney Afrika ve Meksika. Onların malı sıfır gümrükle Türkiye’ye geliyor ama ürünlerimiz % 70 gümrükle karşılaşıyor. Bizim bütün hedefimiz AB ile ilişkilerimizi daha iyi hale getirebilmek, ticareti artırabilmek.”

Haberin Devamı

Önce yatırım sonra ihracat

2017’de ihracatı otomotiv sektörünün sırtladığını belirten Mehmet Büyükekşi, bunun arkasında büyük yatırımlar olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, “Fiat’ın (Tofaş) son iki yılda yapmış olduğu yeni yatırımlar, Ford’un 2016’dan beri yaptığı yatırımlar, Toyota’nın dünyada sadece Japonya’da hibrit modeli dünyada sadece Türkiye’de üretmesi... Oyak Renault, Hyundai yatırımları. Hibrit araba olduğu için katma değeri yüksek, birim fiyatı yüksek. Bu nedenle ihracat bu sektörde yüzde 20’ye yakın artarak 28 milyar dolara çıktı. Bu da gösteriyor ki, bizim ihracatımızda önemli artışlarnın olabilmesi için önemli yatırımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde

‘Avrupa’da davaları kazandık’

Mehmet Büyükekşi, Macaristan ile Avusturya’da Türk tırlarının karayolunda çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını, bu nedenle demiryolunun kullandırıldığını ifade etti. Konuyla ilgili Avrupa Adalet Divanı’nda iki ülkeyi de dava ettiklerini anlatan Büyükekşi, “Kota engelleri ve tarife dışı uygulamalar için Ekim 2017’de Macaristan’daki uygulama için mahkemeyi kazandık. 31 Ocak 2018’de ise Avusturya’daki uygulamalar için mahkeme var. Türkiye lehine karar bekliyoruz” dedi.

İlk 15 günlük ihracat iyi geldi, TİM Başkanı iddialı konuştu: Rekor bizde
Londra-Miami’ye ticaret merkezi

Başkan Büyükekşi, ticaret heyetleri ile 2017’de 28 ülkeye gittiklerini, 2018 hedefinin 30 ülke olduğunu ifade etti. Geçen yıl New York, Chicago ve Dubai’de Türk Ticaret Merkezlerini açtıklarını kaydeden Büyükekşi, bu yıl Londra’da açılacak merkezin yerini kiraladıklarını dile getirdi. Büyükekşi, “Yine yıl içinde Japonya, Endonezya, Rusya, Almanya, Fransa ve Miami’de açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Süper teşvik’ ihracata yarar

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin yakında açıklayacağı 80 milyar liralık 14 proje için hazırlanan ‘süper teşvik’lere değinen TİM Başkanı Büyükekşi, “Özellikle cari açığımızda önemli payı olan enerji başta olmak üzere destekler söz konusu olacak. Karbon elyafı gibi ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesi, önemli bir petro kimya ürününün ülkemizde üretilmesine destek verilecek. Yeni teşviklerde de mutlaka ihracat ilk sırada olacak. Bu firmalar da ihracatı göz önüne almak zorunda.”