Ekonomi Evini ilk defa kiraya verenler dikkat! Bakan Bozdağ'dan yeni açıklama

Evini ilk defa kiraya verenler dikkat! Bakan Bozdağ'dan yeni açıklama

10.06.2022 - 08:00 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yeni kira artışı düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Evini ilk defa kiraya verenler dikkat Bakan Bozdağdan yeni açıklama

Kira artışını yüzde 25 ile sınırlandıran önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. 1 yıl geçerli olacak bu oran ile ev sahibi ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların düzenlenmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

Kira artış oranı üst sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Açıklamayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı. Bu oran, bir yıl geçerli olacak.

1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerini kapsayacak düzenlemede belirlenen oranın üstünde yapılan artışlar geçerli sayılmayacak.

Düzenleme Borçlar Kanunu'na 'geçici madde' olarak eklenecek.

ESASINDA KİRACI LEHİNE

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı TGRT Haber yayınında şunları söyledi: “Devam eden kira sözleşmelerinde bu uygulama yapılacak ve yüzde 25’in üzerinde yapılmasının önüne geçilecek. İlk defa kiraya veriyorsa % 25 sınırı söz konusu değil.

Dar gelirli insanlarımızı korumak amacıyla yapılan bir düzenleme. Ev sahibini sınırlıyor kiracıya bir hak getiriyor. 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak geçici bir düzenleme, uzatılma söz konusu değil.

Haberin Devamı

Esasında kiracı lehine. Taraflar yüzde 25 ile anlaşamadığı zaman ev sahibi anlaşamadık diye, bundan mütevellit kiracıyı çıkaramaz. Tahliye davası açabilir ama mahkemenin reddeceği aşikardır.

Yargının, yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı bir tahliye kararı vereceğini tahmin etmiyorum. Yani zorla kimse kimseyi evinden çıkaramaz.”