Ekonomi İlk uzay yolculuğu için tarih belli oldu

İlk uzay yolculuğu için tarih belli oldu

14.12.2023 - 12:21 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ilk Türk uzay yolcusu Alper Gezer Avcı'nın 9 ocak 2024’te uzaya gideceğini açıkladı.

İlk uzay yolculuğu için tarih belli oldu

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun gerçekleşeceği tarih belli oldu. Misyon 9 Ocak 2024’te gerçekleşecek. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, misyonda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.

Haberin Devamı

GÖREV ARMASINDA 100. YIL VE TÜRK DEVLETLERİ VURGUSU

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Alper Gezer Avcı’nın misyonda kullanılacak armayı tanıttığı videoya yer verdi.

İlk uzay yolculuğu için tarih belli oldu

Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının bulunduğu armada ay-yıldızlı Türk Bayrağı,16 Türk devletini temsil eden yıldızlar, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen 100 sayısı ve dünya üzerinde turkuaz renkli Türkiye haritası bulunuyor.

Videoda; Alper Gezer Avcı, görev armasının detaylarını anlattı.

13 FARKLI DENEY YAPACAK

Türkiye’nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu kapsamında Alper Gezeravcı, Ocak ayındaki fırlatmanın ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak, 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır şu ifadeleri kullandı: "Dünya haritası üzerinde Türkiye ile örtüşen turkuaz renkte Türkiye haritası astronotumuzun taşıyacağı armada yer almış oldu.

Köklerden göklere çıktığımız bu yolculuğun en önemli unsurlarını Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunda astronotumuzun iftiharla taşıyacağı armada simgelemiş olduk. Milletimiz tarafından beğenileceğini ümit ediyoruz.

Astronotumuz turistik bir seyahate çıkmayacak. Bana gerçekleştireceği 13 bilim deneyini detaylı şekilde anlattı. Bunu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşıyor olacağız. Genetik alanında iddialı olmasını hedeflediğimiz bilimsel deneyler hazırlandı. Deneyleri farklı yöntemlerle uluslararası uzay istasyonunda bulunduğu süre boyunca gerçekleştirecek.

Biz gerçekleştireceğimiz misyonun Türkiye’nin bilimsel çalışmalarına önemli düzeyde katkı sunacağını amaçlıyoruz.

YENİ ASTRONOT ADAYLARI OLACAK, BUNUN İÇİN BİR ALTYAPI HAZIRLANDI MI?

Türkiye’nin milli uzay programı var. Uzay teknolojilerinde kabiliyetlerinde, önümüzdeki 10 yıl içerisinde büyük bir ivme ile yükseltmeyi amaçlıyor. 1 trilyon dolara çıkması öngörülen uzay ekonomisinden Türkiye olarak pay alabilecek bir kabiliyet setine sahibiz.

Haberin Devamı

İMECE’yi bu yıl uzaya gönderdik. 600 km’den İMECE görev yapıyor. Dünyanın herhangi bir yerinden görüntü alma kabiliyetine sahibiz. Görüntüleme uydularındaki kabiliyetimizi haberleşme uydularına taşıdık. TÜRKSAT 6A’nın milli haberleşme uydumuz olabilmesi için kapsamlı bir proje gerçekleştiriyoruz. İMECE ile kıyasladığımızda kapsamlı bir programdan bahsediyoruz. İMECE 600 kg kadarken, TÜRKSAT 6A 4.5 tonluk uydudan bahsediyoruz. Bütün bu kabiliyetlerimizi derin uzaya taşıyacağız. Ay misyonunu gerçekleştireceğiz. İki aşamalı olarak Ay’a erişmeyi hedefliyoruz.

İlk Türk uzay yolcumuzla gerçekleştireceğimiz bilim misyonu elbette önümüzdeki dönem de devam edecek. Uluslararası Uzay İstasyonu’nun sık ziyaretçilerinden biri olabileceğimizi hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde bundan sonra gerçekleştireceğimiz insanlı misyonlarda benzer hedefler güdecek. Türkiye’nin gelecekte uzay ve bilim teknolojisinde öncü ülkelerden biri olmasını sağlayacak adımlar atacağız. Bir sürpriz olmazsa ilk Türk Uzay yolcumuz 9 Ocak 2024’te başlayacak yolculukla erişiyor olacak."

Haberin Devamı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda gerçekleşecek deneylerden birinin Muş Bilim ve Sanat Merkezindeki öğrenciler tarafından hazırlandığını duyurmuştu.