Ekonomi İlk yerli füze yakıtı TÜBİTAK’tan

İlk yerli füze yakıtı TÜBİTAK’tan

23.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

TÜBİTAK Türk savunma sanayisinin dışa bağımlılığını azaltacak bir projeye imza atarak ilk yerli füze yakıtını üretti. Yakıtın yüksek itme gücüne sahip olduğu açıklandı. Üretim günde 100 litreye kadar çıkabilecek

İlk yerli füze yakıtı TÜBİTAK’tan

TÜBİTAK, şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtını ilk kez yerli imkânlarla üretti. Füze yakıtının dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretildiğini açıklayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Stratejik bir ürün olan füze yakıtı kolay temin edilemiyor. Satan ülkeler bazı şartlar ve kısıtlar koyabiliyor. Bu nedenle füze yakıtını yerli olarak üretmemiz çok önemli” dedi. Yakıt, savunma sanayisinin de kullanımına sunulacak.

2 yıllık çalışma...
Füze yakıtı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) araştırmacılarının 2 yıllık çalışması sonucu geliştirildi ve enstitünün altyapı imkanları kullanılarak mini pilot tesiste üretilmeye başlandı. Özel reaktörlerde bir dizi kimyasal reaksiyon ile üretilen füze yakıtı, kalite açısından da sınıfı geçerek uluslararası standartlara uygunluk sertifikası aldı.

Haberin Devamı

Hem pahalı, hem temini zor

Şimdiye kadar ithal edilen füze yakıtının yurtdışından astronomik fiyatlarla temin edildiğini açıklayan Bakan Ergün şunları söyledi: “Fiyattan daha önemlisi istediğiniz an ürünün temin edilememesi. Bu ürünü belli başlı gelişmiş ülkeler üretiyor ve satıyor, doğal olarak da bu ülkeler bazı şartlar ve kısıtlar koyabiliyor. Bu nedenle füze yakıtını stratejik bir ürün olarak gördüğümüz için, biz bu ürünü yerli olarak geliştirmeyi ve üretmeyi başardık.”

Günde 100 litre...
Geliştirilen füze yakıtının dünyada üretilen en iyi füze yakıtlarından birisi olduğunu açıklayan Bakan Ergün, yakıtın yüksek itme gücüne sahip olduğunu söyledi. Yakıtın yeni geliştirilecek tüm turbojet motorlu füzeler için uygun olduğunu kaydeden Ergün, bu tür stratejik ürünlerle savunma sanayisinde dışa bağımlılığın azalacağına dikkat çekti. TÜBİTAK UME’de kurulan mini füze yakıt tesisinin günlük 10 litrelik kapasiteye sahip olduğunu belirten Ergün, “Şu anda ön üretimi tamamlanan yakıtın seri üretimi için gerekli altyapı hazırlıkları yapıldı. Kurulacak olan yeni tesiste üretim kapasitesi günlük 100 litreye kadar çıkabilecek” dedi.

Yazarlar