Ekonomi IMF’nin 4 - 5 raporunun açıklanmasına izin vermedik

IMF’nin 4 - 5 raporunun açıklanmasına izin vermedik

03.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

2011 yılı içinde Türk ekonomisi hakkında 4 - 5 IMF raporunun yayımlanmasına izin vermediklerini söyleyen Babacan, “Türkiye’ye yeni gelen 3 kişinin hazırladığı bir rapordan söz ediyoruz. İçinde subjektif analizler olan bir rapor” dedi

IMF’nin 4 - 5 raporunun açıklanmasına izin vermedik

Devlet Bakanı Ali Babacan, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye için hazırladığı 4 - 5 ayrıntılı değerlendirme raporunun yayınlanmasına izin vermediklerini söyledi.
Babacan, önceki akşam Cemile Sultan Korusu’nda gazetecilerle bir araya geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın gündeme getirdiği, “Hükümet IMF’nin Türkiye değerlendirme raporunu yayımlamasını engelledi” iddiasının sorulması üzerine Babacan şu yanıtı verdi:
“IMF raporlarının yayımlanması iznimize tabi. 2011’den bu yana yayınlatmadığımız raporlar var. Bunların sayısı 4 - 5’i buluyor. Burada bir irade kullanıyoruz. Ortağı olduğumuz bir kuruluşun raporu. IMF adına Türkiye’ye yeni gelen 3 kişinin hazırladığı bir rapordan söz ediyoruz. İçinde bazı kutularda subjektif analizler olan bir rapor. Onlar hazırladı, biz itiraz ettik. Şu an rapor bekliyor.”
Kelle koltukta işler...
Babacan istikrar adına zor tedbirleri almaktan kaçınmayacaklarını belirterek, banka kredilerinde yüzde 25 sınırı konusunda da “oldukça hassas” olduklarını dile getirdi. Babacan, enerji başta olmak üzere bazı sektörlerin bu kriterden uzak tutulması yönündeki Bankalar Birliği’nin isteğiyle ilgili olarak da, “Ayrıştırırız ama yüzde 25’i geçmez” dediklerini ifade etti. Şu an yüzde 25 sınırı konusunda risk görmediklerini anlatan Babacan, “Baktık risk var, Merkez Bankası devreye girer” dedi. Yıl sonuna dek bu sınırın aşılmasını beklemedeğini ifade eden Babacan, şunları söyledi:
“O noktaya kimse getirmek istemez. Bankacılık mesleği itibar demek. Kimse itibarından ödün vermek istemez. Devletle kavgalı görüntüsü vermek istemez. Patron, hissedar, yabancı ortaklar hesap sorar. Bu sınırın aşılması... Kime karşı, ne yapmaya çalışıyorlar. Birileri kelle koltukta işler yapmak istiyorsa, kendileri bilir.”

Haberin Devamı

Büyüme yüzde 9-10’u bulur
Cari açık konusunda, “Çok kaygı verici bir noktada değiliz” diye konuşan Babacan, alınan tedbirlerle birlikte finansmanda iyileşme olduğunu, kredilerin sektör ortalamasında yüzde 25’lik hedefi tutturacak gibi göründüğünü, uluslararası kuruluşların yüzde 6 civarındaki büyüme tahmini gerçekleşirse, kendi büyüme öngörüleri olan 4.5 puanın üzerine çıkacağını, bu durumda da yüzde 8’e yakın bir cari açığın göründüğünü kaydetti. Babacan ayrıca ilk çeyrekte yüzde 9-10 büyüme beklediklerini anlattı.

Yeni bakanlıkları Babacan, Atalay ve Çiçek dizayn etti
“Bakanlıklarda epey değişiklikler var” diyen Babacan, kendisiyle birlikte diğer iki bakan Beşir Atalay ve Cemil Çiçek’in yeni bakanlıkların oluşturulması için çalıştıklarını, seçim öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 3-4 saatini buna ayırmasını beklediklerini, bu durumda ilgili bakanlıkların isimlerini seçim öncesi açıklamayı planladıklarını ifade etti.
Bu çalışmayı yaparken Avrupa ve Asya’da pek çok ülke örneklerine baktıklarını kaydeden Babacan, bakanlıkların sadeleştirilmesi adına bir çalışma yapıldığını, devlet bakanlıklarının kalkacağını, bu konunun Başbakan’a götürülmediğinden henüz taslak aşamasında olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

“TEKNEDEKİ BANKACIYA FIRÇA” İÇİN YORUMU:
‘Kim diye sormadım, Tevfik Bey samimi olduklarına söylüyordur’
Bu hafta gündeme gelen, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in Göcek’te teknede tatil yaptığını öğrendiği banka genel müdürlerini telefonla arayıp fırçaladığını söylemesi konusunda görüşü sorulan Bakan Babacan, gülümseyerek, “Tevfik Bey samimi olduklarına söylüyordur. Ama bu genel müdürler kim, sormadım” dedi.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanlığı konusunda Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın’ın aday olduğunu, kendilerinin de destek verdiğini kaydeden Babacan, “Hüseyin Bey aday oldu, biz de destekledik. ‘Şu olmasın’ diye bir şey söylemedik. Hüseyin Bey’in adaylığı Ergun (Özen) Bey’den öncedir. Biz de sonradan öğrendik. Biz Hüseyin Bey’i destekledik” diye konuştu.
TBB’nin başkanlığın kamu bankasına geçişi sonrası dilinin yumuşayacağı yönündeki görüşle ilgili olarak da Babacan, şöyle konuştu:
“Burada söyleme tarzı önemli. Sadece bankalarla ilgili değil, diğer yerlerde de. Siyasi dil kokan, ideoloji kokan söylemle söylemek farklı bir durum. Sivil Toplum Kuruluşları ya kurum olarak kendi işini yapsın ya da siyasete girsinler. Asli görevlerini düzgün yapsınlar.”