Ekonomi IMF'den ekonomiye olumlu not

IMF'den ekonomiye olumlu not

18.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

IMF'den ekonomiye olumlu not

IMFden ekonomiye olumlu not


Harun Gürek Ankara


       Deprem nedeniyle açılacak acil yardım kredisi konusunda görüşmeler yapmak üzere Türkiye'ye gelen IMF Türkiye'den ayrıldı. 500 milyon dolar kredi ile IMF'nin son yılların en yüksek rakamlı acil yardım kredisi Türkiye'ye açılmış oldu. IMF'nin miktarı artırması felaketin boyutlarını anlatma ve yeni kredi sağlama konusunda olumlu etki yaratacak. IMF hedeflerdeki gelişmeleri olumlu bulduğunu söylerken; uluslararası tahkim ve sosyal güvenlik reformunu "son derece önemli yapısal adım" olarak niteledi.
       Depremin ardından Türkiye'ye yapacakları ziyareti öne alarak, geçen hafta çarşamba günü Ankara'ya gelen IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki heyet, ilk 2 gün Maliye Bakanlığı, Hazine, Merkez Bankası, DPT bürokratları ile çalışma yaptı. Enflasyonla Mücadele Programı'ndaki yılın 3. çeyreğindeki gelişmeleri masaya yatıran IMF heyeti, ağırlıklı olarak Marmara Bölgesi'ndeki deprem felaketinin ekonomide dengeleri nasıl etkileyeceği üzerinde çalıştı.
       Heyet, bu arada, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Maliye Bakanı Sümer Oral, Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar ile görüşürken; Hazine Müsteşarlığı, IMF Başkanı Micheal Camdesus'un açıkladığı 330 milyon dolarlık kredinin artırılmasını istedi. Edinilen bilgilere göre, heyet, ilk başta, Türkiye'nin kotasının yüzde 25'i gibi yüksek bir oranın acil yardım kredisi olarak açıldığına dikkat çekerek, artırıma karşı çıktı. Ancak Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, felaketin boyutlarının sanılandan daha büyük olduğunu belirterek, heyete deprem bölgesinde gezi önerdi.

Felaketin bugüklüğü krediyi artırdı

       Demiralp'ın önerisini kabul eden heyet, Hazine Müsteşarlığı'nın Genelkurmay Başkanlığı'ndan sağladığı bir helikopter ile bölgeyi gezerek, felaketin boyutlarını görünce, fikrini değiştirdi. Bölgeyi bizzat gezen heyet başkanı Cottarelli, dönüşte, IMF Başkanı Camdesus ile görüşerek, Marmara depreminin yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olduğunu belirtti ve kredinin artırılması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi. Bunun üzerine IMF yönetimi krediyi Türkiye'nin kotasının yüzde 37.5'ne çıkarılmasını, IMF İcra Kurulu'na götürmeyi kararlaştırdı.
       Kredi miktarının yüzde 37.5'a yükseltilmesinde Türkiye'nin enflasyonla mücadelede gösterdiği performansla, Sosyal Güvenlik ve Uluslararası Tahkim yasalarının çıkarılmasının da etkili olduğunu belirten Cottarelli, ekonomideki gelişmeleri olumlu bulduğunu söyledi. Yılın 3. çeyreğinin ilk 2 ayında hedeflerin tutturulmasının olumlu olduğunu ifade eden Cottarelli, iki reform yasası konusunda ise, "Bu iki adım son derece önemli yapısal adımlardır" dedi.
       Hazine Müsteşarlığı yetkilileri, IMF'nin kredi miktarını artırmasının, uluslararası piyasalarda kredibilite açısından olumlu etki yaratacağını söyledi. Yetkililer, "IMF'nin son yıllarda açtığı en yüksek acil yardım kredilerinden birini Türkiye'ye açması, Türk ekonomisine güven konusunda uluslararası piyasalarda olumlu etki yaratacak" diye konuştu.