Ekonomi İnci kefali, bebek ölümlerini azalttı

İnci kefali, bebek ölümlerini azalttı

30.11.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:

Van Gölü’ne özgü inci kefalinin korunmasıyla ilgili projesiyle geçen yıl Milliyet ile Ernst&Young Türkiye tarafından düzenlenen Yılın Girişimcisi Yarışması’nda Yılın Sosyal Girişimcisi seçilen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, ilk defa Fransa’da gerçekleştirilen Dünya Girişimcilik Forumu’na davet edildi

İnci kefali, bebek ölümlerini azalttı

Forum katılımcılarının projesine hayran kaldığı Prof. Dr. Sarı, dünyanın sayılı girişimcilerinin bir balıkla sosyal değişimin nasıl sağlandığını çok merak ettiklerini belirterek şöyle dedi:
İnci kefali projesi bir balık popülasyonunu korumaktan çok, kalkınma ve sosyal değişim projesine dönüştü. 12 kişilik ekiple yürüttüğümüz proje sayesinde göl kıyısındaki 30 köye yaklaşık 20 bin nüfusa ulaştık. Bölgedeki insanlara sosyal ve kültürel eğitimler de verdik. Eğitime ilk olarak erkeklerle başladık. Ancak başarının kadınlara eğitim vermesiyle sağlanacağını görünce kadınları da eğitime aldık. Köylerde kadınlara balıkçılık eğitimi ile birlikte çevre, beslenme, temizlik çocuk bakımı gibi eğitimler de verdik. Bunun sonucunda bebek ölümleri hızla azaldı, köylerde okula giden kızların sayısı arttı. Ayrıca daha önce 1.2 milyon dolar olan gelir, 8 milyon dolara yükselirken, bu para tek bir cebe değil, birçok vatandaşın cebine girmeye başladı. Bu sosyal değişim büyük çatışmalar olmadan sağlandı.”