05.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
Necla Ç. Unutmaz / KOBİ Business
ANKARA
Ankara’da 100 bin metrekarelik tesisinde 1.600 kişiyle her yıl ürettiği 5 milyon kadar botla polis, asker ve tehlikeli mesleklerde çalışanları koruyor YDS markasının yaratıcısı Vedat Yakupoğlu. Müşterileri arasında polisler ve askerler kadar ISO 500’deki hemen her isim yer alıyor.
2012’yi 300 milyon liralık ciroyla kapattı. Bunun 100 milyon liralık kısmını, 45 ülkeye ihracat yaparak kazandı. İngiltere’den Moğolistan’a, İtalya’dan Ürdün’e oldukça ilginç bir coğrafyada etkili.
Kraliyet koruması için...
Yurtdışındaki hızlı yürüyüşlerinin temel nedeni olarak teknolojiye verdikleri önemin altını çiziyor Vedat Yakupoğlu. İşte bu yüzden İngiltere’nin kara, deniz ve hava kuvvetlerinin yanı sıra kraliyet postacıları ve polisleri için bot üretebiliyor. İtalya’da itfaiyeciler, İrlanda’da postacılar, Danimarka’da askerler için bot üreten Yakupoğlu, son dönemlerde Ortadoğu ve Asya ülkelerinde de oldukça önemli çalışmalar yapmış.
Mesela 2003’ten bu yana BAE’ye 50 milyon dolar askeri bot ve uyku tulumu ihraç etti. Umman’ın hava, deniz, kara kuvvetleri ve Kraliyet korumalarının tüm ayakkabı ve bot ihtiyacını karşılıyor. Bu coğrafyada derinleşme kararlılığını, Ürdün örneğiyle ortaya koyuyor. Şu anda Ürdün polisi için ayakkabı ve bot ürettiklerini belirten Yakupoğlu, “Bu yıl da Ürdün’de Kara Kuvvetleri ve Jandarma’nın ihalesine katılacağız” diyor. Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan ve Moğolistan orduları ise Asya ülkelerinden verdiği örnekler.
Yurtdışında ne denli ileri gittiğinin göstergelerinden biri de İngiltere’de 1870’lerde kurulmuş Goliath’ı satın alması. Ancak, yakında ses getiren bir başka girişimi daha olacak Yakupoğlu’nun. “Dünyadaki çok büyük bir rakibimizi satın almayı planlıyoruz” diyor ve ekliyor: “İsim ya da ülke adı belirtemem.”
BOTLAR ÜÇ GÜNDE SÖKÜLÜNCE...
Vedat Yakupoğlu’nun öyküsünü başlatan ilk adım, Isparta Yalvaç’ta dedeleri tarafından atılır. Biri tabak dericiliği diğeri ayakkabıcılık yapan iki dedenin mirasını Selahattin Yakupoğlu sahiplenir. Ancak, göç ettiği Ankara’da işler yolunda gitmeyince meslekle vedalaşır. Vedat Yakupoğlu, dedelerini kısmen ve babasını tümüyle izlemiştir.
1981’de askerlik zamanı geldiğinde yaşadıkları dönüm noktası olur. Üç günde topukları çıkan botların 15 gün sonra da tabanları sökülür. Yaşadıklarını unutmaz. Malzemelerin üreticilerini tek tek bulur. Öğrendikleri, onu öfkelendirdiği gibi bir karar almasını da sağlar: “Üretime başlayıp dikişli bot devrine son verdim. Tabanı açılmayan bot için Amerikan teknolojisini Türkiye’ye ilk getiren isim olduk. Asker şimdi bir çift botla askerliği tamamlayabiliyor. Bizde altı çift bot eskitilirdi.“
KONYA
Ünlü yarış markaları için gaza ayar yaptı
Şükrü Avcı’yı üretim yolculuğunu başlatan adım, 1972’de oto tamirciliğiyle atıldı. Küçük dükkânında tamirat için gereken supaplara erişemeyince üretim yapmaya karar verdi. İlk üretimi Anadol markası için oldu. İşi büyütmeye kararlıdır. Bunun da yolu İstanbul’dan geçmektedir. 1974 yılında ürettiği supaplardan birkaç örnek alarak yedek parçacıları dolaşır ve İstanbul’dan ilk siparişlerini alır.
Tarih 1982’yi gösterdiğinde işleri oldukça ilerlemiştir, bu da giderek büyüttüğü üretim hatlarına yatırım yapması anlamına gelmektedir. Teknolojisi çok daha yüksek supaplar yapmak istemektedir ama, bunun için gereken makine tezgâhını yurtiçinde bulamamaktadır.
Ford ve GM’e üretti
Aranan makine, Almanya’da bulunur. Köln’de kapanmasına karar verilen Ford Fabrikası’nın supap bölümünden makineleri Konya’ya taşır 1982’de. Oğul Mustafa Avcı da dahil olmuştur bu üretim sürecine.
1990’lar hem üretim sahalarını büyütme dönemidir hem de yurtdışına açılma dönemi. Tıpkı ürünlerini tanıtmak içinTürkiye’yi karış karış dolaştıkları gibi 1990’ların sonlarına doğru dünyada kendi konularıyla ilgili fuarlara katılmaya başlarlar. Tüm bu çabaların yarattıkları sonuçlara gelince...
Mustafa Avcı, şu anda 20 bin metrekare alana kurulu bir tesiste yıllık 5 milyon adetlik üretim kapasitesiyle çalışıyor. Ürün çeşidi 4 bin 400’e ulaşmış durumda. İkinci bir üretim hattı kurarak kapasitesini 8 milyon adete taşımayı planlayan Avcı, şu anda 50’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyor. Pek çok ünlü marka onun supaplarını kullanıyor ve dahası, 2001’den 2007’ye kadar ABD ve İngiltere’de yarış araçları için supap üretmiş olması. Ford, GM, ve Hemi’yi bu araçlar arasında gösteren Mustafa Avcı, GM için 10 çeşit, Ford için altı çeşit ve Hemi için iki çeşit supap ürettiklerini söylüyor.