Ekonomi İngilizler, iki projenin yüzde 60’ını satın aldı

İngilizler, iki projenin yüzde 60’ını satın aldı

08.12.2010 - 00:15 | Son Güncellenme:

Kullar İnşaat’ın Lavinya projesi İngilizlerin ilgi odağı oldu. Ahmet Kul’un açıklamasına göre, 330 konutluk Lavinya’da yaklaşık 200 daire İngilizlere pazarlanmak için bir fon tarafından satın alındı

İngilizler, iki projenin yüzde 60’ını satın aldı

Kullar İnşaat’ın İstanbul Beylikdüzü’ndeki Lavinya projeleri, İngiliz fonların ilgi odağı oldu. Kullar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kul’un açıklamalarına göre, Lavinya projesinden satın alma yapan İngiliz fonlar, konutları İngilizler için İngiltere’de pazarlayacak.
Beylikdüzü’nde E-5 üzerinde gerçekleştirdikleri iki Lavinya projesinin ortalama yüzde 60’lık bölümünde İngilizlerin yaşayacağını ifade eden Kul, şöyle konuştu: “İngilizler özellikle loft, stüdyo ve 2+1 dairelere ilgi gösteriyor. Şu anda 250 konutluk Lavinya City’nin yüzde 30’unu, 80 konutluk Lavinya Garden’ın da yüzde 90’ını satın aldılar.”
50 milyon dolarlık yatırım portresine sahip projelerin İngilizlerin ilgisini çekmesinde konumu kadar modern mimarisinin de etkili olduğunu belirten Ahmet Kul, şöyle devam etti:

Kiralamayı sevdiler
“Sadece peşinatla daire alabilmek fikri çok hoşlarına gitti. Ayrıca, bu dairelerin iki - üç yıllık kira garantisi olduğunu da biliyorlar. Yani, daireleri hem tatil yapıp devremülk gibi kullanabilecekleri hem de kira geliri alabilecekleri için tercih ediyorlar. Deniz ve göl manzarası ise bir diğer önemli etken. Bir de bu projeleri kendi arazilerimizin üzerinde gerçekleştirmiş olmamız iş bağlantısı yapmamızda önemli bir faktör oldu.”
Kul, ilgiyi, Türkiye ekonomisinin kavuştuğu istikrarlı yapı paralelinde Türk özel sektörüne duyulan güven olarak da algılanması gerektiğini belirtti.
Projelerin Prof. Dr. Metin Hepgüler imzalı olduğunu belirten Kul, projenin aykırı bir mimari yapıyaa sahip olduğunu vurguladı. Kul, projede dairelerin de yanı sıra dükkânlar da yer aldığını söyledi.
Kul, bu arada Lavinya Park Mimarsinan, Ginza Lavinya Park Beylikdüzü ve Otoport projelerinde de çalışmalarınsürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

‘İNGİLTERE BİZE BASKI YAPIYOR’
Ahmet Kul’un vurguladığı bir diğer nokta, İngiliz fonların, kendilerine başka projeler de geliştirmek yönünde yaptıkları baskı oldu. Kul, “Yine Beylikdüzü’nde onların da fikirlerini alarak arsalar üzerinde inceleme yapıyoruz. Yatırımcılardan projelere ortak olmak isteyenler de var” dedi.
Kul, ancak, ellerindeki her iki projeyi de tamamlamadan yeni projelere başlamayı düşünmediklerini vurguladı.

HANGİ DAİRELERE YOĞUNLAŞTILAR?
İngilizler, Kullar İnşaat’ın 80 konutluk Lavinya Garden projesinin yüzde 90’ını, yani neredeyse tamamını satın aldı. Daireler, son derece küçük boyutlarda. Stüdyolar 35 ile 40 metrekare arasında büyüklüğe sahip olurken, 1+1’ler ise 55 ile 60 metrekare arasında değişiyor. Fiyatlar ise 80 TL ile 170 bin TL arasında.

Haberin Devamı

Eski binalar yıkılsın parseller büyütülsün
Hektaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, kentin yapı stoğunun yüzde 60’ının kaçak ve ruhsatsız binalardan oluştuğuna dikkat çekti.
Başarılı bir kentsel dönüşüm için bunun her an göz önünde tutulması gerektiği kadar başarı için yapılacak işin parseller üzerinde gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Ekşi, bunun için mevcut eski binaların yıkılması gerektiğini söyledi. Ekşi, şöyle konuştu: “Mevcut binalar yıkılıp asgari 1.000 metrekarelik parseller halinde hareket edilmeli.”
Haklara dikkat
Eski binalarda oturanlar açısından kat malikliği sorununa dikkat çeken İbrahim Ekşi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgelerde yaşayan insanların haklarını vermek gerekiyor. Bunun için de imar artışı verilmeli, parsellerin alanı büyütülmeli. Bir de imar katsayısının yükseltilmesi, parsellerin büyütülmesini özendirecek ve bu durum kentsel dönüşümü hızlandıracaktır.”

İbrahim Ekşi’nin dönüşüm reçetesi:

1- Eski binalar yıkılarak büyük parsellerde yeni birimler kurulmalı.

2- Hareketi sınırlayan yasalarda değişiklik yapılmalı.

3- Eski binalarda oturanların hakları korunularak parseller büyütülmeli.

Emlak GYO’nun, 265 milyonluk Şişli satışı
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., İstanbul Şişli’deki bir arsayı 265 milyon liraya sattığını açıkladı.
Emlak Konut’un Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, İstanbul Şişli’deki 3 ada 32 parseldeki arsanın, Eryap Mühendislik A.Ş.’ye 265 milyon lira (KDV dahil) bedel üzerinden yüzde 40 peşin 48 ay vadeli olarak satıldığı ve satış sözleşmesinin imzalandığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Maliyetler arttı ama metrekare büyüdü
İnşaat metrekare maliyetleri, 2010’un dokuz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 .5 oranında artarak, 572 .5 TL’ye çıktı. Diğer yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, aynı dönemde yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 30, bina sayısında yüzde 10 .3, değerinde yüzde 38 .4, daire sayısında ise yüzde 34 .1 oranında artış kaydedildi.

Konut kredisine yönelik talep büyüdü
Yılın dokuz ayında 10 milyon 387 bin 711 kişi, 110.6 milyar lira konut ve tüketici kredisi kullanırken, bir önceki döneme göre artış yüzde 33 oldu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, kredi kullanan kişi sayısı , bir önceki döneme göre yüzde 19 oranında arttı. Kredi bakiyesi 110.6 milyar lira, kişi sayısı ise 10 milyon 387 bin 711 oldu. Bu arada temmuz-eylül döneminde konut kredilerindeki artış ise yüzde 14 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

‘35 milyara 100 binlik 18 şehir geliştirdik’
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Finansman Dairesi Başkanı Ayhan Karaca’nın açıklamasına göre, kurumun son sekiz yılda yaptırdığı konut sayısı 462 bin 586’ya ulaştı. Bunun sekiz yılda 100 bin nüfuslu 18 şehir inşa etmek anlamına geldiğine dikkat çeken Karaca, bunlar için 3 bin ayrı ihale düzenlendiğini ve yatırım değerinin de 35 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı. Çevre düzenlemeleri kapsamında yaklaşık 17 milyon metrekare yeşil alan düzenlemesi yaptıklarını kaydeden Karaca, yoksullar için geliştirdikleri projeler hakkında da şu bilgiyi verdi:

Dar gelirde ilk adım Eskişehir
“Yoksul gruba yönelik 45-55 metrekarelik konutları peşinatsız 20 yıl vadeli 100 liradan başlayan taksitlerle satışa sunduk. İlk teslime Eskişehir’de başlıyoruz. Ardından Kayseri var.” Karaca, ürettikleri konut sayısını yıl sonu itibariyle 470 bine taşıyacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

TOKİ’NİN 8 YILLIK MUHASEBESİ
Dar ve orta gelir için 193.458
Alt gelirli ve yoksullar için 125.277
Gecekondu önlemek için 53.547
Afet konutu 13.311
Tarım ve köy konutları 4.051
Kaynak geliştirme
projeleriyle geliştirilen 72.942
Toplam konut sayısı 462.586

Kooperatif bölgesine lüks konutlar geliyor
Ankara Batıkent’te dönüşüm sürüyor. Aslında bir kooperatif yapıları bölgesi olarak nitelendirilen bölgeye üst segmente hitap eden konutlar yapılıyor. Ege Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Doğan, iki blok üzerinde 124 konut olarak tasarladıkları Ege Metropark Konutları projesiyle kendilerinin de yüksek gelir seviyesine hitap ettiğini belirterek, bölgedeki dönüşüm hareketinin altını şu sözlerle çizdi:
“Batıkent’teki mevcut yapılaşma, dar ve orta gelirli kesime hitap ediyor. Bunlar da genellikle kooperatiflerin inşa ettikleri yapılardan oluşuyor. Ancak, son yıllarda büyük inşaat firmaları, bu kesime yönelik büyük prestij projeleri yapmaya başladı. Bizim gerçekleştirdiğimiz Ege Metropark Konutları da üst gelir seviyesine hitap eden çizgiler taşıyor.”
Projede bir ay içinde yüzde 34’lük satış grafiğine ulaştığını belirten Doğan, 11 bin metrekare arsa üzerinde 25 bin 860 metrekare inşaat olarak yapılandırılan projeninin Aralık 2011’de sahiplerine teslim edileceğini kaydetti. Doğan, konutların üç farklı tipte inşa edildiğini söyledi.

A plus ofis açığı
Diğer yandan Ankara’da büyük ölçüde A plus ofis açığı bulunduğuna dikkat çeken Ertan Doğan, yaşanan sıkıntıyı, “Halen semt içlerinde konut olarak yapılmış binalarda faaliyet gösteren şirketler ve serbest meslek sahipleri; dar sokaklardan, otoparksız binalarda konut olarak planlanmış daire alanlarından kurtulup otopark, asansör ve güvenlik sıkıntısı yaşamadan faaliyetlerini sürdürmek istemektedirler” sözleriyle anlattı.