Ekonomi ‘İnşaat’ta köklü değişiklik zamanı

‘İnşaat’ta köklü değişiklik zamanı

01.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni imar yönetmeliği bugün itibariyle yürürlüğe giriyor.

‘İnşaat’ta köklü değişiklik zamanı

İnşaat sektörünün tüm paydaşlarıyla görüşmeler sonucu oluşturulan ‘inşaatın yeni anayasasında’ sektörün beklentileri de dikkate alındı. Buna göre inşaatçıların özellikle taleplerinde ilettiği ‘müktesep hak’ yani kazanılmış hak sorunu tekrar düzenlendi. Sektörün en büyük sorunlarından olan müktesep hakkın korunmasıyla, daha önce bir kanunla kazanılmış hakkın başka bir kanunla elden alınmasının önü kapatılıyor. Buna göre, mevzuata uygun alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projeler imar planı iptalleriyle karşı karşıya kalmayacak. Önceden kazanılmış olan hak, plan iptalleri olsa bile korunmaya devam edecek.

Haberin Devamı

İnşaat sektörü, müktesep hak sorununun en çok yabancı yatırımcıyı etkilediğine dikkat çekerek, hakların korunmasıyla ‘endişesi giderilen’ yabancıların daha fazla yatırımla ülkeye gireceğini ifade ediyordu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bakanlığın, Haziran 2017 tarihli yönetmelik kapsamında kazanılan hakların kullanmasının önünü açtığını söyledi. Durbakayım, yeni yönetmelik kapsamında, riskli bina tespiti yapılan ve 2/3 noter onaylı kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılmış olan binaların yenilenmesindeki muafiyetlerin de kaybolmadığını vurguladı.

‘Dönüşüme devam’

Bakanlığın, dönüşüm sürecini başlatarak riskli bina tespiti yaptıran ve üçte iki oranında imza toplayarak yenileme sözleşmesi imzalayan hak sahiplerin, kazandıkları muafiyetlerin devam edeceğini resmileştirdiğini anlatan Durbakayım, “Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde hem üreticileri hem de tüketicileri mağdur etmeyecek şekilde düzenleme yapılması bunun en büyük göstergesidir” dedi.

Haberin Devamı

Stüdyo daire artık yok...

1 Ekim tarihi inşaat sektöründe pek çok yeni uygulamayı da beraberinde getiriyor. Yeni imar yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi yanı sıra sektörde 8 Eylül 2016’da başlayan ve 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için yüzde 18 olan KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesi uygulaması bugün itibarıyla sona eriyor.

Yine ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ kapsamında yer alan ve bugün yürürlüğe giren uygulamayla stüdyo daireler artık yapılamayacak. En küçük daire minimum 28.5 metrekare büyüklüğünde olacak.