Ekonomi İnşaatçılar Fikirtepe’de ‘fikir birliği’ne varacak

İnşaatçılar Fikirtepe’de ‘fikir birliği’ne varacak

12.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fikirtepe’deki projesini nisan ayında satışa çıkarmaya hazırlanan Nuhoğlu İnşaat’ın patronu Ali Nuhoğlu, bölgede faaliyet gösteren inşaat şirketleri olarak dernek kuracaklarını ve tanıtım yapacaklarını söyledi

İnşaatçılar Fikirtepe’de ‘fikir birliği’ne varacak

Kentsel dönüşümde en çok konuşulan bölge olan Fikirtepe’de sürecin sağlıklı işlemesi için çalışmalar yürüten Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu, bölgede faaliyet gösteren inşaat şirketleri olarak biraraya gelip dernek kuracaklarını söyledi. Buradaki amacın bölgedeki firmaları bir araya getirip bir bütün olarak Fikirtepe’yi tanıtmak olduğunu dile getiren Nuhoğlu, “Bölgede gayrimenkul sektöründen çok önemli firmalar var. Biraraya geleceğiz ve derneği kuracağız. Gelecek yıl Mipim’de ortak stant açıp Fikirtepe’nin tanıtımını yapmayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Bu kapsamda Fikirtepe’de birlikte hareket etmeyi planladıklarını ifade eden Nuhoğlu, “Biz bunu yapmak istiyoruz. Projemizin reklam filminde bile Fikirtepe vizyonunu öne çıkaracağız. Orada yaşanan dönüşüme vurgu yapacağız” diye konuştu.

5 yılda bambaşka olacak
Fikirtepe’nin 5 yıl içinde şimdikinden bambaşka bir yer olacağını ifade eden Nuhoğlu, verilen izinler gereği 2 yıl içinde bölgede inşaatların başlaması gerektiğini vurguladı. Fikirtepe’nin geleceğinin çok parlak olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, İstanbul’un yeni modern yüzü olarak tanımladığı bölge için şu ifadeleri kullandı:
“Bölgede toplamda 60-70 bin konut yapılacak. İnsanlar da buranın geleceğine yatırım yapacak. Fikirtepe’deki fiyatlar Bağdat Caddesi’ndeki fiyatlara kadar çıkacak. Mesela metrekaresi 5-6 bin lira olan dairelerin fiyatları bölgedeki dönüşüm tamamlandığı zaman 6 bin dolar olacak. Biz vizyonumuzu ona göre oluşturuyoruz.”
Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’deki projelerin birbirinden bağımsız olmaması gerektiğinin altını çizerek, yeni planların da bölgenin bir bütün olarak ele alınarak hazırlandığını anlattı. Hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hem de Kadıköy Belediyesi’nin yoğun bir şekilde çalıştığını vurgulayan Nuhoğlu, şunları söyledi:
“Mesela Kadıköy Belediyesi yolları genişletecek. Büyükşehir ise altyapıları düzenleyecek. Belediye yol kotlarını bize verecek. Bu sayede yol kotları ve altyapılar şekillenecek. Projeler açık olacak ve kapalı duvarlarla çevrelenmeyecek, bölgeye hitap edecek. Fikirtepe’de şu anda bir aks oluşuyor. E-5’e bakan yan yana 10 adada iyi bir aks meydana gelecek.”
Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’nin büyük bir alanı kapsadığını ve arsaların yüzde 20’sinin yol ve yeşil alanlar için terk edildiğini belirterek, “1.5 milyon metrekarelik arsanın yüzde 20’si terk edildiğinde 300 bin metrekare yapıyor. Bu alanı kamu çok akıllıca kullanmalı. Buralar kamu binalarıyla doldurulmamalı. Yeşil doku oluşturulmalı. Bu sayede bölge daha az yoğunluklu ve nitelikli hale gelir” görüşünü dile getirdi.

Haberin Devamı

‘Projeler yarım kalırsa kamu devreye girer’

Haberin Devamı

Fikirtepe’nin çok değerli bir yer olduğuna işaret eden Ali Nuhoğlu, bölgeyle ilgili yapılan olumsuz değerlendirmelere katılmadığını söyledi.
Fikirtepe’de genellikle finansman gücü iyi firmaların faaliyet gösterdiğini anlatan Nuhoğlu, “Burada dönüşüm olmaz diyenler var. Eğer bu iş Fikirtepe’de gerçekleştirilemezse başka hiçbir yerde yapılamaz. Fikirtepe’den daha merkezi ve değerli bir yer var mı? Bazı firmalar sıkıntıya girer ve projeler yarım kalırsa da kamu rahatlıkla devreye girer” diye konuştu.

Ruhsat bekliyor

Ali Nuhoğlu, Fikirtepe’deki projelerle ilgili onay süreçlerinin devam ettiğini anlatarak, şu bilgileri verdi:
“Fikirtepe’de 1500 konut yapacağız. 1 adada çalışmayı tamamladık. 2. adada ise sürüyor. Tabanlıoğlu Mimarlık’a çizdirdiğimiz projeler büyükşehirde onay bekliyor. Şu anda ruhsat aşamasındayız. Ruhsat almadan satışa çıkmayacağız. Muhtemelen nisan ayına kadar ruhsatı alıp, satışa da o dönemde başlarız. Bölgede satışa çıkan ilk firma olmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Kaynak sıkıntısı yok

Ali Nuhoğlu, inşaat yaparken öz kaynağın çok önemli olduğunu belirterek, bu sürecin satıştan gelecek gelirle finanse edilemeyeceğini söyledi. Firmanın gelirlerinin tek kaleme bağlı olmadığını söyleyen Nuhoğlu, “17 şantiyesi olan bir şirketiz. Bir yerden gelecek gelire mahkum değiliz. Farklı kaynaklarımızı Fikirtepe’ye akıtacağız. Ayrıca bankalarda çok büyük miktarlı teminatlarımız var. Bu nedenle finansal bir sıkıntımız olmaz” dedi.

Kuzu Group, KONUTDER’le birlikte Fransa’da boy gösterecek

Türkiye gayrimenkul sektörü, 12-15 Mart 2013 tarihleri arasında Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenecek ve Türkiye’nin onur ülkesi olduğu MIPIM’e çıkartma yapıyor.
Türkiye’nin yatırım fırsatlarının uluslararası yatırımcılara anlatılacağı fuarda Türkiye’de hayata geçirilen projeler de sergilenecek. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Kuzu Grup’ta üyesi olduğu KONUTDER ile birlikte MIPIM Onur Ülke Türkiye Çadırı’nda temsil edilecek. Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu’da MIPIM Fuarı’nda olacak.
Hem Türkiye ekonomisinin hem de gayrimenkul sektörünün dünyada parlayan bir yıldız olduğunu söyleyen Özen Kuzu, İstanbul’un uluslararası yatırımcılar açısından yatırım yapılabilir kentler sıralamasında en popüler kentler arasında yer aldığını belirtti.

Özel sektör ve kamu birlikte
Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin bu ilgiyi yatırıma dönüştüremediğini ifade eden Kuzu, “Bu açıdan Türkiye’nin ve Türkiye’deki yatırım fırsatlarının uluslararası yatırımcılara daha iyi anlatılması gerekiyor. Bu yıl MIPIM’de Türkiye’nin Onur Ülke olması bizim açımızdan bu fuarı daha da önemli kılıyor” dedi.
Türkiye gayrimenkul sektörünün kendisini anlatması açısından MIPIM’in önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Kuzu, şunları söyledi:
“Adeta Türkiye MIPIM’e çıkartma yapacak. MIPIM’de özel sektör ve kamu el ele vererek yatırım olanaklarını tüm dünyaya anlatacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başlatmış olduğu kentsel dönüşüm seferberliği de uluslararası yatırımcılara yatırım olanakları sunacak. Gerek kentsel dönüşümün finansmanı gerekse de bu alanda yatırımcı çekebilmek için MIPIM önemli bir fırsat olacaktır.”

Haberin Devamı

Mütekabiliyet emlak piyasasını tatmin etmedi

Avrupa Yakası Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Keklik, 2012’de konut sektöründe yaşanan gelişmeleri ve 2013 yılına ilişkin beklentileri değerlendirdi.
2012 yılında çıkarılan mütekabiliyet yasasının sektöre yansımalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Keklik, yasanın piyasada çok fazla bir hareketliliğe neden olmadığını kaydetti. Zaten yasanın yıllardır beklendiğine değinen Keklik, yasayla birlikte ancak tapu devirlerinin yapıldığını ve Araplar’a yönelik satışlar olduğunu söyledi.
Yasa’nın özellikle Akdeniz bölgesinde etkili olduğunu dile getiren Keklik, “Şehir merkezlerinde etkili olmadı. Daha önce sözleşmeye dayalı alınan yerlerin tapu değeri yapılmış oldu sadece” dedi. Sektörde yasayla ilgili eksiklikler ve engeller olduğunu dile getiren Keklik, “Yabancıya satış işleminin yapılması 2 ay sürüyor. Yabancı satışı, askeri yazışmalar, askeri bölge, valilikten izinler... Bu 2 aylık bir süre çok büyük bir etki. Ve insanlar yurt dışından gelip yer alıp gitmek istiyor. Ondan dolayı 60 günlük süre engel teşkil ediyor” diye konuştu.

Konut stokunu eritir
KDV değişikliğiyle ilgili de konuşan Keklik, 2012 yılında durağan bir piyasa olduğunu aktararak, 2013 yılı ocak ayında çıkan KDV yasasının biriken konut stoklarını eritmesinden dolayı yeni yılda hareketli bir piyasanın yaşanacağını söyledi.
Yeni konutlarda KDV oranının yüzde 18 ya da yüzde 8 olmasının artı bir maliyet getirdiğini belirten Keklik, “Bundan dolayı 2013 yılı öncesi yapılan konutların satışı hızlanacak. Bu durum konut stoklarını eritirken, gayrimenkul piyasasında canlılığa neden olacak” dedi.
Konut kredisi faiz oranlarının düşmesine ilişkin olarak görüşlerini de aktaran Keklik, “Eskiye oranla kredi oranlarının düşmesi, insanların kira öder gibi konut sahibi olması imkânını doğurdu” dedi.

KDV’NİN ETKİSİ 2015’TE GÖRÜLECEK

KDV düzenlemesinin 2013 yılında yapılan projelerin fiyatlarına yansıyacağını dile getiren Keklik, “Tabii bunun etkileri 2014-2015’te olacaktır. Çünkü 2013 yılında ruhsat alınan
bir proje ancak 2 yıl sonra tamamlanabilir. Yani KDV’nin
2014 ve 2015 yılında fiyatlara yansıması daha etkili olacaktır” diye konuştu.

Dumankaya’nın ticari birimleri satışa çıkarıldı

Emlak Konut GYO Halkalı’da, Dumankaya Miks projesinde 40 adet bağımsız bölümü satışa çıkardı. Büyüklükleri 38,6 ile 3 bin 133 metrekare arasında değişen bağımsız bölümlerin tahmini fiyatları 274 bin lira ile 18 milyon 487 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.
Bağımsız bölümler arasında 18 milyon 487 bin lira tahmini bedele sahip market alanı 3 bin 133 metrekare büyüklüğe sahip. 274 bin lira bedele sahip ofislerin büyüklüğü ise 38,6 metrekare olarak belirtildi. Geçici teminat bedelleri 10 bin ile 50 bin lira arasında değişen bölümlerin azami pey tutarı 50 bin ile 100 bin lira arasında, asgari pey tutarı ise 10 bin ile 50 bin lira arasında değişiyor.
Toplam tahmini bedeli 110 milyon 142 bin lira olarak belirlenen 40 bağımsız bölümün ihalesi 21 Mart 2013 günü Emlak Konut binasında yapılacak.

‘Gayrimenkule global yaklaşılması gerekir’

ProjeBeyaz Gayrimenkul ve Danışmanlık, MIPIM’de, dünya emlak zincirindeki profesyonellerle biraraya gelecek. Firmayı, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun ile Yönetim Kurulu Üyeleri Tolga Han, Derya Deniz ve Cihat Bayraktaroğlu temsil edecek.
Murat Uzun, “ProjeBeyaz olarak, gayrimenkul sektörünün global düşünülmesi gereken bir sektör olduğunu her defasında vurguladık. Geçmişte önde gelen Türk inşaat firmaları uluslararası birçok işe imza attı. Şimdi ise uluslararası yatırımı Türkiye’ye çekmek ve ülkemizi dünya gayrimenkul yatırım liglerinde en ön sıralara çıkartmak için herkesin üzerine düşeni yapma zamanıdır” dedi.

Kurtköy’de sekreter hizmeti aidata dahil

MVK Yapı tarafından Kurtköy’de hayata geçirilen Work Square projesinde ofis kullanıcılarına hazır sistem sunuluyor. Teknik altyapının yanında projede, katlarda bulunan ortak kullanıma açık ofis destek birimlerinde ofis ekipmanları, sekreter hizmeti ve temizlik hizmeti gibi ofis kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılayacak hizmetler birarada bulunuyor. Kullanıcılar belli bir aidat karşılığında hazır ofis sisteminden yararlanabiliyor.
Yüzde 1 KDV avantajıyla satışa sunulan Work Square ev-ofis projesi, 50 metrekare’den, 180 metrekareye kadar farklı büyüklüklerdeki daire planları ile dikkat çekiyor.

Çevreci projede rüzgârı elektriğe dönüştürüyor

Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece’de inşası devam eden GölMahal Vilları’nda tasarruf imkânı veriliyor. Türkiye’nin ödüllü mimarları Dara Kırmızıtoprak ve Gökhan Avcıoğlu tarafından tasarlanan proje, sitede kurulan rüzgâr türbini ile kendi elektriğini kendisi üretiyor. Projedeki sıcak su ise her villada bulunan güneş enerjisi panelleri ile elde ediliyor.
Projedeki atık su arıtma tesisi ile özel tasarımlı çatılardan gelen yağmur suları biyolojik arıtmaya tabi tutuluyor. Arıtılarak geri dönüşümü sağlanan sular yeniden kullanıma veriliyor. İlk etabı 2013 Haziran’da, teslim edilecek olan Gölmahal Villaları, 92 bin 470 metrekarelik bir alanda 38 villadan oluşuyor.

Vinç talebi geldi üretim hacmini artırdı

Portekizli kule vinç üreticisi Soima’dan Türkiye’ye tam not çıktı. Avrupa ve Arap ülkelerinde önemli bir pazar payına sahip olan Soima, Türkiye ve Ortadoğu’daki tek yetkili satıcısı Bemtaş için üretim hacmini artırdı. Dönüşüm projelerinin hayata geçmesiyle artan talep karşısında yıllık hedefini ikiye katlayan Bemtaş, Türkiye’nin en büyük vinç parkını kurmaya hazırlanıyor. Bemtaş ayrıca kule vinçlerdeki sipariş ve bekleme süresini de minimuma indirmeyi hedefliyor.
Bemtaş Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Candar Can, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçmeye başlaması ile orta ve uzun vadede yeni projelere hizmet vereceklerini söyledi.