
Dünyanın en büyük ikinci yazılım devi ve bilgi yönetim sistemlerinin öncüsü Oracle, İnternette yeni bir dönemi aralayacak teknolojilerini dünyaya tanıttı. Kahin anlamına gelen Oracle'ın yıllar önce veri tabanı üzerine oluşturduğu yazılım bugün karar destek ve bilgi yönetimi dahil her türlü veri kontrolünü sağlayacak hale getirildi. Ellison, Oracle 8i adı verilen ürünün sunum konuşmasında, "İnternet'in artık yeni tanıma ihtiyaç duyduğunu" söyledi.
Bilgi sistemlerinde de köklü devrimler yaşandığın söyleyen Ellison, önceleri ana makina ve çevresine öbeklenmiş sistemlerin daha sonra istemci/sunucu yapıya büründüğünü, bunun da kurumların bilgi
teknoloji harcamalarını artırdığını savunarak şunları söyledi:
Şimdi İnternet var. İnternet, bilgi sistemlerinin omargası haline geldi. Bir uygulama ve bir veri tabanı sistemini, çok ucuz erişim araçlarıyla kullanacığımız modeller geçerli.
Siz veriyi oluşturup, bunu işleyecek uygulamayla bütünleştirdiğinizde, Oracle 8i gibi yazılım sayesinde tüm dünyanın kullanımına açabilirsiniz. Bu işletmeniz de olabilir, hükümetiniz de, eviniz de... Bilgiyi işlemek, ticaret yapmak, eğitim vermek veya ülkeyi yönetmek için dev donanım yatırımlarına gerek kalmıyor.
Bugün tüm dünyayı kaplayan İnternet sayesinde yığınca bilgi sözkonusu. Burada aslolan İnternet'in veri tabanını yaratmak ve bu dev bilgiyi yönetmek. Oracle, kuruluşundan bu yana bilgiyi yönettti, iletti, dağıttı. Şimdi de İnternet'in veri tabanı olmaya soyunuyoruz.
Oracle 8i, yazılıma yerleştirilmiş özellikler sayesinde iş ortakları, çözüm ortakları, Oracle müşterileri ve İnternet kullanıcıları, çok fazla içeriği, çok ucuza kullanma imkanına sahip olacaklar.
Larry Ellison, özellikle küçük işletmeler için bunun, büyük imkanlar sunacağını belirterek, düşen yazılım ve donanım maliyeti sayesinde, her firmanın veya kurumun, WEB üzerine taşınacağını savundu.
Daha önceleri yıllık 10 - 25 bin
dolar arasında olan kişi başına yıllık bilgi teknoloji harcamalarının, Oracle çözümleri sayesinde bin dolara kadar geriyeceğini söyleyen Ellison, yardımcısı Raymond Lane ile birlikte Oracle 8i'nin emniyetteki bir uygulamasının sunumunu yaptı. Burada müfettiş Lane bankamatiklere dadananan birinin izini, veri tabanı gücüyle nasıl izlediğini adım adım gösterdi ve sonunda ekran başından kalkmadan sanığa ait tüm verileri, adresi, fotoğrafı, ailesine varana dek ekranan getirdi. Ellison, "Bill Gates bunu yapabilir miydi?" sorusu üzerine, "bilemem ama biz Microsoft'tan daha çabuk olarak doğru sanığa ulaşırız" dedi.
Bilgisayar yazılım firması Oracle, "Bilgiye, geleceğe, bilginin gücüne inananlara açık bir dünyada buluşalım" sloganıyla, "Açık
dünya" adını taşıyan etkinlikler dizisini başlattı.
Oracle Türkiye Genel Müdürü Atilla Kıral, Ankara Sheraton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, "Açık Dünya" etkinliklerinin ileriki yıllarda geleneksel hale getirilerek devam edeceğini söyledi.
Kıral, bilgi teknolojilerinde dünyada yaşanan gelişmeleri kamu kesimi başta olmak üzere, ilgili tüm kesimlere aktarmayı görev edindiklerini belirtti.
Kıral, "Amacımız, bilgi toplumuna geçiş sürecinde, ihtiyaç duyulan çözümlerin tartışılacağı bir platform oluşturmak" dedi.
Oracle'ın dünya üzerinde 2. büyük yazılım şirketi olduğunu ifade eden Kıral, yaklaşık 35 bin çalışanla, 140 ülkede faaliyet gösterdiklerini, 1997 yılı cirolarının 7.1 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Oracle Satış Danışmanlığı Yöneticisi Oğuz Tümer de, firmanın yeni veri tabanı ürünü Oracle 8i hakkında bilgi verirken, her tipte veriyi güvenli şekilde saklayacak bir veri tabanı oluşturduklarını söyledi. (A.A)
Larry Ellison'un sağ kolu ve Oracle'ın tepe yöneticilerinden Raymond Lane, Milliyet ile geleceğin dünyasını ve yeni ürünleri Oracle 8i'yi tartıştı. Lane, Türkiye'nin gelişmekte olan piyasalar içinde çok özel bir yere sahip olduğu görüşünde. Türkiye'deki operasyonlarının her geçen gün büyüdüğünü söylüyor. Ray Lane'a göre Oracle, veri tabanının geleceğini çok önceden farketmenin avantajlarını yaşıyor. İnternetin, tüm bilgi sisteminin ortak platformu olduğunu söylüyor ve Oracle 8i sayesinde herkesin, herkesimin, her türlü veriye, her türlü amaç için ulaşmak, işlemek ve değerlendirme imkanına çok daha düşük maliyetle erişeceğini belirtiyor.
Ray Lane, Oracle 8i'nin dünyada bir ilk olduğunu söylüyor; Öyle ki İnternet artık ticarette, eğitimde, finansta ve toplumun tüm kesiminde en etkin faktör durumuna gelecek. 150 farklı özelliklere sahip Oracle 8i, İnternet'i, İnternet ise her şeyi değiştirecek.