Yazlıklar için sezon açılırken, ağustos ayının yaklaşmasıyla bu mekanlar daha da yoğunlaştı. Tatil; dinlenme ve deniz yanında internet ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Hem tatilden hem de internetten vazgeçmek istemeyen yazlıkçı sayısı fazla.
Artık herkes yazlıkta, plajda, seyahatte, denizin ortasında teknede, her yerde çevrimiçi olmak istiyor. Zaten akıllı telefon, tablet gibi cihazlar, sosyal medya uygulamaları her yerde her zaman internet erişim talebi doğuruyor. Bu nedenle yazlık evlerde internet kullanımı giderek artıyor.
Aboneliği taşıyın
TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, TÜİK verilerine göre evlere internet erişiminde sabit genişbant bağlantı oranının yüzde 38, mobil bağlantı oranının da yüzde 37 olduğunu belirterek, yazlık evlerde de buna benzer bir oranın bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Son dönemde operatörlerin abonelik taşıma uygulamalarının da tercih edildiğini dile getiren Dinçer, şöyle konuştu: “Sabit internetin evlerde, mobil internetin ise yazlıklarda tercih edildiği görülüyor. Mobilin, evde, plajda her yerde kullanılabilmesi yazlıklar için tercih nedeni oluyor. Özellikle çok kişi ya da cihaza paylaştırabilen ürünlerin kullanılması ile birlikte bu bağlantı türü yazlıklarda daha fazla tercih ediliyor. Abonelik taşıma külfeti de ortadan kalkıyor.”
Sabit internet operatörleri yaz dönemine özel aboneliği taşıma kampanyaları da yapıyor. Mobil operatörler ise yaz dönemine özel 3 aylık mobil internet kampanyaları gerçekleştiriyor. Ama ‘abonelik taşıma’ ya da dönemsel sabit ya da mobil abonelik’ kullanılan iki ana yöntem. Ayrıca tüm siteye hizmet veren internet bağlantıları var.
Yüzde 20 oranında artış
Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Uysal da, yaz aylarında internet kullanımının yüzde 20 oranında arttığını belirterek, şunları aktardı: “Özellikle mobil internet kullanımında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Mobil internet kullananlara Vodem’le hizmet veriyoruz. İnterneti yayabilen Cepte Wi-Fi kampanyamız da var.”
En çok yükseliş Ege ve Akdeniz'de
Turkcell yetkilileri, insanların tatil için gittikleri yerlerden de işlerini yürütmek, online dünyadaki sosyal yaşantılarını sürdürmek, her türlü ihtiyaçlarını anında karşılayabilmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Ege ve Akdeniz bölgeleri, internet kullanımında başı çekiyor. Şimdiye dek yaz dönemi içerisinde en çok mobil internet kullanan üç ilçe Bodrum, Çeşme ve Alanya oldu. Yaylalarda da kullanım artıyor. Superonline ile sabit fiber internet hizmetinin yanı sıra mobil internet için VINN ve VINN Wi-Fi modemlerimiz var. Yaza Merhaba, 3’lü Fırsat, ADSL Yaz Fırsatı ve Yalın ADSL Yaz Fırsatı kampanyalarında ilk üç ay boyunca ücretsiz internet hizmetini de başlatmış bulunuyoruz.”
Çok katlıya çözüm
Yazlıklara internet de götürmek yetmiyor. Bu kez evler müstakil ve çok katlıysa sorun yaşanıyor. Mevsim gereği bahçe-balkon-teras gibi evin her noktasından internete erişmek isteniyor.
Bu da kapsama alanı sorununu ortaya çıkarıyor. Bunu önlemede de farklı çözümler var. Bunlarda biri TP-Link’in powerline adaptörleri. Ali Dinçer, “Her kata kablo çekmeden, elektrik hattı kullanarak internet ağını bu adaptörlerle taşımak mümkün. Modem en alt katta olsa bile elektrik prizi olan her kata, sorunsuz ve güçlü olarak interneti götürebiliriz. Ayrıca menzil genişleticiler de kullanılabilecek bir başka çözüm” diye konuştu.
Türk yazılımını dünyaya satacak
Türk kurumsal yazılım firması Etiya, rotayı yurtdışına çevirdi. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu üç sınıf arkadaşı tarafından kurulan yazılım firması, CRM (müşteri ilişkileri yönetimi), katalog yönetimi, sipariş yönetimi gibi kurumsal yazılım alanlarında uzmanlaştı.
Şirketin kurucu ortağı
Aslan Doğan, bu alanda 11’inci yıllarını geride bıraktıklarını belirterek, üç arkadaş olarak merdivenaltı bir ofiste kurdukları firmanın bugün 500 mühendis çalıştırır hale geldiğini söyledi.
Ciddi yatırım var
Telekom, enerji, kamu, medya gibi abone bazlı sistemleri bulunan sektörlere yönelik çözüm geliştirdiklerini dile getiren Doğan, “Türkiye’de bir aşamaya geldik. Hedefimiz şimdi yurtdışı. CRM’de liderlerden biriyiz. Ürünlerimizin arkasında ciddi aytırım ve know how var. Yabancı yazılımların sektördeki ağırlığını kırdık” dedi.
Aslan Doğan, Türkiye’de kendilerini ispatlayıp iyi referanslar elde ettiklerini kaydederek, yeni hedeflerinin yurtdışında büyüme kolduğunu aktardı. Doğan, “Bu amaçla Uluslararası Danışma Kurulu kurduk. Başına da ABD’li bir CEO getirdik. Bu kuruldaki üyelerin hepsi yabancı. Yurtdışındaki potansiyelleri değerlendiriyorlar.
Yeni ülke hedefi
Bunun ilk sonucu olarak Kanada’da bir proje gerçekleştirdik. Ürün kataloğu ve sipariş yönetimi çözümümüz ülkedeki operatör tarafından kullanıldı.
Yurtdışında ilk referansımızı elde ettik. Hedefimizde yeni bölge ve ülkeler var.
Körfez, Balkanlar, Ortadoğu ve Asya pazarına bakıyoruz. Singapur’da da bir ofisimiz bulunuyor. Türk kurumsal yazılım çözümünü kısa sürede dünyada görüyor olacağız” dedi.
‘Donanım ağırlıklı’
Kurumsal yazılım sektörünü de değerlendiren Doğan, “Sektör maalesef donanım ağırlıklı. Halen sektörün yüzde 80’i donanım ağırlıklı. Yazılımın payı yüzde 14’lerde. Oysa bu durum gelişmiş ülkelerde tam tersi. Bizde de böyle olması gerekiyor. Piramidi tersine çevirmemiz lazım” diye konuştu.