Ekonomi ‘iPhone 5 ABD’yi bile uçuracak’

‘iPhone 5 ABD’yi bile uçuracak’

12.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Apple iPhone 5’i bugün tanıtacak. Telefonun ABD ekonomisini bile 0.25 - 0.5 puan arası büyütmesi bekleniyor

‘iPhone 5 ABD’yi bile uçuracak’

ABD’li teknoloji devi Apple’ın bugün yeni akıllı telefonu iPhone 5’i tanıtması bekleniyor. Analistler yeni telefonun hem Apple’ı, hem de Amerikan ekonomisini ‘uçuşa’ geçireceğini düşünüyor.
Apple geçen hafta basına ve teknoloji dünyasına yönelik gölgesi 5 şeklinde bir 12 rakamını barındıran ve ‘Neredeyse geldi’ yazılı bir davetiye yolladı. Davetiyenin duyurusunu yaptığı San Francisco’da etkinlikte Apple CEO’su Tim Cook’un yeni iPhone’u tanıtmasına kesin gözüyle bakılıyor. Yeni iPhone’un adının iPhone 5 olması ise kesin değil.
ABD’li yatırım bankası JP Morgan’ın başekonomisti Michael Feroli, iPhone 5 satışlarının 4. çeyrekte ABD’nin gayrisafi milli hasılasına 0.25 - 0.5 puan arasında katkıda bulunmasını bekliyor. Yeni telefonun 600 dolara satılmasını ve 4. çeyrekte 8 milyon iPhone 5 satılmasını bekleyen Feroli, “iPhone 5 satışları GSYH’ye yıllık 12.8 milyar dolar artış sağlayabilir” dedi.

Haberin Devamı

Dar ve uzun...
Yeni iPhone’un 21 Eylül’de ABD’de piyasaya sürülmesi bekleniyor. iPhone 5’le ilgili ‘sızan’ bilgilere göre telefonun ekranı yaklaşık 9.4 santimetreden 10.1 santimetreye yükselecek. iPhone 5’in iPhone 4 modeline göre daha dar ve uzun olması bekleniyor. Cihazda şarj yuvasının şimdiki modele göre küçük olabileceği de belirtiliyor. Yazılımda da yeni nesil özelliklere sahip olacak iPhone 5 Türkiye’de henüz olmayan hızlı internet 4G LTE şebeke teknolojisini destekleyecek.
Apple en son akıllı telefonu olan iPhone 4S’i geçen yıl 4 Ekim’de tanıtmıştı. Piyasa değeri şu an 666 milyar dolar olan Apple’ın ekimde de ucuz tablet bilgisayarı iPad mini’yi tanıtması bekleniyor. 200 - 250 dolar civarına satılacağı düşünülen 7.85 inçlik (20 santimetre) iPad mini ile birlikte Apple’ın piyasa değerini çok yükseğe taşıyacağına kesin gözüyle bakılıyor.