Ekonomi ‘İş bulmazsan ya dağa ya da mafyaya gider’

‘İş bulmazsan ya dağa ya da mafyaya gider’

28.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın üç çocuklu ailelerin çocuklarından birine iş bulması halinde ülkede barış ve huzurun sağlanacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, ‘Aksi takdirde ya mafyaya ya dağa gider’ dedi

‘İş bulmazsan ya dağa ya da mafyaya gider’

İş dünyası ile bir araya gelme ve sorunlarını dinleme toplantılarına Bursa’dan sonra Malatya’da devam eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, esnaf, zanaatkâr ve çalışanların sorunlarını fabrika ve işyeri ziyaretleri yaparak yerinde tespit etti.
Malatya’daki programına Malatya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri ile bir araya gelerek başlayan Kılıçdaroğlu, işadamlarının sorunlarını dinledi. Malatya Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı Şefket Çetin, Kılıçdaroğlu’na yaşadıkları sorunları aktarırken karayollarının ticaret erbabına uyguladığı kar lastiği uygulaması, zorunlu trafik sigortası ve karayolları trafik kanunun getirdiği ağır yükümlülüklerden şikâyet etti.
Kılıçdaroğlu’ndan bu sorunlarının çözümü için etkili muhalefet yapmalarını isteyen Çetin’e CHP Genel Başkanı’ndan sitem geldi.

‘Sesimiz ol diyorsunuz...’
“Bütçe görüşmelerinde televizyonun karşısına yattım. Hangi parti lideri bizim sorunlarımızı dile getirecek diye bekledim. Hiç kimse esnaf ve sanatkârın adını ağzına almadı” diyen Çetin’e Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:
“Biz bütçe konuşmamızda esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarını dile getirdik. Bu sorunları biliyor, yerinde tespit ederek çözümleri için çalışmalar yapıyoruz. Elbette ki bilmek yetmiyor, çözümleri için sürekli dillendirmek de gerekiyor. Ancak siz bize sitem ediyorsunuz biz de size sitem ediyoruz. Biz sorunlarınızı her ortamda dile getiriyoruz, Meclis’te anlatıyoruz. Fakat iktidar mercii biz değiliz. Sizin neden sesiniz çıkmıyor? Sesimiz çıkmıyor diyorsunuz, sizin de sesiniz çıkmalı.
Bize ‘bizim sesimiz olun, etkili muhalefet yapın, sorunlarımızı çözün’ diyorsunuz, oyunuzu gidip AKP’ye veriyorsunuz. Kusura bakmayın kabahatli sizsiniz. Size çözüm yaratacak kadrolara güvenmelisiniz, oy vermelisiniz. Biz CHP olarak bütün bunlara hazırız ve sorunlarınızın çözümlerini biliyoruz.”

‘İnsanları ayırıyor’
Malatyalı esnaf ve tüccarlara yaptığı konuşmada hiç kimsenin CHP’yi Türkiye’nin temel sorunlarını gündeme getirmediği şeklinde eleştirmeye hakkı olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
“Başbakan neyle ilgileniyor? Dini politikaya alet ediyor. Politika ülkenin çalışma hayatının sorunlarını çözmek, işsizliği azaltmak, ihracatı artırmak, ithalatı azaltmak, üniversiteleri bilim üreten kurumlar haline getirmektir. O ne yapıyor? İnsanları din ve kimlik üzerinden ayırıyor. Camide miting yapılır mı? Kimlik ve din insanların bireysel özgürlük alanlarıdır. Bu alanlara müdahale edemezsiniz. Politika bu değildir. Siz ‘üç çocuk yapın’ dediğiniz ailelerin bir çocuğuna iş bulun ülkede barış olur, huzur olur. Aksi taktirde ya mafyaya gider, ya dağa gider.”

Haberin Devamı

‘Şehir merkezinde alışveriş merkezi olmaz’

Üniversite mezunu çocuklarının işsizliğinden söz eden işadamlarının şikâyetlerini dinleyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:
“Sizi bitiren partilere oy veriyorsunuz. Şehir merkezinde mantar gibi büyük alışveriş merkezleri yaptılar. İşlerinizden oldunuz. Şimdi hep beraber ağlıyorsunuz. Bu sorunlarınızı dile getirirken Başbakan size şu yanıtı verdi: ‘Hepiniz bir araya gelin, büyük bir alışveriş merkezi kurun.’ İşte iktidarın sorunlarınıza yaklaşımı bu. Sizinle dalga geçiyor. Biz ne yapıyoruz? Esnaf emeklinin ücretlerinden iktidarın kestiği yüzde 30 oranındaki kesinti için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Bizim bu çalışmamız sonucu kesintiyi yüzde 15’e düşürdüler.”

Haberin Devamı

‘Vergilerinizin hesabını vermedi’

Hükümetin Suriye’de savaşan iki taraftan birini destekleyerek eline silah verip cebine para koyduğunu, bunun adına da dış politika dediğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Suriye’deki iç savaşa neden karışıyorsun? ‘Git kardeşini öldür’ diyorsun. Ortadoğu’da birilerinin taşeronluğunu niçin yapıyorsun?” diyerek hükümeti eleştirdi. Türkiye’nin işleyen bir demokrasiye sahip olabilmesi için vergi ödeyenlerin vergilerinin hesabını sorabilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, işadamlarına “Bütçe görüşmelerinde hükümet ödediğiniz vergilerin hesabını verdi mi? Vermedi. Bu hesabı sorabilmelisiniz” dedi.