11.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
TÜSİAD tarafından yapılan açıklamada, yeni ekonomik reform paketinin Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme hedefleri ve küresel rekabet gücü açısından olumlu sonuçlara vesile olması temennisi dile getirildi.
Söz konusu hedeflerin başarısı için acilen gerekli çalışmalara her türlü desteği vermeye devam edeceklerinin ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
“Bu yönde hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler ve kapsamlı bir eğitim reformu başta olmak üzere demokrasi, sosyal kalkınma ve yatırım ortamını güçlendirecek reformlara da ivedilikle ihtiyacımız vardır. Böylece aynı zamanda ekonomide verimliliği, girişimciliği, yaratıcılığı ve inovasyonu ilerletmemiz mümkün olacaktır. İçinde bulunduğumuz uluslararası ekonomik ortamı ve ülkemizin ekonomik durumunu dikkate alarak, enflasyonun düşmesi için gerekli sıkı para ve maliye politikasının devamı ve kurumların bağımsızlığının güçlendirilmesi önceliktir.”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Yapısal Dönüşüm Adımları, hep savunduğumuz Türkiye’nin artık üretim ekonomisine yönelik yeni adımlar atması açısından bize umut vermiştir” dedi.
Sanayi için çok önemli ve değerli buldukları konuların başında, özellikle finans kesimini rahatlatacak, temel sorunlarının azaltılmasına yönelik alınan kararların geldiğini dile getiren Bahçıvan, şunları kaydetti:
“Bankacılık kesiminin kaynak kalitesini artırmaya yönelik düşüncelerin, reel sektör açısından kredi arzını artıracağını ümit ediyoruz. Kıdem tazminatının da reforma tabi tutulacak olmasını, Türkiye’nin en büyük ihtiyacı olan uzun vadeli fon birikimine güçlü bir katkı sağlayacağı için çok anlamlı ve değerli buluyoruz.”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, yapısal dönüşüm adımlarının reformist bir aklın yansıması olduğunu belirtti.
Avdagiç, “Reform paketi, ekonomi yönetiminin Türkiye’nin değişim ve dönüşüm sürecini, reformist bir akılla yönetmek istediğini ortaya koyuyor. Yapısal Dönüşüm Adımları, reformist bir aklın yansıması” dedi.
Avdagiç, programın reel sektörün beklentilerini karşılayan ekonominin temellerini güçlendiren nitelikte olduğunu kaydetti.
Çok önemli birinci adım atıldığına ve reform başlıklarının belirlendiğine dikkati çeken Avdagiç, paketin kredibilitesini uygulamadaki başarısının belirleyeceğini dile getirerek, bunun için de görevin ekonomi yönetimi, özel sektör ve ekonominin tüm paydaşlarına eşit oranda düştüğünü aktardı.
Kabuk değişiminin ilk safhası oldu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, reform paketinin Türkiye’nin ihtiyacı olan kabuk değişiminin ilk safhası olduğunu belirtti. Kaan, şunları kaydetti:
“Enflasyonla mücadelede arz - talep dengelerinin sektörel master planlarla ele alınması, vergi reformu, gıda enflasyonunu önleme odaklı model, konkordato ve kredi yapılandırma sorunlarının tüm tarafların optimum faydasını tesis edecek çerçeveler içinde çözümlenmesi, sorunlu kredilerin bilanço dışı kaynaklara devredilmesi modelinde alternatif olarak sunulan Girişim Sermayesi Fonu ve Gayrimenkul Fonu modellerinin benimsenmesi, kıdem tazminatı meselesinde birleşik fon modeline geçilmesi gibi hususların hayata geçirilmesinde elimizden gelen tüm desteği vermeye hazırız.”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Türkiye Ekonomisi’ni 360 derece kapsayacak yepyeni bir ‘mimari’ içeren yeni bir yol haritası olarak değerlendiriyorum. İhracata ve istihdama desteğin artarak sürecek olmasını sektörümüz açısından müjde olarak kabul ediyoruz” dedi.
Açıklanan reform adımları ve tedbirlerin, özünde Bakan Albayrak’ın koordinasyonunda ekonomi yönetiminin şekillendireceği Türkiye ekonomisine yönelik ‘gelecek tasarımı’nın ilk adımlarını teşkil ettiğine işaret eden Gülle, “Kamu bankalarının sermayelerinin güçlendirilecek olması, vergi alanında mükellefi önceleyen bir anlayışa geçilecek olması ve ticaretin hukuki boyutlarına yönelik değişikliklerin de reformlar arasında yer alması çok önemli başlıklar olarak göze çarpıyor. Reformlar hayata geçirildikçe Türkiye ekonomisi gücüne güç katar” diye konuştu.
Umudumuzu artırdı
Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, “Reform paketinin geniş kapsamlı planlanması, Türkiye ekonomisinin tüm ihtiyaç alanlarına yönelik tespit ve çözüm önerileri getiriyor olması, makro ve mikro ölçekli bütüncül yaklaşımı bundan sonraki süreç için iş dünyası olarak umudumuzu artırmakta” dedi. Bulut şunları söyledi:
“Ağustos ayında zirveye çıkan kur atakları sonrasında enflasyonda yaşanan artışın kontrol altına alınabilmesine yönelik olarak mayıs ayında başlayacak olan Tarımda Milli Birlik Projesi kalıcı bir şekilde enflasyonun kontrol altına alınması adına umut vaad eden reformlardan biri olacaktır.
Diğer yandan reel sektörün can suyunu sağlayan finans sektöründe atılacak adımlar, bankacılık, sigortacılık sektörlerinin güçlendirilmesine yönelik yapılacağı ifade edilen düzenlemeler de Türkiye’nin son dönemde karşı karşıya kaldığı zorlukların aşılması adına somut adımlar olarak görülmektedir. Özellikle ucuz kaynak yaratacak bireysel emeklilik ve kıdem tazminatına ilişkin atılacak adımlar iş dünyasının ve finans sektörünün daha etkin çalışmasının önünü açacaktır.”
İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise şunları kaydetti:
“Reform paketini, Güçlü Türkiye yolunda atılan önemli bir adım olduğunu söyleyebiliriz. Açıklamalar, güçlü bir ekonomik yapının güçlü bir Türkiye için olmazsa olmazı olduğunu gösteriyor. Ekonominin çarklarını döndürecek olan tasarruflar, üretimin adil ve sürdürülebilir olmasını sağlayan vergi dağılımı, büyüme ve istihdamdaki istikrarın sağlanması için mevcut finansal sorunların aşılması başta inşaat olmak üzere tüm sektörlerin arzuladığı bir reformist adımlardı.”