Ekonomi İş dünyasından ‘iklim’ hareketi

İş dünyasından ‘iklim’ hareketi

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefine katkı sağlamaya yönelik ‘Hedef Net Sıfır Karbon Hareketi’ni başlattı.

İş dünyasından ‘iklim’ hareketi

AYLİN RANA AYDİN
İş dünyası sürdürülebilirlik adımlarını tek tek açıklıyor. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefine katkı sağlamaya yönelik ‘Hedef Net Sıfır Karbon Hareketi’ni başlattı.

Haberin Devamı

Çatı örgütü WBCSD tarafından şirketlere net sıfır karbon hedefini hayata geçirme aşamasında rehberlik etmesi amacıyla hazırlanan ‘SOS 1.5 Net Sıfır Karbon İçin Yol Haritası’ raporunu bu harekete yol gösterici olarak alan SKD Türkiye, başta üyeleri olmak üzere tüm iş dünyasını hareket katılmaya davet etti. SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin, iklim krizinde gelinen noktada şirketlerin 2050 yılı veya daha öncesinde net sıfır karbon emisyonu hedefine ilişkin planlarını stratejileriyle uyumlu hale getirmenin, gelecekte var olabilmenin tek yolu olduğunun farkında olduklarını söyledi. İklim krizinin etkileri her geçen gün artarken, işletmelerin net sıfır karbon ekonomisine geçişi hızlandırmaları, iklim risklerine ve dönüşümdeki zorluklara ilişkin güçlü yapılar oluşturmalarının önem arz ettiğini belirten Edin, “Diğer yandan, şirketlerin stratejik odak noktalarını belirleyerek, güçlü ve zayıf yönlerini doğru tespit ederek ortaya koyacakları düşük karbon çözümleri ve yeşil dönüşüm iklim krizi ile mücadeleye katkı sağladığı gibi onlara iklim eyleminde rekabet üstünlüğü de katacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeşil hidrojen

Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Hakan Timur ise “Türkiye’nin 2053 hedeflerini ve AB Yeşil Mutabakatı ile ilgili gelişmeleri de göz önüne alacak olursak şirketlerin hızla sürdürülebilir iş modellerine geçiş yaparak ısınma artışını 1.5°C ile sınırlama konusunda bir sorumluluğu var. Bu anlamda tüm iş dünyasını harekete geçirmek ve rehberlik etmek amacıyla hazırlanan SOS 1.5 çalışmasını çok kıymetli buluyorum" dedi. Yaşam standardı arttıkça enerji talebinin de arttığını ifade eden Wood Başkanı Dr. Damon Hill, yenilenebilir enerjinin yanı sıra yeşil hidrojen teknolojisinin de önemli bir alternatif olduğunu anlattı. WBCSD İklim Aksiyonları Müdürü Hannah Loake, “Önümüzdeki 10 yıl iklim eylemi için belirleyici. İş yapış biçimlerimizi dönüştürmeli ve karbon salımını azaltmalıyız. Bu dönüşüm gezegenimiz için tek doğru, işletmelerin de geleceği” dedi.

Haberin Devamı

Yol haritası

SOS 1.5 Net Sıfır Karbon için Yol Haritası raporu şirketlerin net sıfır karbon emisyonları hedefine ulaşma konusunda bir yol haritası sunuyor. Yol haritası iyi uygulama örnekleri de içeriyor. Net sıfıra giden adımlar şöyle:

1-) Net sıfır karbon hedefinin şirketin amacıyla bütünleşmesi.

2-) İklim risklerini ve fırsatlarını anlamak.

3-) Net sıfır karbon hedefinin ve kilometre taşlarının belirlenmesi.

4-) Şirket stratejisiyle uyumlu bir iklim programının oluşturulması.

5-) Etki yaratmak için kaynakları harekete geçirmek.

6-) İklim eylemine katılma bilgi paylaşımı ve iletişim.