Ekonomi Iso 22000 Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Iso 22200 Nasıl Alınır?

Iso 22000 Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar? Iso 22200 Nasıl Alınır?

13.03.2022 - 04:32 | Son Güncellenme:

Gıda güveliğinin yaşamımızdaki yeri büyüktür. Çünkü yediğimiz gıdaların hatta sadece dokunduğumuz gıdaların bile sağlımızda olumlu ve olumsuz etkileri vardır. Bu etkilerin olumsuzluklarının giderilmesi gıda güvenliğinden geçmektedir. Yaşam alanlarımıza beslenmek amacıyla aldığımız gıdaların genelini market gibi alışveriş yerlerinden almaktayız. Bu marketler bir işletme olarak geçmekte ve gıda ürünü sattığı için gıda güvenliğine de uygun şekilde hareket etmek zorundadır. İşte ISO 22000 belgesi de bu konuyla ilgili bir belgedir. ISO 22000 belgesi nedir, ne işe yaramaktadır ve ISO 22200 nasıl alınır tüm detayları ile derledik.

Iso 22000 Belgesi Nedir, Ne İşe Yarar Iso 22200 Nasıl Alınır


Gıda ürünü satın alan vatandaşlar ISO 22000 belgesini duymamış olabilir. Fakat bizim satın aldığımız bu gıda ürünlerini satan işletmelerin yetkileri mutlaka ISO 22000 belgesi bilgisine hakimdir. Aynı zamanda gıda güvenliğiyle ilgili eğitimli olan kişiler de bu ve benzeri belgelerden haberdardır.

ISO 22000 Belgesi Nedir?

Bu belgenin tanımını yapmadan önce gıda güvenliğinde ve bunu sağlayan ISO kuruluşundan bahsetmek gerekir. Uluslararası Standardizasyon Örgütü kurumunun kısaltılmış hali ISO olarak bilinmektedir. İşte bu örgüt tarafından geliştirilen ve gıda güvenliğiyle ilgili olan standart bu konuyla ilgilidir.

Güvenli ve sağlıklı gıda üretimine katkı sağlamak için ilgili örgüt ISO 22000 veya ISO 9000 gibi türevleri yani standartları geliştirmektedir. ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminden bahsetmek gerekirse bu sistemin hayatımıza 2005 senesinde girdiğini söyleyebiliriz. Bu sayede gıda üretimi çok yönlü bir boyut kazanmıştır.

Gıda ürünleri satan işletmeler işte bu gıda güvenliği yönetim sistemlerine uymak zorundadır. İşletmelerin bu sisteme uyduğunu gösteren ve çeşitli araştırmalar sonucunda gıda ürünü satan işletmelere verilen belgeye ISO 22000 belgesi denmektedir.

ISO 22000 Belgesi Ne İşe Yarar?

ISO 22000 belgesinin hem toplumdaki gıda ürünü satın alan kişilere hem de bu ürünleri satan işletmelere faydaları vardır. Bu belgeyi almış bir işletme gıda alanında olası tehlikeleri tahmin edip bu konuda önlemler alabilir diyebiliriz.

Aynı zamanda belgeye sahip işletme sağlıklı gıda üretimi yapar ve satar. Böylece hatalı üretimin de önüne geçilmiş olur. Bu belge sayesinde üretim maliyeti düşer. Çünkü ürün ve hizmet kayıpları engellenmiş olur.

Gıda stokları kontrollü bir şekilde gerçekleşir ve dağıtım zamanlaması iyi ayarlanır. Bu sayede toplumdaki gıda tüketen bireyler de sağlıklı ürünler tüketmiş olacaktır. Yani gıda güvenlikleri sağlanmış olur.

ISO 22000 Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 22000 belgesi almak bir süreci kapsar. Bu yüzden de bu belgeyi almak isteyen işletmeler bu sürece kendilerini hazırlamalıdır.

İşletmeler bu belgeyi almak için gıda güvenliği konusunda bir danışmana ihtiyaç duyabilir. Bu konuda uzman danışman firma yetkilisini ilgili resmi kurumlara yönlendirecek ve belgeyi almada işini kolaylaştıracaktır.

İşletmeler belgeyi almak için bünyelerinde ayrı bir kategori oluşturmalıdır. Bu alanda da çalışan bireyler de tamamen gıda güvenliğinde sorumlu olmalıdır. Gıda güvenliği standart kurallarını takip etmeli ve uygulamaya koymalıdır. Hatta işletme içerisinde bu konuyla ilgili teknik bilgiye gereksinim duyulursa gıda mühendislerinde yararlanılmalıdır.

İşletme bu hazırlık sürecinden geçtikten sonra ilgili kuruma belgeyi almak için başvurabilir. İşletme belgenin verilmesi amacıyla gerekli denetime tabi tutulur. Bu denetim işletmeyle ilgili bir ölçme ve değerlendirme sürecidir. Kısacası ISO 22000 belgesi alma işlemi standartlara uygunluğun testi, prosedürün tamamlanması, denetleme ve kontrol gibi aşamalardan sonra gelerek en son aşamayı oluşturmaktadır.