Ekonomi İşsizlik 22 ayın en düşüğüne indi

İşsizlik 22 ayın en düşüğüne indi

19.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan azalan işsizlik oranı yüzde 10.1 oldu. Böylece işsizlik son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi.

İşsizlik 22 ayın en düşüğüne indi

Türkiye’de işsizlik oranı, martta geçen yılın aynı ayına göre 1.6 puan azalarak yüzde 10.1 oldu. Böylece işsizlik oranı martta son 22 ayın en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 432 bin kişi azalışla 3 milyon 210 bin kişi olarak kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. İşsizlik oranı martta bir önceki aya göre ise 0.5 puan azaldı. Martta tarım dışı işsizlik oranı 1.8 puanlık azalışla yüzde 11.9 olarak tahmin edildi.

İşsizlik oranı, Mayıs 2016’daki yüzde 9.4 seviyesinden sonra en düşük seviyeyi gördü. Söz konusu ayda 15 - 24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3.7 puanlık azalışla yüzde 17.7’ye geriledi. İşsizlik oranı, 15 - 64 yaş grubunda da 1.7 puan azalarak yüzde 10.3 olarak gerçekleşti.

‘Mevsim etkisi var’

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, işsizlikteki değişimin mevsimselliğin gerektirdiği şekilde belirgin düşüş yönünde olduğunu söyledi.

Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında ise hafif bir artış görüldüğüne işaret eden Bürümcekçi, bu durumun istihdam teşvikleri ve ilk çeyrekte büyüme hızındaki artışın etkisinin azaldığını gösterdiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Bürümcekçi, işsizlik oranının mevsimsel yükseliş dönemini ocakta bitirdiğini, mayıs ayına kadar gerileyebileceği öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti:

“Mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerin tarihsel gelişimine bakıldığında, genellikle işsizlik oranının yılın en düşük noktasını mayısta gördüğü, bu ayı takiben de ocak sonuna kadar yükseliş eğilimine girdiği bilinen bir gelişmedir. Yani mevsimsellik söz konusu oranların gelişiminde önemli bir belirleyici olmaktadır. Bu nedenle işsizlik oranındaki yükselişin, mevsim etkilerinden arındırılmış verilerde gözlenip gözlenmediği trend açısından daha önemli bir unsur olmaktadır.”

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise, toplam istihdam içinde sanayi ve hizmet sektörünün payının arttığını, tarımın payının azaldığını, inşaatın payının ise değişim göstermediğini söyledi.

İşsizlik 22 ayın en düşüğüne indi

Bütçe mayısta fazla verdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Mayıs ayında merkezi yönetim bütçesi 2.7 milyar lira fazla verdi” dedi. Ağbal, yaptığı açıklamada, merkezi yönetim bütçesinde 8.7 milyar lira faiz dışı fazla oluştuğunu bildirdi.

Ağbal, vergi gelirleri performansının bütçe hedefinin üzerinde gerçekleşmeye devam ettiğini aktararak, “Bütçe gelirleri mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 artarak 70 milyar lira, vergi gelirleri ise yüzde 20.2 artarak 61.2 milyar lira oldu.

Haberin Devamı

Mayısta vergi gelirindeki artış genele yaygın ve yüksek oranda. Kurumlar geçici vergisi yüzde 31.2 artış gösterdi. 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin beyan edilen karlar da ekonomideki canlılığın devam ettiğini ortaya koymaktadır” dedi.

Vergi gelirinde yüksek artış

Toplam gelir vergisi tahsilatının da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25.4 oranında artış gösterdiğine dikkati çeken Ağbal, vergi gelirlerinin bütçe hedefinin üzerinde olduğunu kaydetti. Ağbal ocak - mayıs döneminde bütçe gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 18.3 artarak 302.1 milyar lira olarak gerçekleştiğine işaret etti. İlk beş ayda vergi gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.2 arttığını bildiren Ağbal, “Bu artışta başta gelir, kurumlar, KDV ve ÖTV olmak üzere hemen hemen tüm vergi kalemlerindeki yüksek artışlar etkili oldu” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İşsizlik 22 ayın en düşüğüne indi