Ekonomi İstanbul’a 10 bin Avrupalı konut

İstanbul’a 10 bin Avrupalı konut

07.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’da son aylarda sadece Avrupa yakasında 10 bine yakın konut satışa sunuldu. Rakam, firmaların piyasaya olan güveninin somut göstergesi olarak değerlendiriliyor

İstanbul’a 10 bin Avrupalı konut

İstanbul’da yeni konut projeleri birbiri ardına görücüye çıkarken, son aylarda sadece Avrupa yakasında yaklaşık 10 bin konut satışa çıkarıldı. Atılan bu adımlar, firmaların piyasaya olan güvenin somut göstergesi olarak değerlendiriliyor. 10 bin konutluk yeni projeler, kapılarını 2012 sonu 2013’te açmaya hazırlanıyor.
Yeni projelerin ortak noktalarından biri tasarımda farklılık yaratmaya çalışmaları. Bir diğer ortak nokta ise, giderek büyüyen ölçekler. En küçük ölçekli proje bile bugün bulunduğu noktadaki kısıtlamaların da etkisiyle 76 daire olarak planlanmış durumda. Rakamın 3 bini aştığı projeler de söz konusu.
Arsa sıkıntısı nedeniyle şehir merkezinden kısmen uzakta olan projeler kadar artık şehir içinde, merkezde yapılmaya başlanan projeler de dikkat çeken bir diğer nokta.


İstanbul’a 10 bin Avrupalı konut





Dönüşümdeki adresi Bağdat Caddesi oldu

Kentsel dönüşümün sanıldığının aksine, lüks semtlerde bile zorunlu olduğunu vurgulayan Ena Gayrimenkul Kurucu Ortağı Edi Edgar Duek, Bağdat Caddesi’nde dönüşüm yapmak için kolları sıvadı



Kentsel dönüşüm, pek çok gayrimenkul firmasının gündemindeki en önemli maddelerden biri haline geldi. Bu isimlerden biri olan Ena Gayrimenkul Kurucu Ortağı Edi Edgar Duek, İstanbul’da birçok bölgede kentsel dönüşümün şart olduğunu ifade ederek, farklı bir yaklaşım sergiledi. Gecekondu ve çarpık yapılaşmanın olduğu yerlerin yanı sıra Bağdat Caddesi gibi lüks noktaların da dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çeken Duek, caddedeki 30 yıllık binaların varlığının altını çizerek, bunların çoğunun yenilenmesi gerektiğini kaydetti.
Kendilerinin Bağdat Caddesi’nde kat malikleriyle anlaşarak dönüşüm projesine başlayacaklarını bildiren Edi Edgar Duek, “Proje için anlaşma noktasındayız. 4 ay sonra başlayacak ve butik bir proje yapacağız” diye konuştu. Edi Duek, son dönemlerde adı sıkça geçen bölgelerden biri olan Fikirtepe’de de görüşmelerini sürdürdüklerinin altını çizerek, “Bölgede bir adada 400 kişiyle görüşmelerimiz sürüyor fakat herkesi ikna etmek kolay olmuyor. Bir kişi hayır derse bu iş olmuyor” açıklamasını yaptı.

Göktürk’te teslimat martta
Edi Edgar Duek , Göktürk’te inşaatını sürdürdükleri Doğa Teras Evleri’nde ise 2 blokta ve 63 daire yaptıklarını anlatarak, yüzde 75’ini tamamladıkları projeyi Mart 2012’de teslim edeceklerini söyledi. Satışları da yüzde 75 oranında tamamladıklarını belirten Duek, toplam inşaat alanı 12 bin metrekare olan projede fiyatların 170 bin liradan başlayıp 730 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Projede stüdyo daireden 4+1 daireye kadar farklı büyüklükte konutların yer aldığını anlatan Duek, ödeme koşulları hakkında da konuştu.
Duek, Doğa Teras Evleri için Yapı ve Kredi Bankası ve Tekstil Bank’tan 120 aya kadar konut kredisi verdiklerini belirterek, “Bunun yanı sıra banka kredisi olmadan 60 ay vade yapıyoruz. Nakit alımda yüzde 15 indirim mevcut” dedi.



AVM üstündeki evlerde 200 metrekarelik 2+1


Torunlar GYO, İstanbul Haramidere’de 2010 yılında hizmete açtığı Torium AVM’nin üst girişinde bulunan Torium Evleri’ni satışa çıkardı. Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Torun, 89 bin ila 320 bin lira arasında değişen fiyat çizgisine sahip projeyi 83 konut olarak tasarladıklarını belirtti. Projeyi dokuz dönümlük alanda dört katlı olarak inşa ettiklerini kaydeden Torun, metrekarede farklı anlayışlara yer verdikleri projede, 2+1 dairelerin 120 metrekare ila 200 metrekare arasında değişen alanlara sahip olduğunu söyledi. 1+1’lerdeki ölçülerin 79 ila 113 metrekare arasında değiştiğini kaydeden Torun, stüdyolardaki alanı ise 48 ila 60 metrekare arası olarak ifade etti.
Emre Torun, dairelerin satışı için bankalarla anlaştıklarını ve uygun kredi koşulları geliştirdiklerini belirterek, “İstanbul gibi bir metropolde alışveriş ve eğlenceye aynı anda ulaşmak önemli. Torium Evleri’nde yaşayanlar da yaşam, alışveriş ve eğlenceyi bir araya getiren Torium AVM’nin olanaklarından da yararlanabilecek” dedi.

İstanbul’daki ilk AVM’si
Diğer yandan, 83 konutun hemen altında yer alan Torium AVM hakkında da konuşan Emre Torun, 200 milyon dolar yatırımla hayata geçirdikleri projeyi, İstanbul’un dördüncü büyük AVM’si olarak nitelendirerek, projenin, İstanbul’daki ilk AVM?yatırımları olduğunu belirtti. Torun, alışveriş ve eğlenceyi birleştiren konsepti ile farklılaşan Torium’un toplam 95 bin metrekare kiralanabilir alana sahip olduğunu belirtirken, AVM’nin 180 markaya ev sahipliği yaptığını söyledi.





Ruhsat sayısı düştü ama, değer yükseldi



Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı istatistikler, yılın dokuz aylık bölümünde yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü, bina sayısı ve daire sayısının geçen yılın aynı dönemine göre düştüğünü ortaya çıkarırken, değerin ise arttığını gösterdi.
TÜİK’in istatistiklerine göre, 2011 yılının dokuz aylık diliminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümünde yüzde 8.3 gerileme oldu. Bina sayısındaki gerileme de kayıtlara yüzde 8.3 olarak girdi. Daire sayısındaki düşüş yüzde 8.1 olurken, değerindeki artış ise dikkat çekti. Yükselişin oranı kayıtlara yüzde 3.3 olarak geçti.
Ruhsatların yüzde 58.1’i konuta
Bu oranların ortaya koyduğu tabloya göre, 82 milyon 552 bin 433 metrekare için yapı ruhsatı verildi. Bunun 48 milyon 11 bin 436 metrekaresi, yani yüzde yüzde 58.1’lik bölümünü konutlar oluşturdu.
Bu arada, yılın üç çeyreğinde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların yüzölçümü yüzde 27.8, bina sayısı yüzde 24.1, değeri yüzde 44.9, daire sayısı ise yüzde 31.5 oranında arttı. Yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların kapsadığı alan 73 milyon 160 bin 180 metrekare olarak kayıtlara geçerken, bunun yüzde 61.4’lük bölümünü, yani 44 milyon 945 bin 774 metrekaresini konutlar oluşturdu.

Haberin Devamı

3+1 daire alma planı olana 1+1 daireyi hediye ediyor

Kampanyalarda sınırlar giderek daha da genişletiliyor. Bunun son örneklerinden biri de Beylikdüzü’ndeki Mor Residence oldu. Yapımcı firma MG Proje Mimarlık’ın Genel Müdürü Güven Balçık, 130 metrekarelik 3+1 daire alanlara 75 metrekarelik 1+1 daire hediye edeceklerini açıkladı. 82 konutluk projede 2+1 daire alanlara da beyaz eşya ve TV hediye edeceklerini kaydeden Balçık, teslim tarihini 30 Ağustos 2012 olarak bildirdi.



Beylikdüzülü Ayışığı’nda taksitleri düşürme formülü

Demir İnşaat’ın Beylikdüzü’nde inşa ettiği Ayışığı Halting Palace için geliştirdiği ödeme sistemine göre, aylık 1.500 ve 1.750 liralık taksitlerle ev sahibi olunabiliyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 346 konutluk projede fiyatların 145 bin ile 285 bin lira arasında değiştiğini belirterek, ödeme formülünü yüzde 25 peşinat ve yüzde 75 banka kredisi üzerine kurduklarını söyledi.
Demir, şu örneği verdi: “1+1’lerde yüzde 25 peşinat verildiğinde, kalan tutarda herhangi bir bankadan kredi kullanılarak 1.750 lira ödeme yapılabiliyor. Daha yüksek peşinatta, örneğin 50 bin liralık peşinatta aylık taksit 1.500 lira oluyor.”



Haberin Devamı

İzmir’deki mavi nehir gri olmasın diye 2 milyon lira

İzmir’deki Park Yaşam Mavişehir projesinin yapımcısı olan Türkerler-İzka-Durmaz ortaklığı bölgedeki Mavişehir deresinin ıslahını gerçekleştirdi. Proje Müdürü Aykut Eldemir, bölgede hava kirliliği ve kötü kokuyu beraberinde getiren derenin ıslahını bir sosyal sorumluluk projesi olarak üstlendiklerini kaydetti. Islahın bölgenin katma değerini de artıracağını belirten Eldemir, “Mavişehir deresi, sadece bizim projemizi değil tüm Mavişehir yaşayanlarını etkileyen bir çevre kirliliğiydi. İZSU iş birliğiyle çevre kirliliği yaratan bu dereyi yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırımla ıslah ettik” diye konuştu.