Ekonomi İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı

İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı

21.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gayrimenkulde gelişme beklentilerinde Avrupa’nın en popüler şehri olan İstanbul, mevcut gayrimenkul yatırımlarında 4. sırada gösterildi

İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı

PwC ve Urban Land Institute(ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren ‘Emerging Trends in Real Estate Europe 2013 - Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2013’ raporu açıklandı. Rapora göre, İstanbul mevcut gayrimenkul yatırımlarıyla Avrupa’nın öne çıkan ilk 27 şehri arasında 4. sırada yer aldı. İlk beşin içindeki diğer şehirler ‘güvenli limanlar’ olarak yatırımcıları çekerken, İstanbul, gelecekteki gelişim fırsatları için en popüler yer olmayı 2013’te de sürdürüyor.
Rapora göre yatırımcılar güvenli bölgeleri tercih etmeyi sürdürürken Avrupa’nın ticari gayrimenkul sektörü Alman şehirlerinin hakimiyeti altında. Avrupa genelindeki 27 şehrin sıralama tablosunda başı çeken Münih’i, ikinci sıradaki Berlin ve beşinci sıradaki Hamburg yakından takip ediyor. Yatırımcılar bu şehirlerden her birinin güçlü yerel mikro-ekonomik ortamından ve esnek emlak piyasası koşullarından cesaret alıyor. Alman şehirleri Münih, Berlin ve Hamburg’un yanı sıra Londra ile birlikte ilk 5 içinde yer alan İstanbul, geçtiğimiz yıla göre daha az puan alsa da ‘fırsatlar açısından önemli’ olması nedeniyle katılımcılar arasında popüler olmaya devam ediyor.

Çin’e rakip gösteriliyor
Önceki iki Gelişen Trendler Avrupa raporunda birinci olan ve bu yıl da üst sıralarda yer alan İstanbul’un bu sonuçları almasının başlıca nedeni de raporda açıklanıyor. Buna göre, heyecan verici gayrimenkul potansiyeli, Türkiye’nin Çin’e rakip olacak seviyedeki ekonomik büyüme performansı ve genç nüfusu nedeniyle ‘gelişim fırsatları’ sunması İstanbul’un özellikleri arasında sıralanıyor.
Raporda ayrıca, hükümetin uluslararası sermayeyi davet etmek ve İstanbul’u bölgesel bir finans merkezine dönüştürmek konusundaki kararlılığına da yer veriliyor. Türkiye’de yabancıların gayrimenkul sahibi olmasına yönelik kısıtlamaların yumuşatılmasının etkisinin de vurgulandığı raporda, Türkiye Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER)’in bu değişikliklerin gayrimenkul yatırımlarını artıracağına ilişkin beklentisine de yer veriliyor.

Haberin Devamı

İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı

Ünlü markalar burada
İstanbul’un uluslararası şirket ve markanın merkezi olduğuna dikkat çekilen raporda, ünlü markaların İstanbul’da mağaza açma kararı verdiğine de değiniliyor. Ayrıca pek çok global şirketin ve bankacılık ve sigortacılık sektörlerinin ileri gelen kuruluşlarının yönetim üsleri kurduğunu belirtiliyor.

İstanbul cazibesiyle Avrupa’yı geride bıraktı

‘Yatırımcı kendini rahat hissetmeli’
Raporun sonuçlarını değerlendiren PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, gelişme beklentilerinde İstanbul’un hâlâ zirvede bulunmasının sevindirici olduğunu ancak gayrimenkuldeki uluslararası yatırımcı girişinin sınırlı düzeyde gerçekleşmiş olmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Bayraktaroğlu, “Raporda çok açık bir şekilde vurgulandığı gibi İstanbul’un rakipleri ile en önemli farkı ‘işlem’ azlığı. Bir bölgenin gayrimenkul üssü olabilmesi işlem derinliğinin yüksekliği ile orantılı. Pazara girmek isteyen, kolaylıkla çıkabilme olanaklarını da görmek istiyor” dedi.
Alıcı ve satıcının sıklıkla bir araya gelip çok işlem yapabildiği pazarların yatırımcının kendisini rahat hissettiği pazarlar olduğunu ifade eden Bayraktaroğlu, “Türkiye pazarının yatırımcı açısından rahat hissedilen bir pazar olması için gerekli ekonomik, hukuki ve vergisel ortamın sağlanması yatırımcın İstanbul’a olan ilgisinin gerçeğe dönüşmesinin en önemli koşulu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Emlak Konut GYO’dan Avcılar’Da yatırım atağı

Hasılat paylaşımı yoluna giderek birçok konut projesine imza atan Emlak Konut GYO İstanbul’da yer alan bir arsasını daha kat karşılığı usulü ile satışa çıkardı. Avcılar Kapadık Mahallesi’nde yer alan arsanın ihalesinde ilk oturum dün yapıldı. Ticaret ve konut imarına sahip olan arsa için ihaleye katılan firmalar arasında yer alan Maya Ticaret, arsa için 380 milyon lira teklif ederken Emlak Konut GYO’ya şirket payı olarak yüzde 12 oranında 45 milyon 600 bin lira önerdi.
Firma tarafından ihalesi yapılan Avcılar Kapadık arsası 88 bin 800 metrekare alandan meydana geliyor. 8 bin metrekarelik ilköğretim tesis alanını da içerisinde barındıran ve 1,50 emsale sahip olan arsa üzerinde konut, iş merkezi, ofis, AVM, otel yönetim binaları, banka finans kurumları, uluslararası şirketler, medya kuruluşları, özel kreş, özel eğitim tesisi, özel sosyo-kültürel tesis, özel sağlık tesisi gibi üniteler inşa edilebilir. İnşaat alanı 133 bin 200 metrekare olan arsanın satış ihalesinde ikinci oturum önümüzdeki günlerde yapılacak.

Haberin Devamı

20 şehir oteli yapmak için 300 milyon dolar ayırdı

Rize’de bakkal dükkânıyla temelleri atılan, kömür ve deniz işletmeciliği ile büyüyen Er Grup, turizmde 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanıyor
Er Yatırım ve Turizm Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, maden sektöründen kazanılan parayı turizm sektöründe değerlendirmek için harekete geçtiklerini belirterek, 2005 yılında kurulan Er Yatırım’ın otel yatırımları için 300 milyon dolar ayırdığını söyledi.
Bu kapsamda arsa arayışlarının ve projelendirmelerin başladığını ifade eden Çelikkanat, “3-4 yıldızlı 80-150 odalı otel yatırımları için harekete geçtik. 2013’te projelere başlamayı planlıyoruz” dedi. Çelikkanat, bu yatırımları yapmak için 4 ila 8 bin metrekarelik inşaatlara gereksinim duyduklarını anlatarak, şunları ifade etti:
“Oteller şehrin içinde olacak. Bin ile 7 bin metrekarelik arsalara ihtiyacımız var. 10 yılda 20 otel inşa edeceğiz.
20 arsanın büyük bölümünü İstanbul’da planlıyoruz. Diğer iller İzmit, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, Konya, Mersin, Antep, Malatya ve İzmir. Arazi toplama süreci devam ediyor. Metrekaresine 1500-2000 dolar ödeyeceğiz.”

Yabancı marka olacak
3-4 yıldızlı otel sayısının az olduğuna işaret eden Çelikkanat, uluslararası bir zincirle anlaşmak istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

300 milyon dolar kasada
Çelikkanat, 20 otelin finansmanı için gerekli 300 milyon doların kasada beklediğini belirterek, “Er Yatırım’ın finansman sıkıntısı yok. 20 yıla yayarak bu yatırımları yapacağız” diye konuştu. Çelikkanat, istedikleri arsalara ulaşmakta sıkıntı çektiklerini anlatarak, “Arsalar aslında vatandaşların elinde. Biz onların arsasına talibiz” dedi.

Haberin Devamı

Yeni ruhsatı aldı satış ofisine astı

Esenyurt’ta yaşanan imar sorunlarıyla ilgili firmalardan açıklama gelmeye devam ediyor. Buna göre, Hasoğlu Yapı da bölgedeki yeni ruhsatını alan ve inşaata devam eden firmalar arasında yerini aldı. Açıklamaya göre, Hasoğlu Yapı, Beylikdüzü ile Esenyurt’un kesiştiği noktada inşa ettiği Newista Residence’ın yenilenmiş hali ile ruhsat aldı.
Hasoğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sever, Esenyurt’ta Hasoğlu Yapı gibi ruhsatını alıp inşaatına devam eden ve müşterilerine verdiği sözü tutan başka firmaların da olduğunu, krizin devam ettiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Sever, “Biz Hasoğlu Yapı olarak, hem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden hem de Esenyurt Belediyesi’nden yeni tadilat projemizi onaylatarak 4 aydır inşaatımıza devam ediyoruz. Kaldı ki bizimle beraber bu bölgede 17 inşaat firması daha ruhsatını tazeledi ve inşaatına devam ediyor” dedi.
İmar krizinin çözülmediği yönündeki bilgilendirmelerin piyasayı ve kendilerini zor durumda bıraktığını söyleyen Sever, “Hasoğlu Yapı olarak müşterilerimizi ikna etmek adına, yenilenen ruhsatımızı satış ofisimizin kapısına asmak zorunda kaldık. Newista Residence’tan konut almayı düşünen ya da konut almış olan müşterilerimize inşaatın haftalık çalışma raporunu ve şantiye resimlerini Hasoğlu Yapı facebook sayfamızdan da güncelleyerek izletiyoruz” diye belirtti.

Milliyet Gazetesi emlak devlerini buluşturacak

Milliyet Gazetesi, 23 Şubat 2013’te düzenleyeceği toplantıyla gayrimenkul sektörünü biraraya getirecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın yanı sıra İBB Başkanı Kadir Topbaş ve diğer belediye başkanlarının da iştirak edeceği toplantıda gayrimenkul sektörünün önemli temsilcileri buluşacak.
İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ve GYODER Başkanı Aziz Torun’un da katılacağı toplantıda kentsel dönüşüm ve inşaat sektörünün geleceği tartışılacak.
Milliyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Derya Sazak’ın ev sahipliğinde yapılacak toplantıda Milliyet yazarları yer alacak. Gayrimenkul sektörü için büyük önem taşıyan bu toplantı www.milliyet.tv sitesinden canlı olarak yayınlanacak.

‘Yeni KDV ile küçük konutlara talep artar’

Mimarlar Workshop kurucusu Mimar Mehpare Evrenol’a göre, yeni KDV düzenlemesi ile önümüzdeki dönemlerde küçük metrekareli konutlara talep artacak. Evrenol, son dönemlerde özellikle çok büyük metrekareli daireler yerine, stüdyo ve 1 +1 bir dairelere olan ilginin hem oturum hem de yatırım amaçlı artacağını söyledi.
Evrenol, yeni KDV düzenlemesi ile daire fiyatlarında yaşanan artışın, tüketiciye ek bir maliyet getireceğini ve bu yüzden daha ulaşılabilir fiyatlı küçük dairelere talebin artacağını belirtti.

Tuzla Marina ihalesini Bayraktar İnşaat aldı

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın vizyon projelerinden biri olan Tuzla Marina projesinin ihalesi onaylandı. 29 Ocak’ta yapılan ihaleyi, 120 milyon 750 bin lira teklifle Bayraktar İnşaat kazandı.
‘Tuzla Yat Limanı Ve Balıkçı Barınağı Park Ve Sahil Rekreasyon Düzenleme Projesi Alanının Kullanım İzni Devri İle İnşa Edilmesi Ve İşletilmesi İşi’ olarak adlandırılan ihale 119 milyon 500 bin liradan açılmıştı.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Marina’nın tamamlanmasıyla Tuzla’nın turistlerin uğrak yerlerinden biri olacağının altını çizmişti.

Ayışığı Vadi Evleri’nden alan yüzde 60 kazandı

Demir İnşaat, 14 Şubat Sevgililer Günü için başlattığı “yüzde 1 peşinat”la ev sahibi yapan kampanyasını, yoğun talep üzerine 28 Şubat’a kadar uzattı. Ayışığı Vadi Evleri’ndeki son konutlar için uygulanan yüzde 1 peşinat kampanyasından yararlanan konut sahipleri peşinatın kalan kısmını ise, konutlarına taşındıktan sonra Nisan 2013’de ödeme şansı elde ediyor.
Demir İnşaat, yapımına Mayıs 2011’de başladığı Ayışığı Vadi Evleri’nde, başlangıcından bugüne kadar ortalama yüzde 60 prim getirdi.