Ekonomi İstanbul - İzmir arası İpek ve Baharat yolu

İstanbul - İzmir arası İpek ve Baharat yolu

25.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul - İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyola bugüne kadar 476 milyon lira harcandığını belirten Yıldırım, “Bu projeyle İpek ve Baharat yolları ihya ediliyor” dedi

İstanbul - İzmir arası İpek ve Baharat yolu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyolunun Gebze Orhangazi Bursa bölümünde 41 kilometrelik otoyolun kamulaştırmasının tamamlandığını, otoyola 476 milyon lira harcandığını açıkladı.
Yıldırım, “İzmir’i İstanbul’a, Yalova’ya, Bursa’ya, Balıkesir’e, Manisa’ya, Kütahya’ya bağlayan, 25 milyon insanın yaşadığı coğrafyaya, doğrudan hizmet eden bir proje. Bu proje ve kapsamındaki köprüyle modern İpek Yolları ile Baharat Yollarını yeniden ihya ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Can kaybı azaldı
Meclis’te konuşan Yıldırım, 2003-2012 arasında 522 kilometresi otoyol olmak üzere toplam 16 bin 103 kilometre bölünmüş yolun trafiğe açıldığını belirterek, “Böylece bölünmüş yol uzunluğu 22 bin 204 kilometreye ulaştı” dedi.
Bölünmüş yolların trafik güvenliğini arttırdığını, kazaları azalttığını kaydeden Yıldırım, bu yolların kesintisiz trafik akışını sağlamasıyla seyahat eden vatandaşların yıllık 180,4 milyon saat zaman ile yaklaşık 1,098 milyon litre akaryakıt tasarrufu olduğunu söyledi. Yıldırım, “Seyahat süresindeki kısalmalardan yaklaşık 6 milyar 418 milyon lira, akaryakıt tasarrufundan ise yaklaşık 4 milyar 156 milyon lira olmak üzere toplam yıllık 10 milyar 574 milyon lira ekonomik fayda sağlanmaktadır.
Bunların yanı sıra emisyon salınımından 2.33 milyon ton azalma sağlandı. 100 milyon taşıt başına düşen can kaybı sayısı 2003’te 5,72 iken, 2011’de 3.37’ye düştüğü. Bu oranın 3’e düşeceği tahmin edilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

‘Haydarpaşa Garı otel olmayacak’
Bakan Binali Yıldırım, köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin olarak, ”Halka arz opsiyonu dahil, yeni süreçte Özelleştirme İdaresi çalışmalara başlayacaktır” dedi.
İstanbul’da Erzincan’ın 95. Kurtuluş Yıldönümü Şenlikleri’ne katılan Yıldırım, Haydarpaşa Garı’nı da içerisine alan projeye ilişkin bir soru üzerine ise, ”Haydarpaşa’da Sorun yok. 2006’dan beri çalışılıyor. Her türlü süreçten geçti. İtiraz süreçleri de son erdi. Haydarpaşa’nın, bölgenin doğal yapısını koruyacak, tarihi değerlerini muhafaza edecek ve fazla yoğun yapılaşmaya izin vermeyen, tarih ve tabiat varlıklarını koruma kurullarının da onayladığı proje gerçekleştirilecek. Haydarpaşa Garı otel değil, halka açık devam edecek” dedi.