Ekonomi İstanbul markasına ‘yıldızlar’ yağacak

İstanbul markasına ‘yıldızlar’ yağacak

22.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul, dünyaca ünlü restoran değerlendirme sistemi Michelin'in destinasyonları arasına girdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, "Michelin Rehberi'nden aldığı destekle İstanbul marka değerini sağlamlaştıracak" dedi.

İstanbul markasına ‘yıldızlar’ yağacak

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi'nin mercek altına aldığı 38. Destinasyon İstanbul oldu. Michelin Rehberi'nin Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy "Yeme-içme sektörümüz, Michelin Rehberi'nden aldığı bu destekle global gastronomi turizmi hareketliliğinden hak ettiği payı alacak ve İstanbul marka değerini sağlamlaştırarak, dünya gastrocity'leri arasında önemini artıracaktır" dedi.

Haberin Devamı

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec'in de katıldığı toplantıda verilen bilgiye göre, İstanbul Michelin Rehberi müfettişleri tarafından gastronomisi ön plana çıkarılan 38. ûluslararası destinasyon olacak. Seçilen ilk restoranlar 11 Ekim 2022'de açıklanacak.

Kadim mutfak

Toplantıda konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi:

"Kadim Türk mutfağı, dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Birçok ödüllü restorana ev sahipliği yapan İstanbul, sadece Türkiye'nin gastronomi başkenti değil, aynı zamanda dünyanın önde gelen gastronomi şehirlerinden biri olmaya adaydır. İstanbul, geçmişi 1900'lü yıllara uzanan, dünyanın en üst yeme-içme standartlarına sahip restoranlarını bünyesinde barındıran Michelin Rehberi'ne katılmış bulunuyor. Michelin Rehberi özgünlüğü, çeşitliliği, sürdürülebilirliği ve yaratıcılığıyla ön plana çıkan işletmelerimizi yepyeni bir perspektifle global sahneye taşıyacak. İstanbul'un ardından, kendine özgü mutfağı ve özgün işletmeleriyle İzmir, Bodrum ve Çeşme'nin de Michelin Rehberi içerisine alınacağına yürekten inanıyorum."

Haberin Devamı

'Hayran kaldık'

Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec şöyle konuştu:

"İstanbul, tarihi, kültürü ve kültürler arası karakteriyle yüzyıllardır dünyanın gözlerini kamaştırıyor. Haliç'ten Boğaz'ın iki yakasına uzanan bu medeniyet köprüsü, kıtalar arası diyaloğu kolaylaştırırken insanların yeni ve eski bilgi birikimlerini gelenek ve tariflerle buluşturuyor. Birinci sınıf gastronomik destinasyon niteliğindeki İstanbul, Michelin Rehberi'nin bu adımıyla dünyanın her yerindeki gurmelerle buluşacak. Benzersiz bir yemek karakterini şekillendiren kadim gelenekler ile genç, açık fikirli ve yaratıcı yetenekten beslenen İstanbul mutfağı ekibimizi hayranlık içinde bıraktı."

Turizme katkı sağlayacak

İstanbul’un Michelin Rehberi’nde değerlendirmeye alınması turizmciler tarafından da olumlu karşılandı. Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer, ‘‘Michelin Türkiye’ye gelmesi nedeniyle çok mutluyuz. Restoranlarımızın kalite üzerinden rekabet etmesi kaliteyi artırır. Kaliteyi artırdığınız zaman da nitelikli olarak turist sayısı, turizm geliri artar” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin de, “Biz uzun yıllardır Michelin’in İstanbul’a gelmesini amaçlıyorduk. Değerlendirmeler ekimde başlayacak. Yıl sonuna kadar biz İstanbul şehri olarak Michelin kataloğunda yer alacağız. Bu, yiyecek içecek sektöründe, gastronomi alanında bir kademe daha yukarı çıktığımızı gösteriyor. Turistleri ülkemize çekmede destek olacak” diye konuştu.