Ekonomi İstanbul ofis alanı 3 milyon m2 artacak

İstanbul ofis alanı 3 milyon m2 artacak

07.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İnşaat sektöründe atağa geçen İstanbul’da ofis piyasası da hareketlendi. Ofis Stoğu Raporu’na göre, geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl 6,5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor.

İstanbul ofis alanı 3 milyon m2 artacak

Eva Gayrimenkul Değerleme tarafından açıklanan 2013 III. Çeyrek İstanbul Ofis Piyasası Sektör Raporu’na göre, İstanbul ofis stoğunda devam eden inşaatlar nedeni ile 3 yıl içinde yaklaşık olarak bir kat artış olması bekleniyor.
Binanın yaşı, konumu ve birim kira değerine göre A ve B kategorilerine ayrılarak incelendiği raporda, ofislerin kira, stok ve doluluk oranları analiz edilerek, sektörün İstanbul’da geldiği nokta gözler önüne seriliyor ve yatırımcılar için en doğru fırsatlar açığa çıkarılıyor.
Rapora göre, şu an yeni geliştirilen ve inşaat halinde olan 3 milyon metrekare stokla birlikte bugün 3,5 milyon olan ofis stoğunun 3 yıl sonra takribi 6,5 milyon metrekareyi geçmesi bekleniyor. İstanbul Finans Merkezi’nde gerçekleştirilecek 1 milyon metrekare ofis projeleri de belirtilen bu rakama dahil.
Rapora göre Avrupa yakasında Anadolu yakasından yaklaşık 1 milyon metrekare daha fazla mevcut stok bulunduğu belirtiliyor. Gelecek ofis projelerine bakıldığında ise Anadolu yakasında Finans Merkezi projesinin de etkisiyle Avrupa yakasına eşit sayılabilecek büyüklükte bir geliştirme yapıldığı göze çarpıyor.
Etiler lokomotif
İstanbul’da ofis piyasasının durumunu ortaya koymak amacıyla hazırlanan raporda, Avrupa yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Levent - Etiler-Maslak aksı olduğu görülüyor.
Bölge aynı zamanda, en yüksek birim kira değerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. Batı bölgesi olarak tanımlanan Havaalanı Bölgesi, Güneşli ve Halkalı’da yer alan ofislerin ise, Avrupa yakasında en düşük birim kira değerlerine sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Yıldızı parlıyor
Raporda merkezi iş alanı kavramının, bu yeni gelişen projelerle şehrin değişik merkezlerine de kayacağına işaret ediliyor. Rapora göre, ofis piyasasında yıldızı yeni parlayan Kağıthane-Seyrantepe ve Kartal-Maltepe bölgelerinde talep artışı olması bekleniyor. Maslak hattının ise, İstanbul’un MİA alanı olarak gelişimini devam ettirmesi, ofis tiplerinde karma ve konsept projelere yönelim olması öngörülüyor.

Kartal-Maltepe gelişiyor
Raporda, Anadolu yakasının A sınıfı ofislerde en yüksek doluluk oranına sahip bölgesinin Altunizade olduğu göze çarparken, en yüksek birim kira değerinin ise Ümraniye ve Kadıköy-Kozyatağı Bölgesi’nde olduğu dikkat çekiyor. Ortalama m2 birim kira değeri Ümraniye ve Kozyatağı bölgesinde 20-30 dolar arasında seyrediyor. Yeni ofis gelişim bölgesi olan Kartal – Maltepe ise, şimdilik en düşük ofis kira m2 birim değerine sahip ama gelişmekte olan önemli bir bölge olarak raporda yer alıyor.

M2’si 45 dolara çıkıyor
Rapora göre genel olarak Avrupa yakasında A sınıfı ofislerde istisnalar olmakla birlikte ağırlıklı ortalama m2 birim kira değeri 15-33 dolar civarında. Fiyatlar bazı özel proje ve binalarda 45 dolara çıkabiliyor.
B sınıfı ofislerde ise, en düşük fiyatlar Havaalanı Batı Bölgesi’nde görülüyor. İstisnalar olmakla birlikte bu bölgede ağırlıklı ortalamada aylık kiraların metrekareleri 8-10 dolar civarında seyrediyor. Maslak bölgesi ise B sınıfı ofislerde metrekareler 18-20 dolar değere sahip.

Döviz kuru konuttaki etkisini henüz göstermedi
Gayrimenkul sektörüyle ilgili değerlendirmede bulunan Ankara'da Elit Royal projelesine imza atan Elit Yapı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yıldızhan, piyasalarda iç ve dış etkenler nedeniyle sadece son bir ayda dövizin TL karşısında yüzde 7'ye yakın oranda değer kazanmasının, tüm sektörlerde olduğu gibi, konut sektöründe de olumsuz etkileri olduğunu söyledi.
Yerel seçimler nedeniyle altın bir yıl yaşanacağı düşünülen sektörde müşterilerin şu an piyasaların durulmasını beklediğini ifade eden Yıldızhan, “Yerli ve yabancı çok sayıda ekonomist ise Türkiye ekonomisini değerlendirirken, dolar karşısında çok aşırı değer kaybeden TL'nin, kısa sürede toparlanarak kuru lehine çevireceğini ifade ediyor” dedi.
‘İdeal zaman...’
Yıldızhan, gayrimenkulün her zaman yatırımcısını güldüren bir yatırım aracı olduğunun altını çizerek, “Konut sektöründe büyük kazançlar için ideal zaman dilimindeyiz. Konutta gelecek zamlar doğru projelerde çok büyük kârlar edilmesine neden olabilir. Bu fırsat iyi değerlendirilmeli” diye konuştu.
Fiyatlar artacak
Dövizdeki aşırı yükselişin özellikle birikimlerini döviz olarak yapanlara çok büyük fırsat kapısı açtığını ifade eden Yıldızhan, şunları söyledi:
“Bizim gibi ağırlıklı olarak ithal malzeme kullanan projeler, yılsonunda kur artışı nedeniyle ek faturalar ödemek zorunda kalıyorlar. Son projemizde sadece mutfak için kur farkından ödediğimiz ek maliyet daire başına 3 bin lirayı buldu. Ancak şu an biz de dahil satışlarını TL üzerinden yapan sektörün Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerdeki en önemli firmalar, ürettikleri konutlarda henüz fiyat düzenlemesine gitmedi. İşte bu an özellikle birikimlerini döviz ile yapanlara çok ama çok ciddi kazançlar getirebilir.”

Milyon dolarlık projede satışlarA devam ediyor
KLK Gayrimenkul tarafından inşa edilen Valle Lacus, Büyükçekmece’de hayata geçiriliyor. Tamamı villa olarak tasarlanan Valle Lacus, 44 villadan meydana geliyor. 110 bin metrekarelik arsa üzerine kurulan Valle Lacus projesinin yüzde 7’si yeşile ayrıldı.
3 katlı villalardan oluşan projede teslimlerin 2015 yılının Mart ayında gerçekleştirilmesi planlanıyor. 12 villanın kabası tamamlanan Valle Lacus projesinde örnek villa da konut alıcılarının beğenisine sunuldu. Mimari tasarımı Turgut Toydemir imzasını taşıyan Valle Lacus’ta villalar akıllı ev sistemiyle donatılıyor. Projede villa fiyatları 1 milyon 500 bin dolardan başlayarak 1 milyon 800 bin dolara kadar yükseliyor.

Yeni kampanya başlattı
İnnovia projesinde kampanyalı satışlar devam ediyor. Innovia 4 projesi Yeşil GYO tarafından Beylikdüzü’nde hayata geçiriliyor. Teslim tarihi Aralık 2015 olarak belirlenen projede 10 bin lira peşinat ödeyip 1250 lira taksitle ev sahibi olunabiliyor.
Innovia 4 Evleri'nde sıfır faiz ve yüzde 1 KDV avantajı sunuluyor. 95 bin metrekarelik peyzaj alanıyla dikkat çeken Innovia 4 Evleri'nde yürüyüş ve koşu parkurları, yüzme havuzu, fitness center, spor alanları, Türk hamamı, çocuk oyun alanları, geniş otopark alanları, cafeler ve restoranlar gibi birçok sosyal seçenek sunuluyor.

Dış cepheyİ tamamladı, teslİm hazırlıklarına başladı
Geçtiğimiz hafta içi cephelerindeki koruma folyoları açılan Lapis Han, orijinal renklerine kavuştu. Bordo ve kırmızı tonlarının hakim olduğu dış cephe panelleri Japonya’da üretildi. Panellerin renkleri özel danışmanlar eşliğinde özel sistem renk karışım teknolojisi kullanılarak elde edildi. A2 yanmazlık sınıfındaki bu paneller projede öne çıkıyor. Açılır alüminyum doğramalar tamamen projeye özel olarak üretildi.
Mart 2014’te sahiplerine teslim edilecek projede, hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Gürallar Yapı tarafından Kartal’da inşa edilen Lapis Han projesinde “Yüzde 10 peşinatla taksitleri teslimde öde” kampanyası da devam ediyor. Satışta 11 ofisin kaldığı projede fiyatlar 375 bin TL ila 1 milyon 500 bin TL arasında değişiyor. Gürallar Yapı, açılış sonrası için kiralama taleplerini de topluyor.
3 bin m2’lik sosyal alan
Proje, 6 bin 897 metrekare alan üzerinde 32 bin metrekare inşaat alanına sahip. İnşaatına Şubat 2013’te başlanan Lapis Han, 160 ofis ve 26 mağazadan oluşuyor. Alanları 57 ila 216 metrekareye kadar farklı metrekarelerden oluşan ve istenildiğinde birleştirilebilen ofislerden oluşan projede 3 bin metrekare sosyal donatı alanı bulunuyor.

2013 yılında 180 bin kişiye kredi sağladı
Yapı Kredi’den yapılan açıklamaya göre, banka 120 aya varan vadelerle geçtiğimiz yıl yaklaşık 45 bin adet konut kredisi kullandırdı. Ortalama bir hanede 4 kişi yaşadığı baz alındığında 2013’te İstanbul’un Beşiktaş ilçesini oluşturacak kadar konut, yeni sahipleriyle buluştu. 180 bin civarında kişi ev sahibi oldu.
Yapı Kredi Kişisel Bankacılık Pazarlama ve Konut Finansmanı Direktörü İsmet Erdem, “2013 yılında ilgi gören ürünlerinden biri mevcut evin satılmasını beklemeden ev alınabilmesini sağlayan ‘Ev Değiştiren Mortgage’ oldu. Müşterilerimizin konut kredisi başkalarıyla ortak ödemelerini sağlayan ‘Ev Beraber Mortgage’ ve ‘Kelepir Mortgage’ kampanyamız da yoğun ilgi gördü” dedi.

Bio İstanbul, GRI’nın yeni sponsoru oldu
Gayrimenkul sektörüne yeni bir soluk getiren Bio İstanbul, 1998 yılından beri üst düzey gayrimenkul yöneticilerini dünyanın dört bir yanında bir araya getiren Global Real Estate Institute tarafından gerçekleştirilen Türkiye GRI 2014 organizasyonunun ana sponsorluğunu üstlendi. Organizasyon gayrimenkul sektörüne yön veren üst düzey yöneticilerin katılımıyla 13-14 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Sektörün en sıcak konularının, fırsatlarının ve trendlerinin ele alınacağı etkinlikle ile ilgili değerlendirmede bulunan Bio City Development Company Group CEO’su ve Bio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Elie Haddad, Türkiye GRI 2014’ün ana sponsoru olmaktan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Maslak’ta % 40 enerji tasarrufu yapacak
Ünlü Mimar Emre Arolat’ın projelerinden biri olan Maslak No/1 Ofis Plaza, kiracılarına hem çevre hem de bütçe dostu çözümler de sunuyor. Maslak no/1 ofis binası, gelişmiş teknolojisi sayesinde % 40 enerji tasarrufunu kendi kendine sağlıyor. Aynı zamanda dünyada geçerliliği olan yeşil sertifikaları, iklimlendirme sistemi ve hybrid araç otoparkları, ofis katlarında yeşil yürüme alanlarıyla her 4 katta bir karşınıza çıkan bahçeleri ile çevreci bir ortam sağlıyor. Projedeki konutların metrekaresi 35 dolardan başlıyor.
Toplam 26 kattan oluşan ofis plazanın 20 katında, 1042 metrekarelik tek kat kullanımlı ofisler yer alıyor.

Konut teslimlerine 15 Şubat’ta başlıyor
1+1’den 5+1’e kadar farklı konut seçeneklerinden oluşan Elite Side’ta 1+1 konutların tamamı satıldı. 15 Şubat 2014’te yaşamın başlayacağı Elite Side projesinde alanları 122 ile 135 metrekare arasında değişen 2+1, 165 ile 177 metrekare arasında değişen 3+1 bulunuyor. 300 konuttan meydana gelen Elite Side, Şua İnşaat tarafından hayata geçiriliyor.
17 bin metrekarelik arsa üzerine konumlandırılan Elite Side’ın 14 bin metrekaresi yeşile ayrıldı. Pendik’te yer alan projede, banka kredili ödemeler yapılabiliyor. Elite Side’ta yüzde 25’lik peşinat istenirse 6 ay sonraya ertelenebiliyor.