Ekonomi İstanbul, Ruslar için en ucuz kent

İstanbul, Ruslar için en ucuz kent

26.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna savaşı yüzünden ülkeyi terk eden Rusların yaşadığı en ucuz şehir İstanbul oldu. Erivan, Tiflis, Belgrad ve Almatı Moskova’dan bile pahalı oldu.

İstanbul, Ruslar için en ucuz kent

Rusya’da yapılan bir araştırma Ukrayna savaşı yüzüden ülkelerini terk eden Rusların İstanbul haricinde gittikleri şehirlerde Moskova’dakinden daha fazla fazla para harcamak zorunda kaldıklarını ortaya koydu. Komsomolskaya Pravda gazetesinde yer alan habere göre savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana kaç kişinin Rusya’yı terk ettiği konusunda istatistikler muğlak. Ama ülkeyi terk edenlerin çoğu komşu ülkelere yerleşti. Taşınmanın en kolay olduğu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine talep yoğundu. Gazetenin haberine göre Ruslar bu ülkelere gittikleri dönemde orada hayat Rusya’dan ve özellikle Moskova’dan daha ucuzdu. Ancak yoğun Rus göçü sonrası fiyatlar hızla yükseldi. Bu kentlerde yaşamanın maliyeti hızlı bir şekilde arttı. Artık birçoğunda Moskova’dakinden daha fazla para harcamanız gerekiyor.

Haberin Devamı

Göç tetikledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in vaftiz babası olduğu Ksenia Solchak’a ait olan “Ostorojna Medya” tarafından yapılan araştırmayı aktaran gazete farklı kriterlerle bu başkentlerdeki ortalama yaşam maliyetini hesapladı. Araştırmada, tek odalı bir daire kiralamak, bir kafede kahve içmek, sinemaya gitmek, bir süpermarkette bir hafta yetecek alışveriş yapmak, taksiye binmek, bir restoranda öğle yemeği yemek, bir fitness merkezine üyelik, yüksek hızlı internet ve cep telefonu aboneliği gibi “zorunlu ihtiyaçlar” dikkate alınmış.

Bu hesaba göre, İstanbul tek odalı bir evde, minimum bütçeyle kısıtlı bir hayat sürmeyi göze alanlar için hala “en ucuz” şehir olarak öne çıkıyor. Diğer şehirler, yoğun Rus göçünün özellikle kiraları rekor düzeyde artırmasıyla Moskova’dan bile pahalı görünüyor.

Haberin Devamı

Rusların en yoğun göç ettiği şehirlerde bir aylık ortalama yaşam maliyeti Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 1.395 dolar, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te 1.142 dolar, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 1.124 dolar, Kazakistan en büyük şehri Almatı’da 961 dolar, Moskova’da 945 dolar ve İstanbul’da 873 dolar (23 bin 700 lira) oldu.

İstanbul cazip

İstanbul’da kent merkezinde tek odalı bir ev kirası 674 dolar olarak hesaplandı. Merkeze uzak tek odalı bir evin fiyatı ise 433 dolar olarak belirlendi. İstanbul’da ev aidatları da 60 dolarla en düşük seviyede olurken, Belgrad’daki bir dairenin aylık aidatının 160 dolar olduğuna dikkat çekildi. İstanbul ayrıca, öğle ve akşam yemeği, taksi, internet, kahve ve sinema bileti ücretlerinde de en ucuz şehirlerden birisi oldu.

İstanbul, Ruslar için en ucuz kent

Sürgünden yayın yapıyor

Babası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çok yakın aile dostu olan Ksenia Sobchak, savaş karşıtlığı yüzünden evine polis baskını yapılınca ülkesini terk etmişti. Yürüyerek Belarus’a geçen Sobchak, İsrail pasaportunu kullanarak Belarus’tan Litvanya’ya kaçmıştı.

İstanbul, Ruslar için en ucuz kent