Ekonomi İstanbul ‘sağlığın başkenti’ olacak

İstanbul ‘sağlığın başkenti’ olacak

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kamu Özel İşbirliği (PPP) modeli kapsamında inşaatı devam eden Başakşehir Şehir Hastanesi’nin tamamlanmasına bir yıl kaldı.

İstanbul ‘sağlığın başkenti’ olacak

Rönesans Sağlık Yatırım ile Japonya’nın yatırım ve ticaret şirketlerinden Sojitz ortaklığı ile yatırımı 33 ayda gerçekleştirilecek Hastanenin yatırım bedeli 203.7 milyar Japon Yeni. Aralarında, Japon Devlet Bankası JBIC ve Japon devlet kuruluşu NEXI’nin de bulunduğu 9 farklı global finans kuruluşunun desteklediği hastane, 2020’de tamamlandığında dünyanın sayılı sağlık kampüsleri arasına girecek. 2 bin 682 yatak kapasitesiyle günde 32 bin 700 hastaya hizmet vermeye hazırlanan hastane 1 milyon metrekare üzerine kuruluyor.

Haberin Devamı

Hastanenin yüzde 55’inin tamamlandığını belirten Rönesans Sağlık Yatırım CEO’su Kaan Kemal Ekermen, dünyada ilk defa kullanılacak hibrit ameliyathanelerin burada görüleceğini söyledi.

3 hastane bir arada

Ekermen, 4 bin 300 medikal personeli, 4 bin 50 hizmet personeli ve 810 yönetim personeline istihdam sağlanacağını belirterek, “Şehir hastanesi, 2 bin 354 yatak kapasiteli ana hastane, 200 yatak kapasiteli fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi ile 128 yatak kapasiteli psikiyatri hastanesinden oluşacak” dedi.

Hastanede sismik izolatörler olduğunu söyleyen Ekermen, “Böylece deprem sırasında ve sonrasında tüm operasyonel faaliyetler aksama olmadan yerine getirilecek. Son teknoloji ürünü olan 3 yönlü sarkaç tipi 2 bin 68 adet sismik izolatör üzerine inşa edilen hastane tamamlandığında dünyanın en büyük sismik izolatörlü binası olacak” dedi.

Haberin Devamı

Ekermen, kamu-özel işbirliği modeli kapsamında 2020 yılına kadar 4.3 milyar dolarlık yatırımla 3.2 milyon metrekare büyüklüğünde sağlık kompleksleri inşa etmiş olacaklarını kaydetti.

İstanbul ‘sağlığın başkenti’ olacak

Rusya’ya proje sundu

Türkiye’de sağlık sektörü, medikal inşaat ve sağlık işletmelerinden elde edilen tecrübeyi yurtdışına da taşıyacaklarını belirten Rönesans Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, “Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile yapılan anlaşma kapsamında, Rusya’nın farklı bölgelerinde, üniversite bünyelerinde kurulacak 15 adet eğitim ve araştırma hastanelerini kapsayan ortak bir projeyi hayata geçirmek üzere çalışıyoruz” diye konuştu.

‘İstanbul’da 39.800 yatak var’

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, “Buradaki hizmetin başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü 2 bin 682 yatak sadece büyüklük anlamında değil fonksiyon anlamında da bölgenin hastaneye büyük ihtiyacı var.

Hastanede tıbbi olarak yapılmayacak hiçbir işlem kalmamış durumda. İstanbul’da 39 bin 800 yatağımız var. Bunların yüzde 80’i tek ve çift kişilik nitelikli yataklarımız. Son 3 yılda İstanbul’da yaklaşık 3 bin 600 tane yatak ilavesi oldu. 8 tane büyük hastaneyi hizmete sunduk” ifadelerini kullandı.