Ekonomi ‘İstanbul’suz konut desteği

‘İstanbul’suz konut desteği

27.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

2015 yılı başında “İnşaat Sektörü Zirvesi”nde Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk konutunu alacak olanlara “devlet desteği” müjdesi vermişti. Kendisine ait konutu olmayan Türk vatandaşlarının, yurt içinde ilk ve tek konut satın alımlarına destek olmayı amaçlayan “Konut Hesabı ve Devlet Katkısına Dair Yönetmelik”, dün Resmi Gazete’de yayımlandı.

‘İstanbul’suz konut desteği

Buna göre, konut hesabı açıp asgari 3 yıl hesaba düzenli ödeme yapan Türk vatandaşlarına, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sine kadar devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı 15 bin lirayı geçemeyecek. Katkının 15 bin lirayı geçmeyeceği şartı, sektör oyuncuları tarafından yetersiz bulundu. Hatta desteğin vatandaşı tasarrufa itmesi olumlu bulunsa da, İstanbul gibi büyükşehirlerde katkı miktarı “anlamlı” görülmedi.
Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, rakamın sosyal konut ihtiyacı için bir anlam ifade edebileceğini, ancak orta ve üstü konutlar için katkı sağlayacağını düşünmediğini söyledi.
Çelik, “Sonuçta bir teşviktir. İstanbul, Ankara gibi metropollerde çok anlam ifade edeceğini düşünmüyorum. Ama Anadolu’nun pek çok kentinde hareket oluşturabilir. ‘Konut sektörüne katkısı olur mu?’ derseniz, katkısı olan bir model değil” dedi.

Olumlu adım
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, sistemin konut alacaklara ve belirli sosyo-ekonomik seviyeye hitap eden markalı konut satan inşaat şirketlerini olumlu etkileyeceğini belirtti. Dumankaya, “İstanbul için büyük olmasa da, İstanbul dışındaki şehirler için önemli destek” dedi.

Haberin Devamı

6 ay sonra yürürlükte
Söz konusu hesap, bankaların yurt içi şubelerinde Türk lirası cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılabilecek. Katılımcı, birden fazla konut hesabı açtıramayacak. Hesaba ödemeler aylık veya üç aylık olarak düzenli şekilde yapılacak, düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 250 TL, üst sınır ise 2 bin 500 TL olacak.
Ödemelere ilişkin esaslar devlet katkısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak ve hak sahibine konut hesabının bulunduğu banka aracılığıyla ödenecek. Katılımcı, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içerisinde konut hesabının bulunduğu bankaya müracaat edecek. Banka, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden katılımcı bilgilerinin kontrolünü sağlayacak. Banka, ay içerisinde yapılan devlet katkısı ödeme başvurularını kontrol edecek ve takip eden ayın ilk 10 iş günü içerisinde tek liste halinde Bakanlığa iletecek. Bakanlık söz konusu bilgileri bankalardan elektronik ortamda da istemeye yetkili olacak. Bakanlık, bankaların gönderdiği belgelerin ulaşmasını izleyen 10 iş gününde, bilgi ve belgeleri kontrol edip, devlet katkısının bankaya aktarılmasını sağlayacak. Yönetmelik 6 ay sonra yürürlüğe girecek.