07.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
YAVUZ KARAMAN-EMLAK
İstanbul’da Tarlabaşı ve Fener-Balat’taki kentsel dönüşüm projelerini yürüten GAP İnşaat, ilk markalı konut projesi Şehrizar Konakları’nı için Altunizade ile Çamlıca Tepesi arasındaki bölgeyi seçti. Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı modeliyle inşa edilen proje, Boğaz’a nazır konumuyla dikkat çekiyor.
Şehrizar kelimesinin ‘şehrin bahçesi’ anlamına geldiğini belirten GAP İnşaat Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, projeyi bu tanıma uygun geliştirdiklerini vurguladı. Dört mevsim yeşil kalacak peyzaj uygulaması ve İstanbul’da yetişen tüm bitkilerin projede yer almasını bu yöndeki örnekler olarak gösteren Yetkin, projenin bir diğer önemli özelliği olarak lokasyonunu gösterdi. Yetkin, İstanbul mimarisini yansıtan projenin az katlı mimarisiyle Boğaz’ın yakınında farklı bir yaşam sunduğunu dile getirdi.
Feyzullah Yetgin, 50 bin metrekare arsa üzerinde yükselen projede toplam 110 bin metrekare inşaat planlandıklarını belirterek, “38 blokta 208 konuttan oluşan Şehrizar Konakları’nda 180 ile 600 metrekare büyüklüğünde konutlar bulunuyor. Projede 3+1’den 8+1’e kadar farklı daireler, ailelerin yaşayabileceği şekilde tasarlandı” dedi. Yetgin, projede metrekare fiyatlarının ise 10 bin lira seviyesinde olduğunun altını çizerek, fiyatla ilgili olarak şu ayrıntıları verdi:
Yüzde 60’ı satıldı
“Metrekare fiyatlarını ortalama 9 bin liradan satışa çıkarmıştık, şimdi 10 bin lira oldu. Proje bittiğinde 13-14 bine, hatta daha da üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz. Fiyatlarımız 1 milyon 950 bin liradan başlıyor, 3 milyon 500 bin liraya kadar çıkıyor. İstanbul’da Boğazı’nın çok uzağındaki rezidanslarda bile bu fiyatlardan satış yapılıyor.”
Yetgin, projede 4 ay önce satışa çıktıklarını ve satışları yüzde 60 oranında tamamlandıklarını belirterek, “97 dairenin anlaşması yapıldı. Diğer konutlarında kaparoları alındı. Yüzde 60 seviyesine ulaştık” dedi. Yetgin, projede Vakıfbank, Halkbank ve Bank Asya’dan kredi de kullanıldığını da belirterek, ayrıca yüzde 50 peşinle 12 ay vade yaptıklarını söyledi.
4 ünlü mimarın imzası
Ünlü mimarlar Han Tümertekin, Nevzat Sayın, İhsan Bilgin ve Sinan Kafadar’ın imzasını taşıyan projede inşaat seviyesi de yüzde 60’a ulaşmış durumda. Boğaziçi Köprüsü’ne ilk giriş yoluyla bağlanan projenin 2013 yılının ilk yarısında teslim edilmesi planlanıyor. Projede otopark, blokların altındaki 600 araç kapasiteli beş otopark katıyla çözümlendi. 5 bin metrekarelik sosyal tesisin bulunduğu projede yerleşim planlanırken, kendi içerisinde birkaç bloğun birleştiği mahalleler de oluşturuldu. A plus markaların kullanıldığı projede seçenekli dekorasyon da var.
Artık her proje satamayacak
Projenin yüzde 50 ortağı olan Emlak Konut GYO’nun Genel Müdürü Murat Kurum da, ilk anlaşmada 275 milyon lira olan hasılat bedelinin, yaklaşık 540 milyon liraya yükseldiğini açıkladı. Bu rakamın yarısının Emlak Konut’a geleceğini ifade eden Kurum, projenin kalitesiyle satış gelirini arttırdığını söyledi.
Arsa varlıkları hakkında konuşan Kurum, 2003’ten bu yana TOKİ’den 4.5 milyar liralık arsa satın aldıklarını kayderek, Ataşehir’de 40 bin metrekarelik, Zekeriyaköy’de 500 bin metrekarelik arsaları olduğunu söyledi. Kurum, Boğaz’da ise eskiyen kamu binalarının arsalarıyla ilgilendiklerini belirtti.
Mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarıyla ilgili sıcak gelişmeler olacağına ve rekabetin artacağına işaret eden Kurum, şunları söyledi: “Mütekabiliyet değişirse yabancıların gelip konut alacağı yerler belli. Lokasyon iyi olacak özellikle merkezdeki projeler talep görecek. Bu talep merkezdeki fiyatları biraz arttırıp konutların çabuk erimesini sağlayabilir. Ama artık her proje satamayacak.”Kurum, İstanbul’da acil yapılması gereken konut miktarını da 300-500 bin diye kaydetti.
ARTAN FAİZLERİN BEDELİ 40 BİN LİRA EK ÖDEME OLDU
Konut kredilerinde 2011 başında aylık ortalama yüzde 0.78 seviyelerindeki faizler, Aralık 2011’de yüzde 1.27 seviyelerine yükselirken, artış sonrasında 100 bin lira konut kredisi alan bir tüketici 120 ayda 40 bin lira fazla ödeme yapıyor
Konut kredilerindeki artış göz önüne alındığında, tüketici Ocak 2011’de 0.76 faiz oranıyla 100 bin lira konut kredisi çektiğinde 60 ay vadedeki aylık ödemesi 2 bin 82 lira olurken, Aralık 2011’de 1.24 faiz oranıyla 2 bin 373 lira ödemek zorunda. Aylık ödeme miktarı, ocakta 120 ay vadede yüzde 0.80 düzeyindeki faiz oranıyla 1.299 lira, aralık ayında 1.635 lira oldu. 2011 Ocak ile 2011 Aralık ayı arasındaki fark dikkate alındığında, tüketici Aralık 2011’de 100 bin lira konut kredisi aldığında 60 ay vadede aylık 291 lira, 120 ayda da 336 lira daha fazla ödüyor. Dolayısıyla faizlerin bir yılda ortalamada geldiği nokta itibariyle, bir tüketici 60 ayda toplamda 17 bin 460 lira, 120 ayda ise 40 bin 320 lira daha fazla ödeme yapacak.
Faizlerdeki yükseliş sürecek
Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, faiz oranlarının 2011 başında ortalama aylık yüzde 0.78 seviyelerinden yurtdışında yaşanan global gelişmeler sonrasında aylık yüzde 1.27 seviyelerine geldiğini belirterek, piyasalarda yaşanan belirsizliğin likidite sıkışıklığına ve fonlama imkânlarının daralmasına neden olduğunu söyledi. Erdem, önümüzdeki dönemlerde konut kredisi faizlerdeki artış trendinin devam edeceğini öngördüklerine dikkati çekti.
Erdem, 100 bin lira tutarında ve 10 yıl vadeli konut kredisinin aylık taksitlerinde 336 lira tutarındaki artışın aylık geliri 3 bin lira olan bir müşterinin aylık gelirinin yüzde 10’undan fazlasına denk geldiğini vurgulayarak, bunun da ciddi bir artış olduğunu, bu nedenle artışın talebi etkilediğini ifade etti.
Değerlemeciler dönüşüm ve 2B’de rol almayı bekliyor
Yasal çalışmaların tamamlanacağı kentsel dönüşüm ve 2B’de değerleme usüllerinin belirlenmesinde değerleme uzmanları doğrudan rol istedi. Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Bekir Yener Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’na hem 2B hem de kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili resmi başvuruda bulunduklarını söyledi. 2B ile ilgili kanun taslağında beklentilerinin tam olarak karşılanabilmesi için mevcut taslakta sektöre verilen görevin dolaylı değil, doğrudan belirtilmesini istediklerini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:
“Halihazırda gündemde olan 2B taslağında rayiç bedelin Hazine’ye ait taşınmazların değerleme esaslarına göre yapılacağı ifade ediliyor. Bu çerçeve içerisinde de rayiç bedelin bizim üyelerimizce de yapılabileceği aktarılıyor. Biz, TDUB olarak 2B düzenlemesinde sektörümüze bu şekilde dolaylı değil doğrudan bir görev verilmesinin daha açıklayıcı olacağını düşünüyoruz.”
Yıldırım, söz konusu düzenlemeler kapsamında yapılacak değerlemelerde ve değerlere yapılacak itirazlarda, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) lisanslı değerleme uzmanlarının, konunun muhatabı olarak adres gösterildiğine değinerek, “Biz sadece 2B ile ilgili değil bundan sonra gündeme gelecek olan Kamulaştırma Yasası kapsamında da bilirkişi olarak rol almak istiyoruz. Halka açık şirketlerin de gayrimenkul değerlemesini yapabiliyoruz” diye konuştu.
Dönüşüm tasarısı ‘kepçeyi’ de hareketlendirecek
SİF JCB iş makinalarının Genel Müdür Cüneyt Divriş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Van depreminin ardından seferberlik ilan ettiği kentsel dönüşümde yasanın çıkmasıyla birlikte, Türkiye’de yaklaşık 19 milyon yapı stokundan kaçak, ruhsatsız ve depreme karşı dayanıksız olan yüzde 40’ına denk gelen 8-8.5 milyon konutun yenilenmesinin önünün açılacağının altını çizdi. Divriş, gayrimenkul sektörünün en önemli gündem maddesinden biri olan kentsel dönüşümün, iş makinaları pazarını da önemli ölçüde etkileyeceğini belirtti. Türkiye’nin 2012’de yüzde 4-5 seviyesinde büyüyeceğini belirten Divriş, bu büyümeye en çok katkısı olacak sektör olarak inşaatı göstererek, iş makinalarında yüzde 15-20 büyüme beklediklerini açıkladı.
Kiralama artmalı
İngiltere’de iş makinaları sektöründe hizmet veren firmaların yüzde 90’ının kiralama yolunu tercih ettiğini, Türkiye’de ise tercih edilen yöntemin satın alma olduğunu söyleyen Divriş, “Türkiye’de de kiralama sisteminin yaygınlaşması ve hatta kurumsal inşaat firmalarının bu kiralama metodunda öncülük etmesini bekliyoruz” dedi.
Sektör açısından 2011 yılını değerlendiren Divriş, iş makinaları sektörünün inşaatın seyrine paralel bir gelişim gösterdiğini belirterek, “2007 yılında rekor kırdık ve yıllık 11 bin adet satış yaptık. Sonraki kriz döneminde sayı 5 bine geriledi ama son rakamlar gelmese bile 2011 yılında 11 bini de geçtiğimizi tahmin ediyoruz” dedi.
Dönüşüm makinesi üretti
Geliştirdikleri Rubble Master isimli makinanın kentsel dönüşümde yer alacak inşaat firmalarına hitap ettiğini dile getiren Divriş, “Mobil kırıcı prensibiyle çalışıyor. Bina yıkıldıktan sonra içindeki mıknatıslar sayesinde demiri betondan ayırmaya yarayan araç, maliyeti önemli ölçüde etkilerken, enerji ve iş yükünden de tasarruf sağlıyor” dedi.
Kamer’den emlak için yeniden yatırım sinyali
Bir dönem Dubai firması Emaar ile işbirliği yapan fakat şirketteki yüzde 40 hissesini satarak ortaklıktan ayrılan mücevher sektörünün önemli isimlerinden biri olan Atasay Grup Yönetim Grup Başkanı Cihan Kamer, yeniden gayrimenkul sektöründe yatırım yapma sinyali verdi. CK Properties Gayrimenkul Geliştirme A.Ş. isimli bir firması bulunan Cihan Kamer, şirketin 52 bin 500 lira olan sermayesini olağanüstü oranda artırdı. CK Properties’in sermayesi 2011 yılı olağanüstü genel kurul toplantısında 28 milyon 947 bin 500 lira artırılarak 29 milyon liraya çıktı. Cihan Kamer’in büyük hissedarı olduğu şirketin merkezi ise Yeni Bosna Merkez Mahallesi olarak görülüyor.
Yirmi dönümden küçük arazilerde dikkatli olun
Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, 20 dönümün altındaki arazilerde hissesi bulunanları uyardı. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8’inci maddesinin büyükşehirlerde 20 dönümün altındaki arazilerde hissesi olanları mağdur edecek bir düzenlemeye sahip olduğunu söyleyen Taşçı, “Eğer almış olduğunuz arazi 19 bin 999 m2 içerisinde ise, siz de buradaki 1.000 metrekarelik hissenizi satmaya kalkarsanız, 8’inci madde, ‘Bu arazide hissesi olmayan dışarıdan bir alıcıya satamazsın’ diye, engel çıkarıyor.”
Bu durumda, hisse sahiplerinin hisselerini gerçek değerinin altında satmak zorunda kalacağına işaret eden Taşçı, “Bu durumda hisseyi değerinin altında satmaktan başka çare kalmıyor” dedi.
‘Kirayı 3 ay ben öderim’ kampanyasına başladı
İstanbul Maslak’ta hazır ofis konseptiyle hizmet veren Windowist, ‘2 Sizden 1 Bizden’ kampanyasıyla 12 ay yerine 9 ay kira alma kararı verdi. Windowist’ten yapılan açıklamaya göre, ofisini seçip 1 yıllık sözleşme imzalayanlar 2 aylık kiralarını ödüyorlar ve sonraki 1 aylık kirayı onların adına Windowist ödüyor. Windowist’teki 183 adet hazır ofis, 1-8 kişilik ofisler veya donanımlı tam kat alternatiflerleriyle hizmete sunuluyor.
Yüksek teknoloji ve çevreci bir yaklaşımla geliştirilen proje için yapılan açıklamada altı çizilen noktalardan biri de aidat, stopaj, elektrik, su, güvenlik, temizlik, ofis sigortası, dekorasyon, teknolojik alt yapı gibi sorunlarıyla kiracının ilgilenmemesi oldu.
İndirimli fiyatları ocak ayı için de geçerli kıldı
Samandıra’da yer alan Selective Samandıra projesinde yılbaşı için uygulanan kampanyanın ocak ayı boyunca geçerli olacağı açıklandı. Yapımcı firma Alper İnşaat tarafından yapılan açıklamaya göre kampanya kapsamında indirim uygulanan daireler için yüzde 25 peşinat ödenerek kalan yüzde 75’lik kısım için 12 aydan 120 aya kadar sabit taksitlerle anlaşmalı banka üzerinden piyasa koşullarına göre daha düşük vade oranlarıla kredi kullanılabiliyor. Açıklamaya göre, kampanya 1+1, 2+1 ve 3+1 tipinde sınırlı sayıda daire için geçerli olacak. Ankastre sete sahip olan daireler, yedi ay sonra teslim edilecek.