Ekonomi İstanbul ‘vizyon’ projelerle atakta

İstanbul ‘vizyon’ projelerle atakta

19.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en önemli metropolleri arasında yerini alan İstanbul, altyapı, ulaşım ve gayrimenkul projeleriyle gelişmeye devam ediyor. Büyük ölçekli konut ve ofis projelerinin yapıldığı İstanbul’da gelişim aksı da yön değiştiriyor. Yeni şehir merkezleri oluşturulurken, bir yandan da havalimanı, köprü gibi projelerle şehrin trafiğinin rahatlatılması amaçlanıyor. Bunların yanı sıra Vialand, Maltepe Dolgu projesi gibi çalışmalarla bir kültür başkenti olan şehrin kültürel gelişimi de destekleniyor

İstanbul ‘vizyon’ projelerle atakta

3. havalimanı
Yeniköy ve Akpınar köyleri arasına yapılacağı açıklanan 3. Havalimanı için altyapı ve ulaşım çalışmaları devam ediyor. Tüm etaplar bittiğinde, yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik kapalı alanı sahip olması beklenen havalimanının dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacağı söylentisi de meraklı bir bekleyiş yaratıyor.
Kademeli olarak 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşacağı öngörülen 3. havalimanının ilk etabının 2017’de tamamlanması bekleniyor. 3 Mayıs’ta ihaleye çıkacak projeye yerli ve yabancı büyük grupların ilgi gösterdiği dile getiriliyor. 3. Köprü ile aynı sürede bitirilmesi hedeflenen projenin Arnavutköy-Göktürk-Çatalca yollarının birleştiği kavşaktaki 3 bin 500 hektarlık bölgeye yapılması ve 6 pistinin bulunması planlanıyor.

3. Köprü
Türkiye’nin ikinci büyük otoyol projesi olan Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul’a yapılacak 3. köprüyü de içinde barındırıyor. Sarıyer’in Garipçe Köyü ile Beykoz Poyrazköy arasında yapılması planlanan 3. köprü çalışmaları devam ediyor. Üçüncü köprünün 2015 yılı sonunda hizmete açılması hedefleniyor.
29 Mayıs 2012 tarihinde sonuçlanan ihalede İstanbul Boğazı’na inşa edilecek 3. Köprü’nün yapımını da içeren ‘Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin 3. Boğaz Köprüsü dahil olan Odayeri-Paşaköy Kesimi’nin ihalesini İçtaş-Astaldi ortaklığı kazanmıştı. İçtaş-Astaldi, ortaklık yapım ve işletme süresi dahil 10 yıl 2 ay 20 günlük teklif vermişti.
Boğaz’a yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı’nı Tekirdağ’a bağlayacak 414 kilometre uzunluğundaki projenin maliyeti kamulaştırma bedeliyle birlikte 6 milyar doları buluyor.

Haberin Devamı

Kanal İstanbul
‘Çılgın Proje’ olarak lanse edilen Kanal İstanbul, Marmara ve Karadeniz’i kanalla birbirine bağlayacak. Güzergâhıyla ilgili farklı planlar ortaya atılan projenin daha önce Marmara girişi olarak Silivri’den başlayıp, Karadeniz’de ise Terkos Gölü civarında bitmesi planlanıyordu.
Fakat yeni yapılan açıklamalara göre, projenin Küçükçekmece, Başakşehir, Arnavutköy hattında açılması bekleniyor. Tahmini maliyetinin 10 milyar dolar olması beklenen proje ile büyük gemiler geçişlerini yapabilecek. Karadeniz ve Marmara Denizi’ni birbirine bağlayacak kanalın uzunluğu yaklaşık 50 metre olacak. Yüzey genişliği 145 ile 150 metre arasında olması planlanan kanalın derinliği ise 25 metre olacak.
Kanalın taban genişliğinin 120 metre olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Tuzla Marina
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Tuzla Belediyesi’nin desteklediği ve Via Properties tarafından yapılacak olan Tuzla Marina projesi 250 milyon dolara mal olacak.
Yılda 25 milyon ziyaretçi getirmesi beklenen karma projenin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Tuzla Büyükşehir Belediyesi’nden ihale usulü ile 120 milyon 750 bin liraya 30 yıllığına Via Properties’e kiralanarak kullanım hakkı verilen projede, 850 yat kapasitesine sahip marina, denizin üstünde adalardan oluşan bir alışveriş merkezi, 5 yıldızlı lüks bir otel, su oyunları eğlence parkı ile 2 bin araçlık otopark olacak. İstanbul’un vizyon projelerinden biri olan, şehrin en uzun sahil şeridine sahip Tuzla projesinin, Türk turizmine ve ekonomisine de doğrudan katkı sağlaması amaçlanıyor.

Galataport
Karaköy rıhtımından Mimar Sinan Üniversitesi’ne kadar olan 112 bin 147 metrekarelik alanı kapsayan Türkiye Denizcilik İşletmelerine ait Salı Pazarı Liman Sahası, kamuoyunda bilinen adıyla Galataport dahilinde Kruvaziyer Liman projesi gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Proje kapsamında kruvaziyer liman alanında emsal dikkate alınarak hesaplanacak alanın en az yüzde 15’i terminal ve teknik hizmet alanı olarak planlanırken, en az yüzde 25’i ise turizm tesis alanı olarak ayrılacak. Kalan alanlar ise ticari alanlar olarak değerlendirilebilecek.
Ticaret alanında da alışveriş merkezi, yeme-içme alanları, ticaret üniteleri gibi birimler yer alabilecekken, turizm alanlarında ise konaklama ve dinlenme tesisleri, otel, butik otel gibi tesisler yapılabilecek.
Proje dahilinde kamunun kullanabilmesi için açık meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilebilecek rekreasyon alanı da planlanıyor.

Haberin Devamı

Maltepe dolgu projesi
Sahil yolundan denize doğru 400 metre açıktaki projesiyle Maltepe’de yeni bir dönemi başlatmaya hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu merkezde sosyal tesisler, oyun-eğlence ve kültür kompleksi kuracak.
Sahil yolunun Maltepe ilçesi sınırları dahilinde kalan bölümde gerçekleştirilecek ‘Maltepe Dolgu Alanı Düzenleme Uygulama Projesi’ kapsamında, projenin ilk etabında anroşman inşaatları tamamlanacak, sonrasında dolgu alanlarının üzerinde sosyal tesis inşası başlayacak. 1 milyon metrekarelik alanda gerçekleştirilecek proje, sahil yolundan denize doğru olmak üzere 400 metre açıkta konumlanacak.
Uzunluğunun 2.5 kilometre olarak planlandığı projede çok amaçlı bir kültür ve spor kompleksi olacak.

Haberin Devamı

Yeni şehir
İstanbul’da 3. havalimanını da kapsayarak Kemerburgaz’dan başlayıp Başakşehir’i ve Kayabaşı’nı içine alarak Küçükçekmece’ye kadar uzanacak Yenişehir projesi dünyanın önde gelen mimarlık ofislerinin yer aldığı bir konsorsiyum hazırlanıyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve Emlak Konut GYO arasında 24 Aralık 2012’de imzalanan protokol ile Yenişehir’in sınırları çizilirken, protokole ek olarak imzalanan bir diğer protokol ile de Emlak Konut GYO, Yenişehir alanında çalışmaları hızlı bir şekilde başlatmak ile görevlendirildi.
Toplam 42 bin hektarlık alan içerisinde 3. havalimanı ve 4 ayrı özellikte şehir bulunacak. Bu şehirler, Kayabaşı, Bio İstanbul, Sağlık Kent ve Magnet City isimlerini alacak. Kayabaşı, projenin merkezi olacak. Yaklaşık bin 100 hektarlık alanı kapsayan bölgede 200 bin kişinin yaşaması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Göğüş Holding ABD’ye çıkarma yaptı
Göğüş Holding Trend Residence projesininin ilk lansmanını Amerika’da yaptı. 500 bin liradan başlayan evlerin yüzde 30’u satıldı. Trend Residence zincirinden daire satın alan tüm yatırımcılara, gayrimenkul yönetimi hizmeti de sunduklarını söyleyen Göğüş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Göğüş, hem Türkiye’den hem de ABD ve Avrupa’dan daire satın alan vatandaşların konutlarını kiraya verme ve bakım işlemlerini, profesyonel bir ekiple Türkiye’ye gelmeden telefonla koordine ettiklerini belirtti.
Konutları otel konseptinde günlük aylık ve yıllık olarak kiraya verdikleri için yatırımcıların yılın belirli dönemini İstanbul’daki evlerinde geçirebildiklerini ifade eden Göğüş, “Kendilerini, evlerini kiraya vermedikleri bu özel dönemlerde havalimanından alıyor, özledikleri lezzetlerin siparişlerini dahi alarak evlerinin mutfağında geldikleri an hazır ediyoruz” diye konuştu.

5 yılda 100 projeye ulaşacak
Kerem Göğüş, hedeflerinin, Trend markasıyla 5 yılda şehir merkezinde yer alan 100 projeyle, 2 bin 500 ultra lüks residence inşa etmek olduğunu ifade ederek, “Son 1 yılda gayrimenkul sektörüne 90 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirerek planladığımız tüm projeleri hayata geçirdik. Gerçekleşen bu hedefin ardından 5 yıllık yatırım planı kapsamında toplam 1 milyar dolarlık yatırıma imza atacağız’’ dedi.
Göğüş Yapı’nın 100 proje hedefi kapsamında, tamamladığı 2, devam eden 5 projenin yanı sıra 2013 yılı sonuna kadar İstanbul’da 10 Trend markalı projenin daha hayata geçmesiyle Trend Residence sayısını 17’ye yükselteceğini belirten Kerem Göğüş, “Bu projelerin tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük residence zincirini İstanbul’a kazandıracağız. Bu projeler İstanbul’un en merkezi noktaları olan Beşiktaş, Beyoğlu ve Şişli’de yer alacak” dedi.

‘Prestijli konutları satıp sosyal konut yapıyoruz’
Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) yapılan açıklamaya göre TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel, Etiyopya Kentsel Gelişme İnşaat Bakanı Mekuria Haile ve Etiyopya Kamu Mobilizasyonu ve Katılım Danışmanı, Bakan Redwan Hussien ve Kamu Ortaklığı Devlet Bakanı Alebachew Negussie ile beraberindeki heyeti TOKİ’nin Bilkent’teki binasında kabul etti. TOKİ projeleri ve finansman modeli hakkında konuk heyete bilgi veren Karabel, “Arsa karşılığı gelir paylaşımı projeleri ile büyük şehirlerin değerli arsalarında prestij konutlar üretilip satılarak gelir elde edilmekte ve sosyal konutların finansmanına destek sağlanmaktadır” dedi.

JCR’dan Ağaoğlu’na ‘yatırım yapılabilir’ notu
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR, Ağaoğlu Şirketler Grubu bünyesindeki Akdeniz İnşaat’ı yatırım yapılabilir kategorisinde değerlendirerek Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu BBB + (Trk) görünümünü ise ‘Pozitif’, Kısa Vadeli Ulusal Notu’nu A-2 (Trk) görünümünü de ‘Pozitif’ olarak belirledi.
JCR ayrıca Ağaoğlu’nun Uzun Vadeli Uluslararası Yabancı Para ve Yerel Para Notları Ülke Notu’nu tavan puan olan ‘BB’ olarak gösterdi. Desteklenme Notu’na 2 ve Ortaklardan Bağımsızlık Notu’na ise B olarak verdi. Raporda, 2012 yılında da finansal performansı iyice yükselen grubun, son dört yıllık süreçte sektörün oldukça üzerinde bir bileşik büyüme seviyesine ulaştığı belirtildi.

Anneler Günü’ne özel kampanyayı uzattı
Çukurova Gayrimenkul tarafından inşa edilen Çukurova Tower projesi Anneler Günü’ne özel fırsat standına gösterilen yoğun ilgi nedeniyle 18-19 Mayıs'ta da fırsat günleri düzenliyor. Çukurova Tower’ın bu hafta sonuna özel fırsat standı Palladium Alışveriş Merkezi’nde yer alacak. Buna göre, Çukurova Tower standına gelip ön talep formu dolduran ve bir ay içinde ev alanlar yüzde 1 peşinatı ödemeyecek. Ayrıca geri kalan peşinatı bir yıl sonra ödemek ya da krediyi bir yıl sonra başlatmak gibi bütçeye özel ödeme planları da stanttaki fırsatlar arasında yer alıyor.
Kartal’da yükselen projede teslimler 2014 yılının Ekim ayında yapılacak.

Ankara’da konutun son 10 yılı konuşuldu
Seranit Yapı Grubu sponsorluğunda, TSMD (Türkiye Serbest Mimarlar Derneği) Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen ‘Ankara’yı Değiştiren Projeler - 10/10 Forumları’nın beşincisi, ‘Son 10 Yılda Konut’ teması ile gerçekleştirildi.
Oturumda, Mesa ve Aktürk Yapı ortaklığıyla hayata geçirilen ‘Park Oran Konutları & İş-Konut Kulesi’ projesi konu edildi. Oran’da yer alan proje üzerinden, şehir içi ve şehir dışı büyük ölçekli konut tasarımları, konut yerleşimlerinin değişen ölçeği, yeri ve ölçeği içerisinde kendi bağlamını yaratma çabası ve konut kavramının değişkenleri tartışıldı.