14.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
EKONOMİ SERVİSİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde TÜSİAD toplantısında ilk kez gündeme getirdiği, uzun tartışmalar sonrasında bu yılın başlarına kadar da rafta kalan “Yüzde 100 yerli otomobil” konusunda ilk somut adım atıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ilk kez yerli otomobile ilişkin prototiplerin kamuflajlı görüntüsünü paylaştı.
AA Editör Masası’nda, üretilmiş 3 prototip bulunduğunu anlatan Bakan Işık, otomobillerin kamuflajlı fotoğraflarını ve Gebze’deki TÜBİTAK MAM’da çekilen test filmini paylaşırken, “İnşallah 2016’da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartında deneyeceğimiz 30-40 araç üretmeyi hedefliyoruz. 2020’den önce, 2019 sonuna kadar Türkiye’de bunun seri üretimini başlatmayı hedefliyoruz” dedi. Otomobilde mekanik aksamın gittikçe önemini kaybettiğini, buna karşılık yakıt pilleri, batarya, donanım, yazılım, dijital güç aktarıcılar ve elektrik motorların ağırlığının arttığını anlatan Işık, Türkiye için burada bir fırsat penceresi olduğuna dikkati çekti.
Temel oluşturacak
Otomobil markalarında farklılaşmanın yaşanacağı dönemde, Türkiye’nin de kendi markasını üretmesi gerektiğini vurgulayan Işık, bu noktada Türk otomotiv yan sanayinin stratejik bir konuma yükselmesi için yerli otomobili olmazsa olmaz gördüklerini belirtti. Fikri Işık, yerli otomobilin bu yeni teknolojileri geliştirmek için bir platform olduğunu dile getirip, kullanılacak bataryaların, insansız hava aracından, akıllı evlere kadar kullanılabileceğine değindi.
Yerli otomobille ilgili yol haritası belirlediklerini söyleyen Bakan Işık, prototiplerin kamuflajlı fotoğraflarını paylaşırken de araçların, farlarının ve çizgilerinin farklı olacağını kaydetti. Işık, üç prototipin, TÜBİTAK’ın kendi geliştirdiği teknolojilerin yüklenmesi ve bazı testler için kullanıldığını vurguladı.
Dördüncü yolda...
Üç prototipten ikisinin sedan, birinin ise hatchback olduğunu anlatan Bakan Işık, dördüncü prototipin ise “crossover” kasa tipinde olduğunu kaydetti.
Bu prototiplerin birinin elektrikli, diğerinin “menzil artırıcılı elektrikli” ve üçüncüsünün de standart benzinli olduğunu belirten Fikri Işık, crossover modelin ise yine menzili uzatılmış elektrikli olacağının altını çizdi. Işık, “Dolayısıyla bütün bunlar şu anda yaptığımız programa göre yürüyor. Burada işbirliği yaptığımız kurumlar var. Asıl bundan sonrası önemli” derken, 2016’da her türlü mevsim, iklim ve arazi şartında deneyecekleri 30-40 araç üretmeyi, 2019 sonu gibi de seri üretime geçmeyi hedeflediklerini söyledi.
‘Babayiğit istiyoruz’
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yerli otomobile ne isim verileceğini daha sonra değerlendireceklerini kaydederken, şöyle devam etti:
“Ar-Ge’yi TÜBİTAK olarak üstleniyoruz ama işin seri üretiminde bir babayiğit istiyoruz. Özel sektörün üretimde bulunması temel tercihimiz. Buna yönelik bazı çalışmalarımız, girişimlerimiz var ama özel sektörde bir babayiğit çıktıktan sonra isim de dahil tesislerin nereye kurulacağı, nasıl bir pazarlama stratejisi ve fiyat politikasıyla onları bu babayiğitle kararlaştıracağız. Biz şu anda daha çok bu araçların teknoloji geliştirilmesine odaklanmış durumdayız. Bir yandan da babayiğit ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor.”
Bakan Fikri Işık yerli otonun prototipi üzerinde incelemeler yaptı.
Araç içi fotoğrafta ön konsoldaki ekranda bulunan TÜBİTAK logosu dikkat çekti.