Ekonomi İşte yeni tapular! QR kodlu ve Selçuklu yıldızlı

İşte yeni tapular! QR kodlu ve Selçuklu yıldızlı

30.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Artık kağıt olarak taşınan, kaybolan, eskiyen tapular tarih oluyor! Bakan Murat Kurum, “QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz. Elbette mevcut tapu senetleri geçerliliğini koruyacak” açıklamasında bulundu.

İşte yeni tapular QR kodlu ve Selçuklu yıldızlı

Tapu senetleri için yeni dönem başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce düzenlenen ‘Tapu Senetlerinin Yenilenmesi ve e-Devlet Uygulamaları Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, QR kodlu yeni tapu senetlerine geçileceğini açıkladı. Kurum, “Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz” dedi. Bakanlık olarak, 100 günlük eylem planlarını tamamladıklarını ve ikinci 100 günlük eylem planlarına geçtiklerini dile getiren Kurum, bu eylem planları içerisinde tapu senetlerinin yenilenmesi ve Türkiye’nin değerleme haritalarının çıkarılması eylemlerinin bulunduğunu hatırlattı.

Haberin Devamı

Kimlik numarası olacak

Yeni tapu senetlerinin içeriğine ilişkin bilgi veren Kurum, yeni tapuların Selçuklu yıldızı ve motifleriyle süslendiğini söyledi. Üzerinde gereksiz olarak gördükleri ‘mahalle, ada, parsel’ bilgilerinin yer almadığını belirten Bakan Kurum, “Aslında tapu senedinin, ‘taşınmaz numarası’ diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, ‘bu tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş’ gibi tüm bilgilere buradan erişebileceğiz. Bu bilgilerle birlikte daha sonra farklı yeniliklerde yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Rota’ya götürüyor

Taşınmaz numarasından ilgili yapının geçmişinin görünebileceğini vurgulayan Kurum, tapu senetlerinin üzerinde yer alan QR kodu ile cep telefonları üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriş yapılabileceğini dile getirdi. Kurum, “Maliki olunan arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgiler üzerine tıklayıp görebiliyorsunuz. Adası, parseli, ilçesi, metrekaresi, tapu alanı neyse burada detaylı bir şekilde görüyoruz. Bu gayrimenkule gitmek istiyorsak da burada ‘rota’ kısmına tıkladığımızda navigasyonla gideceğimiz gayrimenkule bizi yönlendirebiliyor... Tabi ki mevcut tapu senetlerimiz halen geçerli ancak tapularını yenilemek isteyen vatandaşlarımız da tapu müdürlüklerimize gittiği zaman tapu senetlerini değiştirebiliyorlar” diye konuştu.

İşte yeni tapular QR kodlu ve Selçuklu yıldızlı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlığın yeni tapusunda yer alan QR kodunu cep telefonu üzerinden taratarak, yeni tapunun özelliklerini uygulamalı olarak gösterdi.

3 boyutlu tapu!

Bugüne kadar sadece İstanbul’da 2 milyonun üzerinde, tüm Türkiye’de ise 30 milyona varan bir tapu işlem sayısı olduğunu anlatan Murat Kurum, “Getirdiğimiz yeniliklerle birlikte artık 3 boyutlu tapuya geçme hedefimiz var. Hatta Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüze bir malik olarak hangi gayrimenkul alacaksanız, buna ilişkin sorularınızı SMS yoluyla sorup, bunların da cevaplarını anında alabileceğiniz, öğrenebileceğiniz bir sisteme geçiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Gerçek değeri görülecek

Gerçek değer üzerinden tapu devirlerinin yapılması için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Kurum, konunun ilk 100 günlük eylem planı içinde yer aldığını hatırlattı.

Kurum, “Yönetmelik taslağını Cumhurbaşkanlığımıza gönderdik, orada incelemeler yapılıyor. Bitmesine müteakip bir pilot uygulamayla geçeceğimiz iki şehrimizde taşınmazların gerçek değeri üzerinden satışına ilişkin uygulamayı önümüzdeki yıl itibarıyla başlatıyor olacağız. Taşınmaz malikleri, tapu devirlerini yaparlarken, bulundukları, sahip oldukları, alana veya gayrimenkule ilişkin bir değerleme çıkaracaklar, bunu bağımsız değerleme kuruluşları yapacak. Bu değerlenmeler komisyonumuzca da değerlendirilecek. Bu değerleme üzerinden de tapu devirleri gerçekleşecek. En az maliyetle, en doğru bilgiyi alabileceğimiz bir sistem kuracağız. Zaman içerisinde tüm Türkiye’mizin değerleme haritaları çıkmış olacak” bilgisini verdi.