Ekonomi İstihdam yarışı çığ gibi büyüyor

İstihdam yarışı çığ gibi büyüyor

09.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın istihdam seferberliği çağrısına iş dünyasından büyük destek geldi. Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan sektörlerinin başında yer alan inşaat sektörünün temsilcileri, kolları sıvadı.

İstihdam yarışı çığ gibi büyüyor

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, AA’ya, “Diğer sektörler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri dikkate alındığında, inşaat sektörünün Türk ekonomisindeki payı yüzde 30’lara, tarım dışı istihdamdaki payı ise yüzde 10’a ulaşmaktadır. Hedefimiz, yıllık yeni proje tutarımızı yeniden 25 - 30 milyar dolar düzeyine çıkarabilmek. Buna bağlı olarak, yurt dışında istihdam edilen Türk personel sayısı da artacaktır” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün cam silmeden eşya taşımaya kadar 250 alt sektörü etkilediğini belirterek, “Cumhurbaşkanımızın sanayi kollarından yüzde 5 gibi bir beklentisi var. Bizim hedefimiz konut satışında yüzde 10-15 civarında artış. Bu durum sektörün istihdamını direkt yüzde 10 artıracaktır” açıklamasını yaptı.

Bürokratik süreçlerin kısalması, yönetmeliklerle ilgili hakların sürekli hale gelmesi gibi bazı talepleri bulunduğunu söyleyen Durbakayım, “Bu taleplerimiz de yerine gelirse 200 bin ek istihdamın üzerine çıkarız. 300 bini, yani yüzde 15’lik artışı, bile bulabiliriz” diye konuştu.

10 milyon kişi

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, inşaat sektörünün direkt olarak 2 milyon, dolaylık olarak da 10 milyon kişinin istihdamını etkilediğini ifade ederek, “İnşaat sektöründeki büyüme Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu için ülke büyüme rakamını da yukarıya çekiyor. Bu yüzden inşat sektörü büyümeye devam etmeli” dedi.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Maliye Bakanlığının yaptığı düzenlemeler sektöre büyük moral verdi. Ertelenen, bekleyen bütün projeler masaya gelecektir. İnşaat sektörünün yeni büyüme hamlesiyle istihdam bu yıl en az yüzde 10 artar” diye konuştu.

Devletten büyük katkı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, BloombergHT yayınında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın istihdam kampanyası hakkında şunları söyledi: “2016 Aralık ayına göre 2017 yılında işletmelerimizin ilave olarak istihdam edecekleri her kişi için, her çalışan için diyoruz ki vergisi de primi de damga vergisi de gelir vergisi de işsizlik sigortası fonu da hepsi devletten. Sadece siz işçinin çıplak ücretini işveren olarak karşılayın, bütün diğer o kamusal maliyetleri devlet olarak biz karşılayacağız. Bu bile mesela müthiş bir şekilde istihdam piyasasında bir canlanma meydana getirecek.”

Haberin Devamı

Patronlar işe alımı başlattı

- Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, holding bağlı ortaklıkları ve iş ortaklıkları ile toplam 37 bin 231 kişiye istihdam sağladıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını çok pozitif karşıladıklarını ifade eden Akın, AA’ya şunları söyledi:

“Yatırımlarımıza son sürat devam ediyoruz. Ülkemizin geleceğine güvendiğimizi içeride ve dışarıda bütün yatırımcılara gösteriyoruz. Bunun sonucu olarak da yılın ilk yarısında toplam bin kişilik istihdam alanı yarattık. 2017 yılı için planladığımız 6 milyar TL’lik yatırım kapsamı dahilinde yılın ikinci yarısında da benzer bir istihdam alanı yaratacağız.”

- Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da bu yıl yüzde 5 istihdam sağlamayı düşündüklerini ifade ederek, “İŞKUR müdürünü aradım. Durumumuza göre de istihdama başlayacağız” dedi.

- Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, üretim ve ihracat rekortmeni firmanın 2016’da 500’ü kadın 3 bin kişiye istihdam yarattığını, bu sene de 400-500 kişiye yeni istihdam olanağı sağlayacağını açıkladı. Eroldu, üretim ve ihracattaki başarıya paralel olarak istihdamın da geçen yıl önemli oranda arttığını vurguladı.

- Biga’da kurulu fabrikalarıyla bölgede faaliyette bulunan İÇDAŞ, 5 bin kişilik kapasitesinin yüzde 10’u olan 500 kişi istihdam etmek için çalışmalara başladı. Şirket, ilk önceliği depremde etkilenen Ayvacık İlçesi’nin köylerindeki gençlere verdi.

- Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, AA’ya, “Şu anda 2 bin kişi çalıştırıyoruz. İnşallah asgari yüzde 10 ila yüzde 15 arasında yeni bir istihdam yapmayı düşünüyoruz” dedi.

- Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ise, “İstihdam seferberliğini canı gönülden destekliyoruz. Bu mesele artık bizim milli görevimizdir” diye konuştu.

- Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, istihdamı sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.

- Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediklerine yürekten katıldığını ifade ederek, gereğini de hemen yapacaklarını dile getirdi.