20.05.2021 - 14:08 | Son Güncellenme:
Son dönemlerde dikkat çeken konular içerisinde İstihkak davası geliyor. Özellikle kazanılmış olan belli bir hakkı elde edebilmek için açılan davalar arasında olduğunu söylemek mümkün. Bu yönüyle pek çok dava türünün bir adım önüne geçiyor.
İstihkak Davası Nedir?
Alacaklıya karşı açılan davalara İstihkak davası denmektedir. Özellikle bu dava noktasında taşınır ya da taşınmaza karşı haciz koyma imkanı bulunur. Mirasçılar, miras bırakanın başkasının elinde bulunan mal ve hakları adına açılan davaya da İstihkak davası denmektedir. Bu mahkeme türleri uyuşmazlığı çözmekle görevli olan mahkeme yer olarak da öne çıkar.
İstihkak Davası Neden Açılır?
Elde edilmiş olan bir hat üzerinden, taşınır ya da taşınmazın doğru tarafa geçebilmesi için İstihkak davası açılmaktadır. Bu doğrultuda bütün farklı taşınmaz veya taşınır mallar için haciz koyma hakkı bulunmaktadır. Bu sayede dava bitene kadar söz konusu olan mallar için herhangi bir müdahale imkanı ortadan kalkar. Bu davalar öğrenildiği andan itibaren bir yıl içerisinde açılmalıdır. Örneğin söz konusu miras olduğu vakit, kişi mirasçı olduğu andan itibaren hemen dava açmalıdır.
İstihkak Davası Nasıl Açılır?
Borçlu olan kişinin malları haciz edilirken, borçlu ya da üçüncü kişilerin İstihkak davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu doğrultuda çekişmeli hale gelen mallar için, İcra Müdürlüğü bünyesinde mallar tutanağa geçirilir. Uyuşmazlıkların çözebilmesi için avukat doğrultusunda ve aracılığı ile, uyuşmazlık mahkemeleri bünyesinde dava açılabilir. Böylece elde edilmiş ve kazanılmış olan haklar üzerinden, alacaklı dava açabilir ve aynı zamanda icra takibi de gerçekleştirebilir.