Ekonomi İstikrarlı finans performansı CFO’ları CEO’luğa çıkarıyor

İstikrarlı finans performansı CFO’ları CEO’luğa çıkarıyor

06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fortune Türkiye & DataExpert iş birliğinde başlatılan, bu yıl dördüncüsü gerçekleşen “En Etkin 50 CFO” araştırmasının sonuçları 1 Nisan’da açıklandı.

İstikrarlı finans performansı CFO’ları CEO’luğa çıkarıyor

Listeye giren CFO’lar için 18 Nisan’da ödül töreni düzenlenecek. Bu yılki liste ile birlikte yapılan açıklamada, zorlu dönemlerde başarılı şekilde şirketlerini yönlendiren CFO’ların (chief financial officer / üst düzey finansal yönetici), şirketlerinin büyüme hızına çarpan etkisi yaratarak, kârlılığa önemli ölçüde etkilerinin olduğu belirtildi. Açıklamada şu değerlendirmelere yer verildi:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin en büyük bin şirketinin finansal performansları ve bireylerin etkinliklerinin değerlendirildiği “En Etkin 50 CFO” araştırması, 2016’dan beri bu listelere girip terfi alan CFO’ların CEO koltuğuna yükselmesinin, araştırmanın Türk iş dünyasındaki önemli amaçlarından birini desteklediğine işaret ediyor. Listeye girenlerin yüzde 10’unun terfi aldığı göz önünde bulundurulduğunda CFO’ların bu zorlu yol haritasında CEO’ların sağ kolları olmaya devam etmekle kalmayıp ötesine geçeceklerini söylemek mümkün. CFO’lar artık finans koltuklarında kalmayıp ofislerinin dışına çıkarak operasyonel sorumluluklar da üstleniyorlar. Bu da onları CEO pozisyonları için mükemmel adaylar haline getiriyor. CEO’luğa geçişi sağlayan CFO’lar, halihazırdaki yetkin finansal yetkinliklerini, operasyonel yönetim güçleriyle birlikte güçlendirerek bu pozisyon için en ideal yetenek setini tamamlamayı başaranlar olacaktır.”

Haberin Devamı

İstikrarlı finans performansı CFO’ları CEO’luğa çıkarıyor

Kariyer basamakları

En Etkin 50 listesinde yer almanın CFO’lar için bir gösterge olduğunun ifade edildiği açıklamada şu bilgiler verildi:

“Makroekonomik dengeler şirket yönetimini gittikçe zorlaştırırken etkin CFO’ların kariyer yükselişlerinin devam ettiği görülüyor. Son üç yılda En Etkin 50 listelerine giren CFO’ların yüzde 9’u terfi almış bulunmakta. 2016 yılında listeye girenlerin yüzde 12’si, 2017 yılında listeye girenlerin yüzde 8’i ve 2018 yılında listeye girenlerin yüzde 2’si terfi alıp CEO ve benzeri pozisyonları sürdürmekte. Yine son 3 yılda listeye giren CFO’ların yüzde 2’si ise kendi şirketini kurmuş durumda. Renault MAIS, ASAŞ, IGA Havalimanı İşletmesi, TAB Gıda, P&G, Anadolu Efes, OMSAN gibi birçok büyük şirket CFO pozisyonlarındaki yöneticileri dümenin başına geçirerek kaptan tayin etmiş bulunmakta.”

Sıralama değişiyor

Araştırmada sıralamaların her yıl değiştiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:
“Enerji, FMCG , otomotiv, teknoloji, savunma sanayi, inşaat ve perakende gibi birçok sektörden şirketle listelerimize giren yöneticilerin yüzde 67’si her yıl değişmekte. 4 yıldır üst üste Türkiye’nin En Etkin 50 CFO listelerine giren tepe yöneticiler listenin yüzde 6’sını oluştururken, 3 yıldır üst üste listede yer alan yöneticilerin oranı yüzde 10, 2 yıl üst üste listede yer alan yöneticilerin oranı ise yüzde 6.”

Yazarlar