Ekonomi İtalyan ortak Avrupa'nın iletişim devi

İtalyan ortak Avrupa'nın iletişim devi

14.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İtalyan ortak Avrupa'nın iletişim devi

İtalyan ortak Avrupanın iletişim devi


Serhat Ayan


       İş Bankası ile birlikte GSM ihalesini alan Telecom Italia, Avrupa'da iletişimin başını çeken bir kuruluş. 26 milyon karasal hat, 19.2 milyon da cep telefonu abonesine sahip. Sahip olduğu abonelerinin 2 milyonu İtalya dışında yaşıyor. İtalya dışındaki en büyük ortağı ise Brezilya'da.
       Telecom Italia, telefon hizmetlerinin dışında, data ve internet hatlarıyla uydu servisine de büyük önem veriyor. İtalya'nın en büyük internet sitelerinden birinin ortağı olan şirket, İş bankası gibi servis sağlayıcılık sektörüne de eğilmiş durumda.

GSM 1800 daha güvenli

       İş Bankası - Telecom Italia'nın 25 yıllığına lisansını aldığı GSM 1800 ya da yurt dışında bilinen adıyla PCN isimli sistem, şu anda kullanılan 900 megahertzlik cep telefonlarının gelişmiş bir hali. Daha yüksek frekanstan yapılan cep telefonu konuşmaları, dijital olarak daha temiz konuşma sağlarken hatların karışmasını engelliyor ve istenmeyen kişilerin konuşmaları dinlemesini daha zor hale getiriyor. Şu anda Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre, Tayland ve Malezya'da kullanılıyor. Bu teknolojiye sahip olanların telefonlarının şu anda Türkiye'de kullanılan santrallarda çalışma imkanı yok. Bunun için hem 900 hem 18000 megahertz destekleyen telefonlardan edinmek gerekiyor.

İkinci ihale bugün

       Harun Gürek Ankara
       Faks: (0 312) 417 38 78


       İş Bankası ve İtalyanların, rekor teklifiyle sonuçlanan ilk GSM 1800 (cep telefonu şebekesi) ihalesinin ardından ikinci ihale bugün yapılıyor. İhalede, 2 milyar 525 milyon dolar veren çıkmaması halinde ikinci GSM 1800 lisansı verilemeyecek.
       Ulaştırma Bakanlığı'nda bugün 14.00'te başlayacak ihale açık artırma yöntemiyle yapılacak. İhaleye, önceki günkü ihalede teklif veren Sabancı - Doğan - Doğuş - Telefonica International, Genpa - Telenor - Demirbank - Atlas Yapı - Atlas Finans, Koç - SBC - Medya Holding ve Fiba - France Telecom - Finansbank - Kentbank - Süzer - Nurol konsorsiyumları katılacak.
       Yasa, gereği üçüncü lisans, ihale fiyatı üzerinden Türk Telekom'a verilecek. Türk Telekom, ikinci lisans sahibini bulsa da bulmasa da bir GSM 1800 lisansı alma hakkına sahip. Türk Telekom Başkanı Fatih Yurdal, GSM 1800 şebekesi kurulup işletilmesi için gereken 2 milyar 525 milyon doları ödeyebileceğini belirterek, "Para Hazine ile birlikte mutlaka bulunacaktır'' dedi.