Ekonomi İthal alkolde ‘evde bira’ karmaşası

İthal alkolde ‘evde bira’ karmaşası

17.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tütün ve alkol ürünlerinin ithalatı için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na geçen, ‘uygunluk belgesi’ ve ‘bildirim’ zorunluluğu, ‘evde bira üretimi’ tartışması yarattı.

İthal alkolde ‘evde bira’ karmaşası

Sektör yetkilileri evde bira yapımının bundan etkilenmeyeceğini bildirdi. Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ dün yürürlüğe girdi. KHK ile lağvedilen TAPDK’nın bir önceki düzenlemesinin devamı şeklinde hazırlanan tebliğe göre ithal etil alkol ve metanol ithalatında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca uygunluk belgesi düzenlenecek.

Haberin Devamı

Malttan üretilen biralar, taze üzüm şarabı, vermut ve diğer taze üzüm şarapları, fermante edilmiş diğer içecekler, alkol derecesi hacim itibarıyla yüzde 80’den az olan tağyir edilmemiş etil alkol, damıtma yoluyla elde edilen alkollü içkiler, likörler gibi ürünler için ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na ithalatçı tarafından alkollü içki bildirimi yapılması zorunlu olacak.
Öte yandan, dökme alkollü içkilerin, alkollü içki kökenli karışım içkilerin, alkollü içki üretiminde kullanılabilecek tarımsal kökenli distilatların ve su, gıda alkolü gibi ham madde veya katkı maddeleri ilavesiyle alkollü içki hazırlanmasında kullanılabilecek konsantre içkilerin serbest dolaşımı ve ithali yapılamayacak.

Haberin Devamı

‘Engel teşkil etmez’

Tebliğin ardından, evde bira yapımında kullanılan ithal kitlere de yasak geleceği savunuldu
Bira ve Malt Üreticileri Derneği ise, yasağın evde bira üretimiyle ilgisi olmadığı belirtilerek, “Tebliğde, evde bira üretimini kısıtlayan, engelleyen bir husus ve yaptırım bulunmuyor” denildi.