Ekonomi İthal et listesinde angus da var

İthal et listesinde angus da var

04.05.2010 - 02:33 | Son Güncellenme:

Et ve Balık Kurumu (EBK), ABD (Teksas, Alabama ve Washington eyaletleri hariç), Brezilya (Parana bölgesi hariç), Uruguay, Arjantin (Corrientes ve Misiones bölgeleri hariç) ve Şili’den 5 bin ton canlı kasaplık sığır ithali için ihale açtı.

İthal et listesinde angus da var

İhale, 6 Mayıs 2010 tarihinde, saat 11.00’de Ankara’da “pazarlık usulü” ile yapılacak.
İthal edilecek canlı kasaplık sığırlar, Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ırkı veya melezleri olacak. Duyuruya göre, yaşları 16 ay-24 ay arasında olacak canlı kasaplık sığırlarda şu özellikler aranacak:

Muayeneden geçirilecekler
“Cinsiyeti erkek, canlı ağırlığı asgari 450 kilogram azami 650 kilogram olacaktır. Hayvanlar kendi ırk özelliklerini taşıyacak ve herhangi bir fiziki kusur (ayak, göz, kulak, kuyruk vb. kısımlarında) bulunmayacak. Sağlık muayenesi ve kontrolden geçirilmeyen hiçbir hayvan ithalat için kabul edilmeyecek. Hayvan üzerinde bireysel tanımlamayı sağlayan (kulak küpesi veya mikroçip) bulunacak.”
Bu arada, EBK, Estonya, Letonya, Litvanya ve Macaristan’dan 4 bin 25 ton kasaplık canlı sığır ithal etmek için de ihale açmıştı. Söz konusu ihale bugün yapılacak.


‘Hem tencere yemeğine uygun hem de mangala’

Haberin Devamı

Bakanlığın ithaline izin verdiği cinslerden biri olan Angus, et ırkı içinde en iyi ticari hale gelmiş cins olarak biliniyor. Et oranı yüksek bir cins olduğu için besicinin yüzünü güldüren Angusların, yumuşaklık ve lezzeti nedeniyle tencere yemekleri ve mangal için uygunluğuyla da mutfaklarda kolay yer edeceğe benziyor
Angus cinsi hayvan yetiştirmek için Edirne’de çiftlik kuran ve cinste yüzde 50 ırkını da yakalayan Edirne Kırkpınar Köfte’nin Yönetimi Kurulu Başkanı Mustafa Taşan Angus etinin Amerikan menşeili siyah bir cins olduğunu ifade ederek, “Et kemik ve yağ oranı olarak bakıldığında et oranı çok yüksek bir hayvandır. Amerika’da biftek şeklinde yenir. Yani mangala uygundur. Yerli danalara göre et oranı bir hayli yüksektir” dedi.

‘Eti bol, pahalı değil’
Günaydın Et ve restoranlarının sahibi Cüneyt Asan, Angus cinsi büyükbaş hayvanın lezzeti ve yumuşaklığı nedeniyle Türk yemeklerine uygun olduğunu ifade etti. Angusun en kıymetli yerinin sırtı olduğunu ifade eden Asan, “Bonfile, antrikot ve kontrafile bu bölümden çıkıyor. Ama hayvanın her yeri gerek mangal, gerekse Türk danasıyla pişirilebilen tüm tencere yemekleri için ideal” dedi.
Angusun kemik yoğunluğunun yüzde 12 civarında olduğunu, yerli danalarda bu oranın yüzde 20’ye kadar çıktığını dile getiren Asan, “Canlı olarak 1.5 tona kadar çıkan Anguslar bu noktada kesildiğinde 800 kilo et sağlar. Eti bol olduğu için sanıldığı gibi pahalı olmaz” diye konuştu.

‘Lezzetli’
Dükkan Kasap’ın sahibi Emre Mermer de şu bilgileri verdi:
“Angus ırkı İskoç menşeili ama bugün dünyanın dört bir tarafına yayılmış bir cins. Türk damak tadına tamamen uygun ve her türlü yermekte kullanılabilen bir ürün. Yağ içermesi onu lezzetli kılıyor. Biz ürünlerimizde kullandığımız etleri kendi çiftliğimizden temin ediyoruz. Şu an Angus eti kullanmıyoruz. İthal etleri kullanma kararımız onların kalitesiyle doğru orantılı olacak.”