Ekonomi İzmir iş dünyasından kur garantili ihracat talebi

İzmir iş dünyasından kur garantili ihracat talebi

08.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir iş dünyası temsilcileri, Ankara’da devlet yetkililerini ziyaret ederek kentin ekonomik gelişiminde öncelikli projeleri aktardılar ve bu gelişimi hızlandırmak için taleplerini ilettiler.

İzmir iş dünyasından kur garantili ihracat talebi

EKONOMİ SERVİSİ - AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ve Meclis Üyesi Erol Diren, eski Başbakan Binali Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaret etti. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında TOBB Yönetim Kurulu ile birlikte gerçekleştirilen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ziyaretine de katıldı.

Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, İzmir heyeti, 3 bakana, nektardan alınan özel tüketim vergisinin kaldırılması, imalatçı-ihracatçı ve istihdamla ilgili iki ayrı teşvik paketi hazırlanması, İZTO ve EBSO üyelerinin de esnaf odalarına üye olanlar gibi düşük faizli kredi alabilmesi için girişimde bulunulması konularındaki taleplerini aktardı. Ayrıca Merkez Bankası tarafından 3 Ocak 2022 tarihinde yürürlüğe konulan ve ihracat bedellerinin yüzde 25'inin bankalar aracılığıyla Merkez Bankası’na satılmasını zorunlu kılan uygulamanın, ihracatçılar açısından sıkıntılara neden olabileceği ifade edildi. Özellikle ithalata bağlı ihracat yapan firmaların, döviz alış satışından kaynaklı maliyetlerden ve kurdaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenebileceği, bu uygulamadan vazgeçilmesi veya ihracatçılara ileriye yönelik döviz ihtiyaçları için kur garantisi verilmesi gerektiği aktarıldı. 

Haberin Devamı

Kemalpaşa adımı

Öte yandan Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile yapılan görüşmede İzmir’e ivme kazandıracak en önemli projelerden biri olan Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile ilgili önemli bir adım atıldı. Bakan Muş’un onayıyla, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Serdar Ünsal, İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu ve EBSO Meclis Üyesi Erol Diren’den oluşan bir çalışma grubu kuruldu. Çalışma grubu şirketin kuruluşu, işletim modeli, yerin devri ve iş planlarıyla ilgili hazırlık yapacak.