Ekonomi Japonya’daki felaket 70 yılın en yüksek hasarını yaratabilir

Japonya’daki felaket 70 yılın en yüksek hasarını yaratabilir

18.03.2011 - 02:57 | Son Güncellenme:

Japonya’daki depremin sigortalı hasarı 15 ila 35 milyar dolar arasında değişebilir. Bu rakama tsunami hasarı dahil değil. Tsunami hasarı da ortaya çıktığında toplam sigortalı hasar 70 yılın en büyük rakamına ulaşabilir

Japonya’daki felaket 70 yılın en yüksek hasarını yaratabilir

Sigortacı Gazetesi’nin yaptığı araştırma Japonya’da yaşanan felaketlerle ilgili ilk hasar tahminine ulaştı. AIR Worlwide tarafından arama ve kurtarma çalışmalarının hâlâ devam etmesine rağmen yapılan bu tahminler sadece depremden dolayı meydana gelen hasarlarla ilgili. Tsunaminin hasarı ise henüz tahmin bile edilemiyor.
Can kaybıyla ilgili olarak farklı açıklamalar var. Japonya haber kanallarından NHK 900 ölü ve 700 kayıp olduğunu bildirirken, Japon Kyodo Haber Ajansı 9,500 kişinin kayıp olduğunu belirtti. Japon Yangın ve Felaket Yönetimi 391 ölü olduğunu bildirdi ancak bu sayının artması bekleniyor. Yönetim ayrıca deprem kaynaklı 193 yangın olduğunu ve bunların 56’sının söndürüldüğünü bildirdi.

En az 15 milyar dolar
Japonya, geçtiğimiz hafta meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin şokunu atlatamadan tsunami dalgalarıyla boğuştu. 11 Mart’ta meydana gelen depremde sigortalı mülk hasarının 15 ila 35 milyar dolar arasında değişebileceği belirtildi. AIR’in yaptığı tahminler depremin doğrudan yarattığı zararla ilgili. Raporda tsunaminin yarattığı zararlar hesaba katılmadı. Şirket, NASA’dan gelecek görüntüler ve önümüzdeki günlerde gelecek detaylı bilgilerden sonra tsunami hasarı konusunda da tahmin yürütecek.
AIR’in ilk tahminlerinin üst limiti, 1923’te yaşanan ve Japonya’da bugüne kadar en büyük hasara yol açan Büyük Kanto Depremi’nin yarattığı hasar kadar. 1923 yılında yaşanan bu depremde 35 milyar dolarlık hasar yaşanmıştı. 1995’teki Kobe depreminin sigorta endüstrisini uğrattığı zararsa 7 milyar dolardı.
Deprem bölgesindeki yerleşim alanlarının yüzde 70’inin ahşap yapılardan oluştuğu, sadece yüzde 25’inin betonarme olduğu tahmin ediliyor. Ticari şirket binalarının da yüzde 50’den fazlasının betonarme olduğu, yüzde 10’dan az bir kısmının da ahşap olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Sigortalı hasar tahminleri
Bugüne kadar dünyada en yüksek sigortalı hasarın görüldüğü felaketler şöyle: 2005 Katrina kasırgası 62 milyar dolar, 2008 Ike Kasırgası 18 milyar 500 milyon dolar, 1992 Andrew Kasırgası 17 milyar dolar, 1994 Amerika depremi 15 milyar 300 milyon dolar ve 2004 Ivan Kasırgası 13 milyar 800 milyon dolar. Görünen o ki Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketinde oluşacak sigortalı hasar, ilk beşteki olaylarda meydana gelen hasarın toplamını bile geçerek üç haneli rakamları bulacak. Bazı uzmanlar sigortalı hasarın 550 milyar civarında olabileceğini söyüyor.

Nükleer tehlike kapsam dışı olabilir
Şu anda en büyük tehlikeyi arızalı Fukushima Daiichi Nükleer İstasyonu oluşturuyor. Binalardan birinde yaşanacak bir patlamanın etkilerinin 12 millik bir alana yayılacağı söyleniyor.
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Swiss Re, hasar tahmini yapmak için henüz çok erken olduğunu belirtti. Şirket yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:
“Japonya’daki şartlar oldukça karışık çünkü meydana gelen zarar deprem, deprem sonrası çıkan yangınlar ve tsunami olmak üzere üç farklı şekilde oluştu. Özel yerleşim alanlarının sigorta poliçeleri, deprem ve tsunaminin devlet tarafından karşılanması yönünde.
Depremin ardından meydana gelen yangınlar ise özel sigorta şirketleri ve reasürans şirketlerinin poliçe kapsamında. Satılan poliçelerin çoğunluğu deprem ve yangın hasarlarını karşılıyor. Nükleer santrallerde deprem ve tsunami olayları sonucu oluşan hasarlar ise genel olarak poliçe kapsamı dışında kalıyor.”